15 april 2024

Review: Wordt een dictator in Tropico 6

Tropico 6 is één van de vele grote RTS titels die dit jaar worden gereleased. Vandaag is het dan zover. Na een korte vertraging kunnen we nu dan eindelijk dictator spelen van ons eigen tropisch gebied. Ben jij een vredelievende dictator of regeer je met een ijzeren vuist? In Tropico 6 kan je elke dictator zijn die je wilt zijn. Maar let wel op, niet elk soort dictator is geliefd. Klik hier voor de video review van Tropico 6.

Most beloved Presidente, wat zijn dat toch een heerlijke eerste woorden om te horen. Met deze woorden wordt je begroet door Penultimo. Hij is je gids en een bewonderaar van jou als Presidente. Aan de hand van een tutorial leer je de basis van Tropico 6. Het bouwen op je eilanden, tevreden houden van je volk en politiek. Alles wordt je duidelijk gemaakt in de tutorial. Maar als een wat geoefende RTS speler sla ik de tutorial over en duik ik gelijk de game in. 

Bouw simulator

Tropico 6 draait net zoals vele RTS games om het opbouwen van je eigen beschaving. Op een zonnige tropische eiland begin je dan ook met je paleis en enkele start gebouwen. Je begin populatie leven verdeelt in eigen gebouwde hutjes of in de wat luxere huisjes en appartementen. We beginnen onze dictatuur met het uitbreiden van de werkgelegenheid. Met een scala aan gebouwen kan je je volk aan het werk zetten. Hoe verder je je ontwikkelt hoe meer eisen aan gebouwen wordt gesteld. Want je bevolking heeft immers opleidingen nodig om bepaalde beroepen te doen. Hiervoor bouw je de nodige scholen of je laat buitenlanders komen om het werk te doen.
Tropico 6
Je bevolking groeit en zo ook de behoeftes van je bevolking. Om je volk tevreden te houden kan je voorzien in hun behoeftes. Via een adviseur van het volk wordt je op de hoogte gehouden in welke voorzieningen je dient te voorzien. Naast deze adviseur heb je nog andere adviseur. En dat is de adviseur van de Kroon. Want je mag dan wel je eigen volk en eilanden hebben, onafhankelijk ben je nog niet. Ben je voornemend om trouw te blijven aan de Kroon of denk je het zonder de Kroon te kunnen doen? Want waar blijft het dictatorschap? Zorg dat je meer naar de adviseur van je volk luistert dan die van de Kroon.

Dictatuur

Echte dictatuur begint op het moment dat je je zelf onafhankelijk verklaart van de Kroon. Wanneer je bevolking meer uit revolutionairs bestaat, zal je de optie tot onafhankelijkheid krijgen. Dit zal weliswaar je relatie zwaar beschadigen, maar dat nemen we dan maar voor lief. Want het dictatuur begint nu pas echt. Je kan op verschillende manieren je dictatuur uitstralen. Je kan je bevolking onderdrukken, omkopen, intimideren of zelfs vermoorden als ze het niet met je eens zijn. Met propaganda kan je de gedachtes van je onderdanen beïnvloeden. Daar zul je echter wel mee moeten oppassen want je kan te maken krijgen met rebellie of zelfs revolutie. Dus zorg dat je altijd je leger achter je hebt staan, mocht je een gewetenloze dictator willen spelen.
Tropico 6
Maar natuurlijk kan je je volk ook leiden door gewoon je bevolking te geven wat ze willen en ze daarmee tevreden te houden. Want je hebt nog wel meer zorgen dan alleen je bevolking. Zodra je je in de Koude Oorlog bevind, krijg je te maken met de Allies en de Axis. Zoals we de geschiedenis kennen, liggen die twee elkaar niet. Zo ook in Tropico 6. Hoewel je prima beide kampen tevreden kan houden, kan je er ook voor kiezen om je te scharen achter één van deze grootmachten. Dit zal invloed hebben op je handel en natuurlijk op de veiligheid van je land. Want je zal merken dat onafhankelijkheid niet altijd een feestje is.
Tropico 6
Regelmatig zal je bezoekjes krijgen van de Kroon en van de vijand van je bondgenoot. Reken maar dat als je bondgenoten bent met de Allies, dat de Axis ineens extra interesse heeft in je eilandengroep. Zorg daarom dat je ten alle tijden gereed bent om jezelf te verdedigen. Maar hou ook zeker je bevolking in de gaten, want die hebben zo ook hun eigen mening over wie het land zou moeten steunen.

Verdict

Tropico 6 is een heerlijke RTS game die lekker speelt. Met heerlijke achtergrond muziek die prima bij het thema past, verdwijnen de uren als minuten. Tropico 6 is echt z’on RTS game waarbij je eerder de sandbox mode zal spelen dan de campaign mode. Het spel wijst zichzelf maar voor sommige zaken is het best handig om de tutorial door te lopen. De manieren waarop je je dictatuur kan baseren zijn ruim aanwezig. Zo kan je een gewelddadige dictator of een vredelievende dictator zijn. Maar uiteraard kan je ook een combinatie van geweld en vrede gebruiken om je bevolking onderdanig te houden. Als de campaign mode wat leuker en interessanter was uitgewerkt hadden we de game hoger kunnen scoren. Uiteindelijk hebben we het meeste plezier uit de sandbox mode gehaald en hebben we nauwelijks de campaign mode aangeraakt.
Tropico 6
Ben je fan van zomerse klanken en een RTS fan dan moet je Tropico 6 toevoegen aan je game collectie. Tropico 6 is vanaf vandaag beschikbaar op Steam voor €49,99.

Gespeeld op de PC
  • 8/10
    Verdict - 8/10
8/10