18 mei 2024

Review: Borderlands 2 VR

Borderlands 2 is een game die voor zijn tijd nog redelijk goed is meegekomen. De looting-based shooter die misschien wel een beetje de fundering voor Destiny heeft gelegd, is opnieuw verschenen. Dit keer voor Playstation’s VR headset.

Tripple A videogames in een VR jasje is geen nieuw concept. We hebben het al gezien bij een aantal game, waaronder DOOM, Fallout, Skyrim en Resident Evil. Andere grote games krijgen vervolgens een VR add-on, in de vorm van een extra missie zoals in Battlefront. Andere grote games slaan VR volledig over. VR lijkt nog steeds niet helemaal ingeburgerd te zijn bij de meeste gamers, alhoewel de drempel op dit moment enorm laag ligt bij Playstation.
Kijkend naar het aanbod in videogames voor Sony’s VR headset zou je haast zeggen dat het een must have dingetje is. Met Borderlands 2 VR toegevoegd aan deze collectie, wordt deze statement al iets meer waar.
Borderlands 2 VR

Zelfde game, meer plezier

Het kan volledig aan mij liggen, maar Games in VR spelen veel leuker dan hun originele uitgave. Dit gelde voorheen al voor Skyrim en Resident Evil, maar ook zeker voor Borderlands. Het is misschien niet helemaal waar, maar je voelt jezelf veel meer vrij in de VR versie. Je kunt je wapens een beetje op een vreemde manier vasthouden en op bepaalde manieren bewegen die niet mogelijk zijn zonder VR.
Hoet voegt een soort van extra dimensie toe aan je gameplay ervaring en zeker in een game als Borderlands is dit een aangename toevoeging. Alhoewel de game niet ontwikkeld is met VR in gedachte pakt de game mooi uit in deze setting. De game heeft zich goed aangepast om de VR ervaring zo goed als mogelijk te maken, maar slaat hier en daar de plank mis. Zo zijn alle cutscenes 2D en zijn deze momenten een directe onderbreking van de immersie tijdens de gameplay. Ook zijn alle in-game menu’s nog steeds 2D zoals we gewend zijn. Dit is heel frustrerend aangezien deze meer dan vaak door andere 3D objecten in de wereld heen clippen. Hierdoor valt een gedeelte van het menu weg waardoor je misschien cruciale elementen in het menu mist. Even terug uit het menu, andere positie vinden en opnieuw het menu openen is de meest voor de hand liggende optie tot nu toe.
Vreemd genoeg is dit een veel voorkomend storende factor in games die vertaald worden naar VR. We weten hoe we er mee moeten omgaan ondertussen, maar plezierig is anders.
Boss Fight

VR done right

Aan de andere kant zijn er een aantal erg positieve punten aan Borderlands in VR. Indien je gewend bent VR zijn er misschien bepaalde instellingen waar je je fijn bij voelt. Deze instellingen hebben te maken met de snelheid van de gameplay, maar ook comfort. Motion Sickness speelt hierbij een grote rol. Borderlands 2 VR wilt iedere speler aan boord houden door zoveel mogelijk instellingen beschikbaar te maken om het zo comfortabel als mogelijk te maken voor de speler.
Zo kan je kiezen of je wilt bewegen door middel van teleporteren, of juist door te lopen zoals je gewend bent in niet VR games. Je kunt je eigen hoogte aanpassen, je beweeg snelheid en de manier waarop de game wordt gepresenteerd. Tunnelvisie, met versterkt effect wanneer je loopt of draait. Al deze instellingen kunnen er voor zorgen dat de game veel fijner speelt. Persoonlijk heb ik dan ook gretig gebruik gemaakt van deze instellingen om mijn VR ervaring te optimaliseren. Deze instellingen zullen per persoon verschillen aangezien iedereen heel anders omgaat met VR games.
Borderlands 2 VR

VR of geen VR?

Indien je Borderlands 2 nog niet gespeeld hebt, maar de game wel graag wilt proberen duikt de vraag misschien op of je de game wilt spelen in VR, of juist niet. Deze vraag kan eenvoudig beantwoord worden door je eigen prioriteiten voorop te stellen. Zo heeft Borderlands 2 VR geen co-op. Wil je graag met iemand anders aan de slag in Pandora, zal dit niet gaan in VR. Wil je graag gebruik maken van DLC zodra je de base game hebt uitgespeeld? Ook dan ben je met de VR game niet aan juiste adres. De VR versie bevat namelijk enkel de basis-game.
Neem je echter genoegen met de game als singleplayer en geef je niets om DLC? Dan is Borderlands 2 VR ongetwijfeld de beste versie om mee aan de slag te gaan. Dat is tenminste zo als je over een PSVR headset beschikt. De game kan vervolgens met Dualshock gespeeld worden zoals je gewend bent. Wil je extra immersie toevoegen? Zorg er dan voor dat je twee move-controllers bij de hand hebt. Zo kan je wapens afzonderlijk van elkaar bedienen met twee handen. Dit is enorm vet!
Borderlands 2 VR

Verdict

Borderlands 2 VR voegt niets nieuws toe aan de bestaande game, maar laat zelfs een aantal dingen weg. Het gemis van de DLC content in de VR game is een beetje lui van de ontwikkelaars en jammer voor spelers die de originele game niet gespeeld hebben. Co-op heeft gezorgd voor veel replayability in Borderlands, ook hier slaat Gearbox de plank mis om er voor te zorgen dat de headset nog meerdere malen Pandora ziet na de eerste playthrough.
Gelukkig ziet en speelt de game daarentegen ontzettend bruut in VR en zijn de persoonlijke instellingen enorm aangenaam. Vijanden mochten iets langer op de grond blijven liggen na dat je ze van het leven hebt beroofd. Ik kijk altijd graag in de zielloze karkassen in VR, vraag me niet waarom. Borderlands 2 VR is weer een PSVR game die het systeem dat tikkeltje interessanter maakt. VR gaming bloeit langzaam wat meer op. Mede dankzij titels zoals Borderlands 2 VR.
Pluspunten

  • Customization
  • Gameplay
  • Move Controllers

Minpunten

  • Geen DLC
  • Geen Co-op
  • 2D UI en cutscenes
Gespeeld op Playstation VR
  • 7/10
    Pandora VR - 7/10
7/10

Jordy Gerritse

Zelda fanboy. Retro Collector. Voornamelijk te vinden op het Playstation Network. Gamer sinds ik nog uit de fles dronk. Beide doe ik nog steeds, niets veranderd dus.

Bekijk alle berichten van Jordy Gerritse →