21 mei 2024

Microsoft wil console war verder eindigen

Microsoft kondigde onlangs het nieuws aan dat een aantal Gameloft titles Xbox Live support zullen krijgen. Het gaat dan om de mobile games Asphalt 9: Legends, Apshalt 8: Airborne en Dragon Mania Legends.

Dat wil dus zeggen dat deze games een aantal Xbox Live support features krijgen. Ongeacht waarop ze gespeeld worden. Dat lijkt onschuldig maar het laat zien dat Microsoft grote plannen heeft voor de toekomst van de gaming industrie. Microsoft deed onlangs hetzelfde met de release van Cuphead op de Nintendo Switch. De game was voor die tijd een Xbox exclusive. Het lijkt dus duidelijk te zijn dat er aan een bredere service wordt gewerkt die door verschillende developers gebruikt zal kunnen worden.
Xbox Live console
Wat Microsoft met PC’s heeft gedaan lijken ze dus nu op consoles te willen doen. Een backend worden voor verschillende developers die zo online services kunnen beheren. Steam doet iets soortgelijks en zal samen met Epic Games de grootste concurrentie van Microsoft worden.
Sinds Phil Harrison het roer overnam, lijkt dit het plan al te zijn. Na de strijd met Sony en de Playstation 4, lijkt het bedrijf een andere richting in te willen slaan. De enige manier om de console war te winnen, is dus om de hele console war overbodig te maken. Natuurlijk verschijnen er nog steeds nieuwe consoles van het bedrijf. We zullen hoogstwaarschijnlijk een nieuwe Xbox te zien krijgen op de E3. Het zal er dus niet op aan komen dat het bedrijf stopt met de verkoop. Het gaat er eerder op lijken dat een hoop games cross-buy en cross-play support zullen krijgen.
Ook de console war zal blijven bestaan. We zien echter wel steeds meer dat waar consoles vroeger grote verschillen hadden, deze verschillen steeds meer verdwijnen. Consoles hebben vaak graphics van gelijke niveaus, presteren op soortgelijke wijze en hebben dan ook vaak dezelfde game library. Het enige wat nog veel verschilt zijn voorlopig de online services.