14 april 2024

Column: Sales, sales, sales!

Het halve jaar staat in het teken van sales. We hebben elk jaar spring sales, summer sales, autumn sales en Black Friday sales. Daarnaast hebben we nog sales bij speciale evenementen. Denk aan de Olympische spelen of het WK voetbal. Maar er is één sale waar iedereen het hele jaar naar uitkijkt. De digitale sale waar zelfs Black Friday niet tegenop kan. De eindejaars sales.

Iedereen is ermee bezig. Gouden oudjes op Good Old Games, sales op EA’s Origin en Ubisoft’s Uplay. Sony noemt hun sale de januari sale, Microsoft doet aan de ‘Countdown’ Sale, zelfs Nintendo doet mee. Maar er is er natuurlijk maar eentje heer en meester. De koning der sales, Lord Gaben. Deze eindejaars sale staan er 29,500(!!!) aanbiedingen op Steampowered.com. Negen-en-twintig-duizend-vijf-honderd. Zoek een game die je graag wil, grote kans dat hij in de aanbieding is. Ik garandeer je dat twee-derde van je wishlist is afgeprijsd.
gaben steam sale
601 games. Zoveel staan er in mijn Steamlijst. Hoeveel heb ik daarvan gespeeld? Als ik moet schatten, denk ik aan zo’n 250. Toegegeven, er zitten wat gratis games bij, en een groot deel komt uit bundels. Toch heb ik teveel games niet gespeeld die ik ooit bewust gekocht heb. “Dat lijkt me wel eens leuk als ik niets te spelen heb”, maak ik mezelf dan wijs.
Toch zat ik weer uit te kijken naar de sale. Ondertussen heb ik weer zes games gekocht. Ja, ik ben goed in smoesjes verzinnen om ze toch te kopen. Maar volgens mij ben ik niet de enige. Ik heb even opgezocht hoeveel van de totaal verkochte games via Steam nog nooit gespeeld zijn. Dat blijkt één-derde te zijn. ÉÉN-DERDE! Geen wonder dat Gaben op een gouden troon zit. En dan te bedenken dat Steam oorspronkelijk het platform was voor de Half Life cq Valve games en mods.
steam sale unplayed
Bovendien geven ze ook nog eens verzamelplaatjes weg bij elke tien euro. Ook door te stemmen op de awards levert je een paar extra kaartjes op. Daarnaast kan je een lijst van aanbevolen games kijken die op jou is afgestemd, om nog meer kaartjes te verdienen. Vervolgens wil je de set compleet, dus ga je ruilen, verkopen en kopen. En van die handel steekt Valve ook weer een paar centen in de zak. Ik weet het allemaal, ik zelf ook een commerciële geschiedenis. En toch trap ik er elke keer weer in…
Maar nu ga ik weer de hand op de knip houden, Steam krijgt dit jaar geen geld meer van me…
Hey, Shadow of War is in de aanbieding voor anderhalf tientje! Nou, nog eentje dan. Ik heb de eerste nog steeds niet gespeeld, maar dat komt wel.
– Lars JJ

Lars jj

Gamer in hart en nieren sinds 1991. Het begon met een NES maar twee jaar later kwam ik in aanraking met PC. Vanaf dat moment is dit ook mijn platform of choice. De afgelopen jaren ben ik wel weer steeds vaker op de bank te vinden met een Xbox controller in mijn handen. Command & Conquer, Forza, Half Life en Metal Gear zijn mijn favoriete franchises.

Bekijk alle berichten van Lars jj →