25 februari 2024

Review: Assassin's Creed 3 Remastered

Als onderdeel van de Assassin’s Creed Odyssey Season Pass zal Assassin’s Creed 3 Remastered en Assassin’s Creed Liberation Remastered speelbaar zijn vanaf 29 maart. De bundel wordt ook los aangeboden. Hoe staan deze klassiekers tegenover de moderne Assassin’s games in 2019?

Assassin’s Creed 3 was voor zijn tijd een enorm mooie en uitgebreide game. Visueel wonderbaarlijk en rijk aan content. Ubisoft begon te experimenteren met Open-World content. De succesvolle implementaties in hedendaagse Ubisoft games werd mede mogelijk gemaakt door Assassin’s Creed 3. De ontwikkelaar en uitgever heeft veel geleerd in de tijd tussen AC3 en Odyssey. Na het spelen van de remaster is dit iets wat je snel gaat beseffen.
AC3 Bunker Hill

Setting en verhaal

Assassin’s Creed staat toch wel bekend om zijn enorm interessante historische settings. “History is our Playground”. Ja, wie wilt er na het spelen van een Assassin’s game geen Animus in zijn woonkamer hebben? De setting in Assassin’s Creed 3 blijft in mijn ogen één van de meest interessante. De game speelt enorm goed in op het verleden en de conflicten van die tijd. Het inbrengen van de Brotherhood en de Templars is iets wat ze hierin erg goed voor elkaar hebben gekregen. Dat geldt trouwens voor alle Assassin’s titels. De weerspiegeling van de Templars naar het huidige Abstergo is iets wat minder goed tot zijn recht komt, maar dit heeft meer met gameplay dan design te maken denk ik.
De speelsessies die je hebt als je uit de Animus bent zijn vervelend en onderbreken volledig de immersie. Hedendaagse Assassin’s games doen dit veel minder gelukkig. Zodra je terug gaat in de Animus sla je in Assassin’s Creed 3 een aantal maanden of zelfs jaren over. Begrijpelijk als je het verhaal over een langere periode wilt trekken met al zijn vorderingen in het tijdperk van dien. Aan de ene kant enorm jammer aangezien je op deze manier geen enkele band vormt met je personage, in dit geval Connor Kenway.
Terwijl de setting enorm tof is, is het heel jammer dat de klik met Connor simpelweg niet aanwezig is. Deze klik was namelijk wél aanwezig in voorgaande games waar Ezio de hoofdrol nam. Dat terwijl Connor op zich een heel erg interessant character is aangezien hij is geboren in een tweestrijd en letterlijk een mengelmoes is van water en vuur.

Visueel nog steeds sterk, maar niet bevrijdend

Assassin’s Creed 3 en Liberation zien er in hun remasters nog steeds enorm goed uit. Ubisoft heeft de bundel goed onder de loep genomen om de game visueel aan te passen aan de huidige verwachtingen. Met visueel enorm sterke titels als Odyssey en Origins is dit ontzettend lastig. Alhoewel gedateerd ziet Assassin’s Creed 3 en Liberation er ontzettend gelikt uit op de Playstation 4 Pro. 4K visuals en textures komen goed tot hun recht, maar dit geldt niet voor alles.
ACL Aveline
De omgeving, vooral in de zomermaanden ziet er enorm goed uit. De dichtbeboste omgeving en de straten van onder andere Boston zijn enorm mooi om te zien in 4K. In de wintermaanden is de game opeens een stuk minder aantrekkelijk. Sneeuw ziet er een stuk minder goed uit en bedekt een groot gedeelte van map. Dit zorgt voor een enorm simplistisch beeld en laat de hogere resolutie totaal niet tot zijn recht komen. De sterk verbeterde verlichting in de game weet het dan ook niet te redden in de wintermaanden van de remaster en laat mij in ieder geval heel koud.
Zodra je terug komt in de zomerperiode is de game weer eens zo mooi en is het werkelijk een plaatje om te aanschouwen. Alhoewel de omgeving er schitterend uit ziet valt ditzelfde niet te zeggen over de veel verschillende personages. Gezichtsuitdrukkingen zijn vanouds nog steeds erg ongemakkelijk. Hierdoor lijken de visuals van de omgeving en van de personages van heel ander kaliber te zijn en passen ze niet goed samen.
AC3 Remaster

Gameplay

Op dit punt weer de remaster enorm veel impact te brengen op de gehele ervaring van de game met kleine aanpassingen. Over het algemeen speelt de game precies hetzelfde als de originele versie, maar kleine aanpassingen zorgen voor een game die veel fijner speelt.
De in-game economie is aangepast, want in de originele game speelde deze eigenlijk geen enkele rol. Je kunt nu ook wapens craften die voorheen enkel in de winkel verkocht werden. De UI is ook iets aangepast, zo heeft de game nu een officiële kleurenblind mode. Op de minimap kan je nu zien welke kant vijanden uit kijken en waar verstop plekken zijn indien je in conflict bent.
Je kunt je nu verstoppen en bosjes en fluiten zodat wachters op het geluid af komen. Hierdoor maakt de game ruimte voor veel meer stealth opties, iets waar de franchise toch wel bekend om staat. Indien je twee wachter tegelijk uit wilde schakelen had je vette pech in de originele game. Dit geldt niet langer, want ook in “low profile” heb je nu de mogelijkheid om een dubbele sluipmoord uit te voeren. In “low profile” wordt nu ook standaard de hidden blade gebruikt bij het uitschakelen van vijanden van achter. Hierdoor wordt je niet opgemerkt door andere vijanden (als je niet in hun gezichtsveld zit, duh).

Combat nu bruter dan ooit

Serieus, combat in deze game is nog nooit zo goed geweest als tevoren met bovenstaande verbeteringen. Dit in combinatie met de onwijs gruwelijke kills die je kunt uitvoeren in combat is deze game enorm vermakelijk in combat. Vooral met de veel verschillende wapens tot je beschikking. Aanschouwen hoe Connor twee vijanden tegelijk uitschakelt door middel van killstreaks wordt nooit oud.
AC3 Combat

Verdict

Assassin’s Creed 3 Remastered is nog steeds een ontzettend sterke game in de franchise. Vooral met de kleine subtiele gameplay verbeteringen is de game een stuk verbeterd ten opzichte van de originele game. Grafisch is de game er iets op vooruit gegaan in bepaalde opzichten, ondanks dat de originele game al heel mooi was. Ook Liberation ziet er op de PS4 enorm tof uit. De PS Vita game heeft een enorme facelift gekregen, maar dat wisten we al na de HD versie die een paar jaar eerder verscheen. Op de Vita zag de game er ook al indrukwekkend uit trouwens.
Dat gezegd te hebben voegt de game weinig toe indien je de originele games hebt gespeeld. alle Singeplayer DLC’s zitten inbegrepen indien je deze nog niet hebt gespeeld, maar de multiplayer mode ontbreekt. Indien je deze games nog niet hebt gespeeld is het zeker weten een aanrader om deze game op te pakken voor de huidige generatie. Heb je alles al gespeeld zal je niet veel missen tenzij je de game opnieuw wilt spelen met alle stealth verbeteringen.
Pluspunten

 • Gameplay verbeteringen
 • Schitterend in 4K
 • Liberation en alle DLC inbegrepen
 • Niet full priced en zelfs inbegrepen bij de Odyssey Season Pass

Minpunten

  • Wintermaanden
  • Character models in vergelijking met de omgeving
  • Niet geheel meelevend ongeacht de zeer interessante setting
Gespeeld op Playstation 4 Pro
 • 8/10
  Assassin's Creed 3 Remastered - 8/10
8/10

Jordy Gerritse

Zelda fanboy. Retro Collector. Voornamelijk te vinden op het Playstation Network. Gamer sinds ik nog uit de fles dronk. Beide doe ik nog steeds, niets veranderd dus.

Bekijk alle berichten van Jordy Gerritse →