19 mei 2024

Review: Anno 1800 een industrieel meesterwerk

Afgelopen week is er weer een nieuwe RTS titel uitgekomen. Dit keer was het tijd voor Anno 1800 om het daglicht te mogen zien. En wat zijn wij er ontzettend blij mee dat deze game er dan nu eindelijk uitgekomen is. Dit industrieel meesterwerk staat garant voor een flink aantal uren speelplezier. Waarom hoor ik je denken? Antwoord daarop vinden jullie vandaag in onze review.

De game serie Anno gaat inmiddels al flink wat jaren mee. Na de teleurstellende toekomst versie keert Blue Byte en Ubisoft terug de geschiedenis in. Met Anno 1800 duiken we naar de tijd van de industriële revolutie. Blue Byte doet met Anno 1800 heel veel eer aan één van de belangrijkste revoluties uit de geschiedenis.  De gebouwen, mensen en de schepen zien er fantastisch uit. Maar eigenlijk ziet de game er in het algemeen fantastisch uit. De loading screens en de personages geven een goede sfeer weer van toen.

RTS games hebben de gewoonte om de game in twee delen op te splitsen: Campaign en Sandbox. Regelmatig zien we bij dit soort titels dat de één ten koste gaat van de ander. Hoe is dat in Anno 1800?

Campaign of Sandbox 

In de Campaign mode speelt de speler een zoon wiens vader onder verdachte omstandigheden is overleden. Je krijgt te horen dat je vader zelfmoord heeft gepleegd in de gevangenis. Je vader werd van verraad verdacht en opgesloten in afwachting van het proces. Volgens zogenaamde ooggetuigen zou je vader het niet aankunnen en heeft hij zichzelf van het leven beroofd. Als één van zijn zoons gaat de speler op zoek naar antwoorden. Was je vader daadwerkelijk een verrader? En heeft hij daadwerkelijk zelfmoord gepleegd?

Wanneer je de Campaign mode speelt zal je merken dat het hele verhaal in een enkele doorlopende game is gestopt. Aan de hand van missies die je krijgt van onder andere je zus, kom je steeds verder in het verhaal. Hierdoor voelt de Campaign mode aan als de Sandbox mode maar dan met een verhaal. Een slimme zet, want je hoeft niet elke keer opnieuw te oriënteren waar alles is en je bouwt rustig verder aan je nieuwe nederzetting.
Indien je geen zin hebt in een verhaaltje, dan kan je nog altijd de Sandbox mode spelen. Hierin kan je alles naar harte lust doen. De opties die je kan instellen bieden genoeg variatie om de game vaker en langer te spelen.

Gameplay

Net als de meeste grote RTS games, speelt Anno 1800 heerlijk weg. Echter zijn er wel wat kleine minpuntjes aan de besturing van Anno 1800. Één van deze minpunten is het roteren van gebouwen. De game geeft weinig tot geen hulp bij het roteren van je gebouwen. Hierdoor krijg je regelmatig wat van die ongemakkelijke plaatsingen. Hoewel je het gebouw nog kan oppakken en opnieuw kan plaatsen, had ik toch liever gezien dat de game je iets wat meer hulp zou bieden bij het plaatsen ervan.

Events zijn ook weer aanwezig in Anno 1800. Events kunnen voordelig en nadelig zijn voor je nederzetting. Zaken als brand, ziekte en protesten zullen je groei belemmeren. Wanneer je er zelfs niks tegen doet kan het zelfs je complete nederzetting vernietigen. Maar indien je je bevolking goed verzorgd, zal je bevolking regelmatig een vreugde optocht houden om jou als leider te eren. Al deze events zorgen voor een mooie en levendige nederzetting.

Nog een gemis in Anno 1800 is het gebrek aan leger eenheden. Er is maar één manier om met eenheden oorlog te voeren en dat is met je schepen. Met je schepen kan je oorlog voeren op zee en haven gebouwen vernietigen. Met afweergeschut kan je extra verdediging bieden aan je eilanden. Maar om een eiland echt over te nemen, dien je te investeren in aandelen van het eiland. Wanneer je het merendeel van de aandelen hebt zul je de controle over het eiland overnemen.

Verdict

Anno 1800 is op het moment de RTS titel die je moet hebben. De game is in alle opzichten geweldig. Hoewel er enkele dingen op de game zijn aan te merken, blijft het een bijzonder goede game. Of je nu de Campaign mode of Sandbox mode speelt, beide geven garantie op uren speelplezier. Met de diverse instellingen en het eindeloze bouw potentie van de game, kan je met een enkele save file uren zoet zijn. Het verhaal loopt vloeiend door je speelsessie en zorgt niet steeds voor nieuwe laad schermen. Anno 1800 is een industrieel meesterwerk en een game die we nog een lange tijd  zullen blijven spelen.

Gespeeld op de PC
  • 9/10
    Verdict - 9/10
9/10