26 mei 2024

Playstation opent eigen filmstudio genaamd Playstation Productions

Uncharted fan film

Sony Interactive Entertainment heeft een nieuwe aanwinst in de vorm van een film studio. Onder leiding van Asad Qizilbash en onder toezicht van Shawn Layden zijn de eerste projecten al gestart om de bekende Playstation karakters naar een ander medium te brengen.

Met meer dan 100 unieke games uit verschillende genres zijn er ontzettend veel mogelijkheden om meer te doen met de iconische personages behalve het maken van games.

“We’ve got 25 years of game development experience and that’s created 25 years of great games, franchises and stories,” meldt Layden aan The Holywood Reporter. “We feel that now is a good time to look at other media opportunities across streaming or film or television to give our worlds life in another spectrum.”

Shawn Layden zegt dat na het spelen van een game van 40 tot 50 uur spelers vaak 3 tot 4 jaar moeten wachten op een vervolg, als die er komt. Via deze nieuwe weg wilt Playstation er voor zorgen dat fans op andere manieren in aanmerking komen met hun favoriete franchises. De kunst in het maken van een goede videogame gebaseerde film is het begrijpen van de wereld waarin het spel zich afspeelt. Het is daarom niet zo makkelijk om slechts een vertaling van de game te maken in film-vorm.

“You can see just by watching older video game adaptations that the screenwriter or director didn’t understand that world or the gaming thing,”meldt Layden. “The real challenge is, how do you take 80 hours of gameplay and make it into a movie? The answer is, you don’t. What you do is you take that ethos you write from there specifically for the film audience. You don’t try to retell the game in a movie.”

Overduidelijk doelt hij hier op eerdere films gebaseerd op videogames. Warcraft en Assassin’s Creed zijn beide twee grote films gebaseerd op de videogames die niet goed hebben gepresteerd in de film-wereld.
Het zal nog even duren voordat we iets te zien krijgen van deze studio. Tijdens de aankondiging werd gemeld dat Playstation Productions zich rustig de tijd gaat nemen om de juiste mensen aan te nemen en in te zetten om op zijn tijd iets moois neer te zetten. Aangezien de studio alles zelf in hand heeft, inclusief de IP licenties zijn ze aan niemand verantwoording schuldig en zijn ze niet gebonden aan deadlines.

“This is a passion project for me,” zegt Layden. “To be the first gaming entity to do something lasting and meaningful in a completely different medium is something I’d like to see us achieve here at PlayStation Productions.”

De studio zal zich bezig houden met het ontwikkelen van films en series, maar kan nog niet zeggen welke in opkomst zijn. Het is volledig afhankelijk van het verhaal en de setting of het bekende personage uit een bepaalde game wordt ingezet voor film of serie.
Welke bekende Playstation characters zie jij graag over enkele jaren verschijnen op het witte doek? Een daadwerkelijke Uncharted film met Nathan Fillion misschien? Wat zal Playstation Productions voor ons in pette hebben?

Jordy Gerritse

Zelda fanboy. Retro Collector. Voornamelijk te vinden op het Playstation Network. Gamer sinds ik nog uit de fles dronk. Beide doe ik nog steeds, niets veranderd dus.

Bekijk alle berichten van Jordy Gerritse →