27 september 2023

Asus brengt binnenkort laptop met twee schermen uit

Asus staat bekend om innovativiteit en vooruitstrevendheid. Dat blijkt dan ook weer uit een nieuwe uitvinding van het bedrijf genaamd de Zenbook Pro Duo!

Je las het al in de titel, deze nieuwe laptop zal creatievelingen en veelgebruikers de volledige desktop ervaring brengen in een compact pakketje. De Zenbook Pro Duo heeft namelijk twee beeldschermen. Asus deed dit eerder al eens met de Zenbook Pro, die het tweede scherm in de touchpad had. Ook hebben de gaming modellen van het merk tegenwoordig een numpad als touch-paneel ingebouwd in de touchpad.
De Pro Duo heeft het scherm boven het toetsenbord geplaatst, waar normaal bij hun gaming modellen ruimte is voor koeling. Dit geeft dus ook veel ruimte voor dat tweede scherm. Bekijk hier beneden een korte preview van de Zenbook Pro Duo!

Screenpad Plus

Scherm nummero één bestaat uit een 15,6 inch oled paneel. Deze heeft een 4K resolutie en ondersteunt dus volledig perfecte zwartwaarden. Dit is een trend die we meer kunnen gaan verwachten in de computerindustrie. Het risico voor inbranders is groter, dus we zullen zien hoe dit in de praktijk gaat werken. Het bijzondere echter, zit hem in dit tweede paneel. Dit is een ips/lcd paneel met een welgetelde resolutie van 3840×1100. In de video hier boven zie je hoe dit daadwerkelijk in werking gaat.
Wat je wel snel zal merken, is dat het verschil tussen het bovenste oled paneel en het lcd paneel daarbeneden uitermate groot is. Dit is op zichzelf natuurlijk geen ramp en het is ook niet zo dat Asus nu veel competitie heeft op dit gebied. Het tweede scherm heeft een anti-reflectieve coating wat fijn is voor lichtinval van boven. Asus heeft eventueel benodigde software geregeld om beter te werken met de aparte resolutie van dit tweede scherm, ook wel de Screenpad Plus genoemd. Hier zijn natuurlijk weer allemaal functies aan verbonden en deze zal hopelijk goed bij worden gehouden, niet zoals bij de Zenbook Pro van vorig jaar.

Kan het beestje ook rennen?

Om daar dan ook maar direct antwoord op te geven; Ja, het beestje kan keihard rennen! Het toetsenbord is net als bij de ROG serie van Asus naar beneden geplaatst, dit maal niet alleen voor koeling, maar ook voor de Screenpad Plus technologie een plaats te geven. Asus brengt bij het Pro model van de Duo serie een speciale polssteun uit, één die je vaker bij mechanische toetsenborden ziet. De laptops wegen tussen de 2 en 2,5 kilo.
Er gaat maximaal een Core i9-9980HK processor in het beest, dit is een octacore processor die op 45W loopt. Het grafische kantje zal maximaal tot een GeForce RTX 2060 kunnen gaan in combinatie met 32GB werkgeheugen. Qua opslag kan je tot wel 1TB aan SSD erin krijgen. De behuizing is zoals gewend van aluminium.

Een broertje erbij!

Je hebt waarschijnlijk al een paar keer hierboven gelezen over een kleinere variant van de Duo pro. Dit is een kleinere en lichtere versie van de Pro, genaamd de Zenbook Duo. Deze laptop weegt dan ook maar anderhalve kilo. het grote scherm zal een full HD ips paneel worden en ook het tweede scherm zal die resolutie bijna delen. Het primaire scherm heeft geen touchscreen, wat bij de Pro wel het geval is.
De hardware is ook ietwat minder en de gewone Duo is voorzien van de 15W ‘U’ processoren. Je kan er een Core i7-8565U processor in krijgen met 4 cores. Grafisch zal er de opvolger van de GeForce MX150 inzitten, de MX250.
Over broertjes gesproken, de reguliere Zenbooks krijgen nu een tweede generatie van de Screenpad. Deze Screenpad 2.0 zal minder accuvretend zijn en meer utility bieden. Ook krijgt de Zenbook serie betere panelen met een verhoogde helderheid en een beter kleurencontrast. Dit was een klacht bij de vorige generatie aan Zenbooks. We zijn dus nog lang niet van Asus af op het gebied van innovativiteit en ze liggen dan ook geweldig hoog in de competitie. Vooral in een periode waar HP niet meer op de troon staat op het gebied van risico’s nemen.
Hoe astronomisch hoog de prijzen gaan zijn en wanneer de Zenbooks allemaal uit gaan komen is nog een groot vraagteken. Wat vind jij van alles wat op Computex tot dusver is aangekondigd? Wat vind jij van de Nieuwe Zenbook line-up? laat het ons weten in de reacties hier beneden!

Malvin Schuivens

Hi! Ik ben Malvin! Fanatiek gamer en eeuwig kind. MMO's is waar het allemaal begon, maar tegenwoordig gebruik ik mijn rukbunker ook wel voor een lekker potje Rainbow Six Siege of Apex Legends. Buiten de games ben ik altijd in voor een toffe serie of film.

Bekijk alle berichten van Malvin Schuivens →