Column: Ja, ik ben piraat. Nee, ik voel me niet schuldig.

Ik ben altijd fel tegenstander van piraterij geweest. Als je iets wilt hebben dan is het niet meer dan normaal dat je er ook voor betaalt… De laatste jaren krijg ik echter steeds meer het gevoel dat ik er niet onderuit kom om piraat te zijn.

Ik ben die vervelende gozer die altijd de discussie aangaat over waarom je niet illegaal moet downloaden. Tuurlijk, ik heb ook empee-drietjes via Napster binnengehaald en films, software en games gedeeld op LAN parties. Ik heb zelfs nog hier en daar een Twilight CD-rommetje aangeschaft. Ik voelde me geen piraat, ik geloofde uiteindelijk toch heilig in het feit dat je met het aanschaffen van iets de maker ervan steunt.
piraat
Ik heb in de jaren negentig honderden videobanden gekocht, hetzelfde geldt voor deeveedees en nu heb ik een aantal honderd Blu Ray’s in de kast staan. Op dit moment begint de verzameling 4K Ultra Blu Ray’s ook een aandeel te krijgen. In de kelder liggen ook nog bergen muziek ceedees en ik heb zelfs nog een stapel elpees en cassettebandjes. Zoals je leest hoor ik bij de groep die zijn media graag fysiek heeft. Ik vind het leuk om te verzamelen en ik vind het fijn om iets mee naar huis te nemen, het in een apparaat te stoppen en dan te kijken. Zo vaak als ik wil. Waarom word ik hier constant voor gestraft?

Films

Van mijn zakgeld en verdiensten van mijn krantenwijk kocht (of huurde) ik een videofilm en nam hem naar huis. Ik stopte hem in mijn videorecorder en ik genoot van het geluid dat het apparaat maakte. Even voorbij de trailers spoelen en film begon. Vervolgens kwam de DVD. Ik was de eerste in mijn sociale groep die er eentje kocht. Het was 1999, ik was zeventien jaar en had de hele zomer gewerkt om een DVD speler te kopen. Het ding kostte 850 gulden, maar het was het waard.
Of toch niet? Aanvankelijk leek het super. Ik kon de trailers met een druk op de knop skippen. Echter kwam de industrie er snel echter dat je alle waarschuwingen en trailers on-skipbaar kan maken. Bah. Simpele copyright en FBI meldingen werden volwaardige anti-piracy campagnes. Ik voelde me dubbel genaaid. Heb je een illegaal gedownloade film, dan kun je direct beginnen met kijken. Ben je een eerlijke consument, dan krijg je deze onzin voorgeschoteld. Ik heb zelfs een DVD in mijn collectie waar dit ruim vijf minuten doorgaat. Niet te skippen! Op deze manier werden nieuwsgroepen toch wel erg aanlokkelijk, zelfs een moraalridder ruikt dan de aanlokkelijkheid van het nieuwsgroepen en torrents. Soms krijg ik het gevoel dat filmstudio’s willen dat ik piraat wordt.

Dan maar streamen?

Ik houd van mijn verzameling. Zolang het mogelijk is zal ik dus toch wel fysieke media aanschaffen. Echter wil ik niet elke film of serie kopen, de hobby is nu al duur genoeg. Dus lijkt streaming een goede optie. Een vast bedrag per maand voor een hele lading content. Sure, klinkt goed. Ik kan uit een lijst kiezen wat ik wil kijken en het start direct nadat ik play duw. Geen irritante reclames, geen waarschuwingen. Toppie! Maar nee hoor, “Deze video kan op dit moment niet worden afgespeeld” heb ik al iets te vaak gezien.
De streaming app van Ziggo, Ziggo Go, gebruik ik met enige regelmaat. Ik kijk niet vaak televisie, eigenlijk alleen nog maar Formule 1 en tennis. Als het dus al voorkomt is de kans groot dat ik het het liefste stream. Uiteraard behoort dat niet altijd tot de mogelijkheden. De app wil helemaal niet de stream laden, of de kwaliteit komt niet boven 320 pixels uit. Lekker dan. Wat ik ook doe, zelfs na minuten wachten, de stream wilt niet naar 1080p. Aan mijn dure 500Mbps verbinding zal het echt niet liggen.
Nog erger zijn de ‘kijk terug’ apps. Net als de Ziggo app willen deze vaak de stream niet laden of laadt deze met waardeloze kwaliteit. Wat doet het echter wel prima? De reclame ervoor. Mooi HD en zonder “buffering”. Alweer vraag ik me af waarom ik geen piraat ben. Om nog maar niet te spreken over alle onzin wat betreft de lock op content per land. Really? Nog steeds?
piraat

Games

Console games koop ik nog veelal fysiek in de winkel en kan deze ten alle tijde spelen, just the way I like it. Op PC is het echter een ander verhaal. Je kunt games kopen op diensten zoals Steam. Heel leuk, maar ik heb liever een fysiek exemplaar. Deze kan ik altijd nog spelen, ook als deze diensten er niet meer zijn. Maar nee hoor, je krijgt een nummertje in het doosje van zo’n 323 tekens die je even in Steam mag inkloppen. Geen Steam of überhaupt internet? Helaas pindakaas. Dan nog demo’s. Of het gebrek ervan. Dan maar de game downloaden? Zo loop ik geen risico op miskoop. Bevalt de game dan kan ik deze alsnog kopen……

Software

Nu komen we bij het grootste hekel punt, software. Over het algemeen gebruik ik open source of freeware, maar soms wil ik gewoon een bepaalde functionaliteit die ik alleen maar in een betaalde app kan krijgen. Ik heb best lang geleefd op Office versies voor studenten. Niet helemaal de bedoeling, maar zo was het betaalbaar en kreeg Microsoft er toch nog wat geld voor.
Laatst had ik een ervaring die me volledig over de drempel duwde. Ik had partitie-software nodig met enkele specifieke functies die ik alleen in een stukje betaalde software kon vinden. Prima, als het fatsoenlijk werkt betaal ik er graag voor. Ik kon kiezen voor een vaste versie voor 39,99 of een versie met “lifetime upgrades” naar nieuwe versies voor 59,99. Dat laatste klonk het beste dus ik legde zestig euro neer. Het was een zeer mooi stukje software waar ik erg tevreden over was.

piraat
Drie maanden later, ik moest mijn PC opnieuw installeren. Ik installeer het programmaatje en krijg de melding dat mijn key niet meer geldig is. Hmm, misschien een foutje, maar even mailen. Het antwoord? Je mag het programma maar één keer installeren. “Ik heb de versie gekocht met lifetime upgrades” geef ik naïef aan. “Ja, maar dat is om DIE installatie te updaten naar een nieuwe versie.”
Een zoektochtje door verschillende fora bracht me toch één conclusie: Dit was niet het enige stukje software waarbij dit zo werkt. Sommige zijn nog “coulant” en laten de licentie alleen beëindigen als je een nieuw moederbord in je PC zet, wat zij dan beschouwen als “nieuwe PC”. Sinds wanneer werkt dit zo? Hoe komen ze hiermee weg? Kun je je voorstellen als je een DVD in een andere speler doet als de eerste? “Sorry, maar deze film is niet geldig op deze DVD speler.”

Yo-ho-ho!

De maat is dus vol. Software koop ik gewoon niet meer, het is echt klaar. Is er geen goede gratis oplossing dan piraat ik er rustig op los. Wel koop ik de meeste films nog steeds netjes, maar voel me ook helemaal niet meer schuldig om eens een keer torrentje op te zoeken.
piraat
Wel geef ik uitgevers graag nog een enkele tips mee tegen piraterij. Gratis en voor niks:
– Toegankelijk, geen gezeur met codes, intro’s en andere verplichte zaken.
– Niet te duur, €40 voor een 4K Blu Ray, of €5 om online te huren zijn geen eerlijke prijzen.
– Overal beschikbaar, tenzij lokale wetten dit tegen houden.
– Geen rechten gezeur, ik heb het gekocht en mag het gebruiken. Hoe dan ook, wanneer dan ook en waar dan ook.
Natuurlijk zal met deze tips niet alles ineens opgelost, maar op dit moment wordt het de consument vaak erg lastig gemaakt. Dat is genoeg reden voor veel mensen om het leven van een piraat te kiezen. Vooralsnog voel me er in ieder geval niet meer schuldig over, yo-ho-ho!

Over intheGame

Binnen de bloeiende omgeving van elektronisch entertainment is intheGame een waardevolle entiteit en een integraal onderdeel van het dynamische ecosysteem van iTGmedia. Sinds zijn oprichting heeft intheGame zich gevestigd als een toonaangevende gemeenschap binnen de wereld van gaming en elektronisch amusement, gedreven door een passie voor het delen van actueel nieuws en boeiende content.

intheGame zoekt jou

Ben jij geïnteresseerd in het versterken van ons team?
 Dan zijn we op zoek naar jou!

Join de community

Wij delen onze passie graag met jou op zoveel mogelijk manieren. Volg ons op onze kanalen!

Hostingbeheer & sponsor:

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation