Review: Apex Legends – Battle Royale verfijnd

Verassing! Uit het niets dropt de Titanfall ontwikkelaar, Respawn Entertainment, een gloednieuwe game in het Titanfall universum. Nee, het is geen Titanfall 3, maar eerlijk gezegd, is dat niet per se een slecht iets. Laten we een kijkje nemen naar Apex Legends!

Apex Legends is een Free-To-Play Battle Royale game waarin je speelt in een squad van drie personen in een map met 60 spelers. Vreemd genoeg speel je altijd in een squad van drie personen. Je kunt niet alleen, of met z’n tweeën spelen. Je squad zal automatisch gevuld worden met willekeurige spelers als je niet of maar met één vriend samenspeelt.
Gebaseerd op uiterlijk en gameplay kan je de game eenvoudig vergelijken met Overwatch en de Blackout mode uit Call of Duty: Black Ops 4. De wapens, de manier van wapens en items vinden lijkt erg veel op Blackout en de personages die je kiest lijken heel erg veel op Overwatch. Als ik zou zeggen dat Apex Legends is ontwikkeld door Blizzard en Treyarch zou je me geloven als je niet beter zou weten.
Apex Legends

Battle Royale op zijn fijnst

Tot op de dag van vandaag is het geen enkele Battle Royale game, behalve PUBG in de eerste paar weken, gelukt om mijn interesse op te wekken. Fortnite doet me niets, veel te kinderachtig. Alsof je op een digitale kleuterschool rond loopt en Blackout lukte het ook niet om me geïnteresseerd te houden na een enkele match. PUBG is door de jaren geen zijn charmes verloren, ondanks de vele verbeteringen en updates sinds de Early Access release.
Om toch maar zo eerlijk te zijn als dat ik ben heb ik Apex Legends gedownload op mijn Playstation 4 om het een eerlijke kans te geven. Het idee van Hero-personages in een Battle Royale game voegt direct een vleugje toe waardoor mijn interesse iets hoger was dan ik zou verwachten. Alweer een Battle Royale game? Ja, maar deze is net iets anders. Ondertussen zou je verwachten dat alle Battle Royale games na het succes van Fortnite niets meer zijn dan slappe aftreksels. Dit geldt helemaal niet voor Apex Legends. Het voelt alsof de ontwikkelaars daadwerkelijk de genre onder de loep hebben genomen. Dit zie je terug in een aantal vrij belangrijke punten.
Apex Legends

Personages

Ten eerste zijn er verschillende Heroes die je kunt kiezen voordat de ronde van start gaat. Noemen ze het Heroes, of Champions? Maakt niet uit, je snapt wat ik bedoel. Deze Heroes hebben stuk voor stuk eigen passieve voordelen, een ability en een ultimate ability. Sommige Heroes zijn ondersteunend, andere zijn erg offensief of juist heel verdedigend. Mijn favoriet, tot nu toe, de Bloodhound is een Recon. Zijn passieve voordeel is dat vijanden hints achterlaten die jij kunt waarnemen. Zo zie je bijvoorbeeld een pop-up van een voetstap. Deze pop-up geeft aan hoe lang geleden hier iemand gelopen heeft. Zijn ability scant vluchtig in een cirkel om je heen voor vijanden of vallen en geeft vervolgens aan of er dreigingen zijn gevonden. Vijanden kunnen zien dat ze gescant worden, er zitten niet alleen maar voordelen aan. Zijn ultimate ability veranderd je tijdelijk in een hunter. Je beweegt sneller en kan vijanden in de buurt zien opgloeien. Zelfs als ze achter een muur schuilen.
Apex Legends
Dit is slechts één van de beschikbare 8 personages. Je krijgt zes personages gratis. De overige twee kan je kopen met in-game currency of echt geld (lees: euro’s). Hier kom ik dadelijk nog even op terug

Mapdesign

Iets wat niet heel onbelangrijk is in een Battle Royale game is de map. Dit is immers de map die over en over en over zult gaan doorspitten opzoek naar de andere overlevers en betere wapens. Respawn heeft als het aan mij ligt tot nu toe de beste Battle Royale map ontwikkeld die je kunt vinden. Het voelt aan alsof je in een levensgrote arena speelt. Overal zijn leaderboards die aangeven wie de huidige Champions van de ring zijn. Naarnaast is de map niet alleen horizontaal, maar ook verticaal goed speelbaar. Je hebt geen rocket-boots of jetpacks, maar je kunt een muur oprennen tot een paar meter om bijvoorbeeld door een raam te klimmen.
Overal over de map zal je ziplines vinden om te gebruiken en over het algemeen zijn er veel hoogtepunten op de map die in je voordeel en nadeel kunnen werken. De map is vervolgens ook niet heel open en kan je op verschillende manieren en met behulp van verschillende routes de volgende zone benaderen zonder al te veel risico te lopen. Indien je bewust bent van de locatie van je tegenstanders tenminste.
Over het algemeen is de map een zeer groot pluspunt van Apex Legends. Er zijn genoeg plekken om te landen waarbij verschillende plaatsen betere loot hebben, maar wat meer volk aan zal trekken. Het zou nog toffer zijn als de map op de een of andere manier dynamische elementen zou bevatten waardoor je nog meer het gevoel krijgt alsof je in een grote arena speelt waarbij het afslachten van vijandelijke spelers bedoeld is voor puur vermaak voor de toeschouwers.
Apex Legends map

Gameplay

De gunplay in deze Battle Royale is enorm soepel en misschien wel goed te vergelijken met Titanfall. Ook het bewegen door de map en in zijn algemeen voelt het zeer solide en gepolijst aan. Interactie met je team is heel eenvoudig dankzij het tag systeem waarbij je locaties kan pingen, maar ook items kan pingen. Zo kan je ieder item aanwijzen en spreekt je personage uit welk item je aanwijst. Op deze manier weten je teamgenoten precies waar je bijvoorbeeld een level 3 backpack kunt vinden.
Ook tijdens het spelen zullen de personages op verschillende manieren interactie hebben met elkaar op basis van bepaalde gebeurtenissen. Bijvoorbeeld als er een loot-crate wordt gedropt. Deze bevatten trouwens echt OP spullen, dus ga er voor. In een ronde vond ik een legendarische shotgun waarmee ik bijna iedereen op korte afstand omver kon blazen met één of twee schoten. Absurd. Het was een Mastiff trouwens.
Apex Kill Leader
Zodra de game begint mag je binnen je team om de beurt een personage kiezen. Je kan niet dezelfde kiezen dus lekker balen als je met willekeurige mensen speelt en je main wordt gekozen. De speler die als laatste mag kiezen is de zogenaamde Jump Master. De Jump Master mag bepalen waar jouw team gaat springen. “Where we dropping boys?” Nee. “Where we dropping, Master?” Je kan als team nog steeds een locatie op de map aanraden, je personage zal dan ook uitspreken dat het misschien een goede keuze is om hier te landen. Indien je nog een keer pingt zegt je personage ook laat maar zitten. Zodra de Jump Master een locatie in gedachte heeft en springt, zal de rest automatisch mee springen en de richting van de Jump Master volgen. Je kunt jezelf vervolgens wel loskoppelen van de groep.
Al met al zien we de bekende Battle Royale elementen terugkomen, maar Apex Legends verfijnt ze zo erg dat het heel erg aangenaam speelt. Het ping systeem wat heel uitgebreid is in deze game. De Jump Master en de personages maken deze game toch wel uniek voor een Battle Royale game.

Microtransacties

Zeg niet dat je ‘m niet voelde aankomen. We hebben het hier over een Free-To-Play Battle Royale game. Daar zitten uiteraard microtransacties in. Met je hard verdiende euro’s kan je punten kopen om uit te geven in de in-game store. Met deze punten kan je nieuwe personages kopen, skins voor personages en wapens, maar ook lootboxes. Omgerekend betaal je op dit moment één euro voor een lootbox. Hier zullen vervolgens drie items uit verschijnen waarvan minimaal één zeldzaam of beter.
Apex Legends Store
Bekijk onderstaande afbeelding om er achter te komen wat je allemaal uit een lootbox kunt vissen en wat de kans is op zeldzame, epische of legendarische items. Je kan deze items heel goed vergelijken met Overwatch, alhoewel er een aantal verschillen zijn. Alle items zijn puur cosmetisch en zullen geen invloed hebben om de gameplay.
Apex Lootbox

Verdict

Apex Legends is de meest positief verrassende Battle Royale game tot nu toe. Vooral voor een game die zo uit het niets wordt uitgebracht zonder Beta, of Early Access is best bijzonder. De game loopt verder ook heel erg soepel en zijn er in-game geen problemen geconstateerd buiten de verwachte balans-problemen die de game nog heeft, Mastiff OP. Vreemd genoeg wordt je wel na iedere ronde naar het hoofdscherm gemieterd en kan het even duren voordat je weer in een lobby zit door verbindingsproblemen. Het zal de nieuwigheid en de huidige populariteit zijn.
Het is geen slap aftreksel van een bestaande Battle Royale game, maar een fijn uitgevoerde game met gewende elementen die stuk voor stuk zijn verbeterd voor een zeer aangename ervaring. Het is duidelijk te zien dat Respawn veel liefde en aandacht heeft gestoken in deze game om een goed product af te leveren. Vooral voor de Battle Royale genre is dit aangenaam verrassend. Tot voor Apex Legends verscheen was mijn hoop in de Battle Royale genre zo goed als verloren, maar Respawn laat zien dat het wel nóg kan, en beter ook!
Apex Champion
Pluspunten

  • Mapdesign
  • Unieke personages
  • Verfijnde systemen
  • Soepel

Minpunten

    • Balancering heeft nog werk nodig
Gespeeld op Playstation 4 Pro
  • 8/10
    Battle Royale Verfijnd - 8/10
8/10

Over intheGame

Binnen de bloeiende omgeving van elektronisch entertainment is intheGame een waardevolle entiteit en een integraal onderdeel van het dynamische ecosysteem van iTGmedia. Sinds zijn oprichting heeft intheGame zich gevestigd als een toonaangevende gemeenschap binnen de wereld van gaming en elektronisch amusement, gedreven door een passie voor het delen van actueel nieuws en boeiende content.

intheGame zoekt jou

Ben jij geïnteresseerd in het versterken van ons team?
 Dan zijn we op zoek naar jou!

Join de community

Wij delen onze passie graag met jou op zoveel mogelijk manieren. Volg ons op onze kanalen!

Hostingbeheer & sponsor:

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation