15 april 2024

Het Grote Boze Runefest 2018 verslag

Runefest is een evenement dat jaarlijks wordt georganiseerd door Jagex. Het staat helemaal in het teken van Runescape en Old School Runescape. Ieder jaar proberen ze het evenement weer iets beter te maken waardoor Runefest 2018 de grootste editie is tot nu toe.

Runefest werd voor het eerst gehouden in 2010. Persoonlijk ben ik in 2013 en 21014 van de partij geweest. Het evenement werd destijds georganiseerd in Tobacco Dock. Ieder jaar wordt het thema van Runefest aangepast. Ieder jaar is het Runescape, maar binnen Runescape zijn er velen soorten thema’s waar Runefest zich aan kan aanpassen. In 2013 was het thema gebaseerd op Player Owned Ports, een update die pas verscheen in de game. In 2014 was het thema vooral Elven en kristal, om de komst van Prifddinas te vieren in Runescape. Dit jaar stond Runefest helemaal in het teken van de Fremennik. Denk hierbij aan vikings en alles wat hierbij komt kijken.
Fremennik poort

De venue

Runefest werd dit jaar voor het eerst gehouden buiten Londen, in Farnborough. Runefest is een van de eerste evenementen die in het nieuwe evenementen centrum in Farnborough is gehouden. Jagex heeft lang niet alle ruimte gebruikt die tot beschikking was waardoor een uitbreiding in de toekomst mogelijk is. De venue bood een gratis Wifi hotspot, deze diende je wel iedere 30 minuten te verversen.
De venue is makkelijk bereikbaar via de auto, maar voor de menige reizigers onder ons die vanaf Londen komen is het via het openbaar vervoer in Engeland een dikke anderhalf uur reizen. Met de auto ben je er binnen 30 minuten vanuit Londen, omgerekend in Uber betaal je daar zo’n 45 Britse Pond voor. In de buurt liggen ook wat hotels en B&B’s, maar buiten dat is Farnborough best wel een saaie boel.
Runefest 18
Eenmaal aangekomen op Runefest word je verwelkomt in een grote hal met verschillende voedselkramen. Verderop een merchandise stand met voorafgaand een aantal gigantische tablets waarin het aanbod van de merchandise shop te zien viel. De hal aansluitend op de welkomst-hal diende als hoofdpodium waar het orkest speelde en alle aankondigingen werden gehouden. Deze zaal is enorm ruim en bied plek voor meer dan genoeg personen. Geen enkel moment tijdens het evenement waren alle stoelen gevuld. Niet omdat het zo leeg was, maar omdat er meer dan genoeg plek was.
Runefest 18
De volgende zaal bracht je in alle actie en activiteiten die er te doen waren op Runefest. Volledig uitgerust met een Fremennik tintje, maar eerst… Het orkest!

Runescape Live – Gielinor in Harmony

Niet lang geleden publiceerde Jagex een nieuwe reeks aan Runescape muziek, gespeeld door de wereldberoemde Royal Philharmonic Orchestra. Dit symfonie orkest is onder andere bekend door hun soundtracks van Harry Potter, The Lord of the Rings en Star Wars. Onlangs hebben zij ook een aantal Runescape soundtracks voorzien van een klassiek tintje. Dit orkest speelde live tijdens Runefest op de dag voor het evenement op het hoofdpodium. Jagex heeft er een hele show omheen gezet in het thema van een quest die gelijktijdig werd uitgevoerd door een Old School Runescape en Runescape speler. Dit werd op een hele grappige manier gespeeld waardoor je de duidelijk verschillende kanten van de games kunt zien en hoe de community en beide games in elkaar steken.
Runefest 18
Zelfspot ontbrak ook niet in deze show en het publiek lag dan ook meerdere malen in een deuk door de bekende ‘Runescape struggles’ nagespeeld te zien op het podium. Al met al een avond om niet te vergeten, gevuld met lachbuien en momenten van kippenvel wanneer het orkest de bekende Runescape soundtracks speelde.
Runefest 18

Welcome to the Fremennik Province

De zaal waarin het grootste deel van het evenement zich afspeelde was volgepropt met allerlei activiteiten waaronder de jaarlijkse skill uitdagingen. Dit jaar waren het echter geen skill-uitdagingen, maar Trials, bekend van de Fremennik Trials. Aan het einde van de Trials kreeg je je eigen Fremennik name met een mooie foto erbij. De trials bestonden uit:

 • Je eigen pet rock maken;
 • QR codes scannen die waren verspreid door de hal om een bepaalde zin te maken;
 • Blik werpen, maar de blikken waren poppetjes van Koschei, uit de Fremennik Trials;
 • Een raadsel, of puzzel oplossen;
 • Een puzzel oplossen waarbij je een balletje door een doolhof met gaten moest navigeren;
 • Deelnemen aan een gigantische mozaïek foto.
 • De eerste Trial voltooide je door een act te kijken tijdens de opening. Iedereen voltooide deze door simpelweg de hal in te lopen daarna.

Trial Cards

Wat kon je nog meer doen in deze hal?

 • Gelimiteerde AngelScape merchandise kopen;
 • Aanschouwen hoe spullen in de middeleeuwen werden gemaakt;
 • Mining & Smithing rework uitproberen;
 • Het opnemen tegen 6 Jads tegelijkertijd (op Old School Runescape);
 • Old School Runescape en Runescape mobile uitproberen;
 • Foto met een green screen maken;
 • Kijken hoe grafische artiesten nieuwe dingen voor Runescape aan het ontwerpen waren.
Mining en Smithing
Elder Rune (Smithing Rework)
Graphic Artist
Alle bovenstaande activiteiten plus de programma’s op de mainstage en dan ook nog een gigantische LAN-Room op de eerste verdieping zorgde voor een propvolle dag aan activiteiten. In de LAN-Room waren een aantal computers gereserveerd voor QA testing. Hier kon je als speler even het gevoel krijgen alsof je een Quality Acceptance Tester was voor Runescape.

Sea Shanty 2

Runefest sloot natuurlijk af met een afterparty. Dit jaar waren er helaas geen ballonnen voor een drop-party, maar er was gelukkig wel veel bier! De echte drinking challenge begon nu pas. Ook tijdens de afterparty was er live muziek. Een bandje trad op en speelde bekende nummer waar het hele publiek zich duidelijk mee kon vinden. Deze band was ontzettend goed en klonk op sommige momenten zelfs beter dan de band die ze aan het coveren waren. De sfeer zat er goed in en helaas eindigde de afterparty veel te vroeg! De afterparty sloot af met Sea Shanty 2 en Runefest 2018 kwam tot een eind.
crying
Gelukkig hebben wij ons avontuur naar en op Runefest vastgelegd zodat we deze en allen tijden kunnen terug kijken als we heimwee krijgen. Wil jij ook even mee kijken met ons avontuur? Bekijk dan onderstaande video’s!

Jordy Gerritse

Zelda fanboy. Retro Collector. Voornamelijk te vinden op het Playstation Network. Gamer sinds ik nog uit de fles dronk. Beide doe ik nog steeds, niets veranderd dus.

Bekijk alle berichten van Jordy Gerritse →