25 mei 2024

Epic laat DirectX 10 ondersteuning voor Fortnite vallen

Binnenkort start de populaire Battle-Royale game Fortnite aan haar tiende seizoen. Met de update die hierbij hoort vervalt de ondersteuning voor videokaarten die geen DirectX 11 aan kunnen.

Zo laat Epic Games weten op de Fortnite website. Officieel ondersteunde de game DirectX 10 al enige tijd niet meer. Epic heeft er echter voor gekozen om dit toch aan te houden zodat ook gamers met oudere grafische kaarten konden blijven spelen. Omdat dit de ontwikkeling van Fortnite nu in de weg staat heeft de ontwikkelaar ervoor gekozen om DirectX 10 nu definitief te laten vallen.

Vanaf het tiende seizoen zal de PC versie van Fortnite een grafische kaart vereisen met ondersteuning voor DirectX 11.
Hoewel DirectX 11 grafische kaarten zijn altijd onderdeel geweest van de systeem vereisten van Fortnite, hebben we nog altijd spelers met oudere grafische kaarten ondersteund – zodat ze konden blijven spelen. Echter, met de start van het tiende seizoen, zal Fortnite niet meer werken met deze oudere grafische kaarten. Op deze manier kunnen we ons focussen op het ontwikkelen en testen om Fortnite verder te optimaliseren voor alle spelers.

Aldus Epic Games
fortnite

DirectX 10

Ondersteuning voor DirectX 11 kwam eind 2010 opzetten en was al 2011 al de standaard voor grafische kaarten. Dit houdt dus praktisch in dat spelers met een grafische kaart van tien jaar of ouder buiten de boot vallen. Een van de krachtigste kaarten die geen DirectX 11 ondersteunt is de GTX 295 uit 2009. Deze zit wat betreft rekenkracht tussen minimaal benodigde Nvidia GTX 8800 GS uit 2008 en geadviseerde Geforce GTX 660. Dit houdt in dat alleen high-end kaarten uit 2008 en 2009 de rekenkracht bieden om Fortnite te kunnen spelen maar tegenlijkertijd geen DirectX 11 ondersteuning hebben.
Het originele bericht:

Hey all,
Starting with Season 10, the PC version of Fortnite will require a graphics card capable of running Microsoft DirectX 11.
While a DirectX 11-capable graphics card has always been one of Fortnite’s system requirements, we’ve kept support online for players with older graphics cards – so they could keep playing!
However, when Season 10 begins, Fortnite will no longer be compatible with these older graphics cards. This allows us to focus our development and testing efforts to further optimize the Fortnite experience for all players.
Thank you for the continued support!

Lars jj

Gamer in hart en nieren sinds 1991. Het begon met een NES maar twee jaar later kwam ik in aanraking met PC. Vanaf dat moment is dit ook mijn platform of choice. De afgelopen jaren ben ik wel weer steeds vaker op de bank te vinden met een Xbox controller in mijn handen. Command & Conquer, Forza, Half Life en Metal Gear zijn mijn favoriete franchises.

Bekijk alle berichten van Lars jj →