30 mei 2024

Review: PES 2019

Konami heeft dit jaar weer een uitstekende voetbal game geproduceerd, natuurlijk hebben we het over PES 2019. De game kwam een stuk eerder uit dan FIFA maar heeft toch wel een goede indruk achter gelaten.

Er is altijd een grote hype als het gaat om voetbal games, voornamelijk in Europa maar ook in Azië. Zo komt uit Azië de bekende voetbal simulator met een nieuw deel, natuurlijk hebben we het over PES 2019. Een tijdje eerder beschikbaar dan FIFA 19; zo heeft de game dan ook een positieve indruk achter gelaten met zijn gameplay en updates.
Dit is tevens ook de eerste Pro Evolution Soccer game die alleen beschikbaar is voor de “next-gen”. De Playstation 3 en Xbox 360 zijn simpelweg niet sterk genoeg om deze game bij te houden. Ondanks deze game alleen een verschijning maakt op de nieuwere consoles loopt hij soepel op 4K.

Updates die van belang zijn

Als je van PES 2019 verwacht dat alles veranderd is ten opzichte van het jaar daar voor dan zit je nogal mis. De game heeft de benodigde updates gekregen zoals het hoort, zodoende zijn veel aspecten aangepakt. Denk voornamelijk aan de kleine dingen: het aannemen van een bal, de AI die op je inspeelt om een kans te creëren en ga zo maar door. Dit is alles mogelijk geworden door de FOX Engine die door Konami al jaren in ontwikkeling is. De engine is met de jaren flink gegroeid en dat werpt zijn vruchten af in PES 2019.
Ook zijn er dingen nieuw in het Ultimate Team variant. Het spel introduceert legendarische voetballers die te verkrijgen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld David Beckham in je team krijgen, natuurlijk met al zijn unieke skills en moves. Ook zijn er moves toegevoegd die gebruikt kunnen worden in een stijl van spelen. Zo kan een individu zich onderscheiden van een andere gamer door andere moves te gebruiken.

Een paar uurtjes in PES 2019 en je begint het verschil te merken. Alles valt goed op zijn plek; de akelige accurate passes die gegeven kunnen worden door middel van de verschillende pass technieken tot zelfs de unieke animaties van elke speler. De manier waarop spelers wegvallen zodra Messi zijn trucs uit de doos haalt is zelfs uniek. Op basis van animaties en gameplay zal FIFA 19 naar verwachtingen nooit zo dichtbij komen als PES 2019.
Ook zijn er natuurlijk aspecten die geen of een hele kleine update gekregen hebben. Voornamelijk gaat het over de aspecten waarop de focus niet heel groot is. Denk bijvoorbeeld aan de toeschouwers op de tribune die hun spandoeken meebrengen naar de wedstrijd. De liederen die het publiek zingen zijn echter ook niet veranderd en de commentatoren, Jim Beglin en Peter Drury, brengen hun informatie nog steeds niet heel enthousiast over.

Animaties die het spel verbeteren

Betere animaties leidt tot meer realistische gameplay. PES mist het dure jasje dat FIFA draagt, dit heeft betrekking tot veel officiële sponsoren en divisie’s. Buiten het feit dat je op PC alles kan modificeren tot het echte werk valt het in-game totaal niet op dat er dingen missen. Het is een goed gevoel als je de bal afpakt en een counter aanval plaatst; nog beter als de computer of je tegenstander je weet te onderscheppen waardoor er een echte wedstrijd onstaat. Niet alleen jij als speler kan snel reageren op deze dingen maar ook de AI/Computer gestuurde poppetjes reageren met je mee op basis van jou speelstijl.

Het spel is echter niet makkelijk vandaar dat hij ook geplaatst wordt als een voetbal “simulator”. Een te snelle pass of een verkeerde beweging kan je mogelijk een doelpunt kosten. Het spel valt echter wel te spelen maar is in verhouding tot de FIFA games een stuk moeilijker.

Héél weinig officiëelheid

Veel teams in dit spel hebben hun rechten verkocht aan FIFA, hierdoor heeft PES al jaren moeite gehad met de officiële namen van teams en divisie’s. Vandaar dat FIFA ook een stuk groter is; vanwege de echtheid die het spel bevat. Zo kan het voor veel spelers speelpret bederven als je met een team moet spelen die onbekend is vanwege zijn naam. Echter zijn de spelers en het team grotendeels wel up-to-date.
Voor mensen die onbekend zijn met PES is dit een afschrikfactor omdat veel mensen toch met de echte teams willen spelen, vandaar dat hun keuze ook gaat naar EA’s FIFA. Zo is het team East Midlands gewoon Leicester City. Puur omdat de rechten niet kloppen van het spel betekent niet dat de spelers ook anders zijn.
Ook kunnen de prijzen verschillen van het echte werk. Zo kan men bijvoorbeeld een speler inkopen voor 16 miljoen terwijl hij in het echte leven 60 miljoen waard is. Voor mensen die veel offline spelen kan dit opvallen maar het online aspect gaat puur om de gameplay.
Door het missen van de rechten van vele competitie’s en divisie’s heeft Konami wel een groter budget gekregen voor andere dingen. Zo zijn er verschillende nieuwe competities toegevoegd maar de competities zoals Champions League en Europa League weggevallen. Zo maken een hele hoop nieuwe teams een verschijning in PES 2019. Hieronder staat een lijstje met de nieuwe competities.

 • Argentinië
 • Colombia
 • Chili
 • Denemarken
 • België
 • Portugal
 • Rusland
 • Schotland
 • Zwitserland
 • Turkije

Verdict

PES 2019 blijft weer de beste representatie van het voetbal werk. Als je een spel zoekt met veel diepgang dan is dit spel een must, gedetailleerder als FIFA maar zonder de officiële rechten. Alles dat echter mist in het spel, verdwijnt zodra je op het veld staat en de eerste aftrap neemt.
Zoek je een voetbalgame die makkelijk op te pakken is dan raden wij FIFA aan maar wil je je toch verdiepen in het spel dan is PES 2019 een uitstekende keuze.
Pluspunten

 • Zeer gedetailleerde gameplay
 • Grafisch uitmuntend
 • Vloeiende gameplay
 • Verbeterpunten uitstekend aangepakt

Minpunten

 • Missen van echtheid (geen officiële rechten)
 • Weinig game modes
 • Te veel hergebruikte elementen uit voorgaande games
 • 7.8/10
  PES 2019 - 7.8/10
7.8/10