19 april 2024

Hoe snel is je Switch vol en welke SD kaartjes zijn het beste?

Games voor de Nintendo Switch worden steeds groter. Hetzelfde geldt voor updates. Sommige games moet je zelfs volledig installeren om ze te spelen en ingebouwde 32GB is zelden nog genoeg. Wij zochten uit wat je je nodig hebt en wat de beste deals zijn voor geheugenkaarten met flink veel opslag. Dit artikel is NIET gesponsord.

Een paar zaken voorop:

 • Vanwege updates kan het formaat van je games in de toekomst groter worden.
 • Zorg dat je kaartje minimaal een UHS-I kaartje is, deze herken je aan een I rechts van de SD logootje. Langzamere kaartjes kunnen een flinke impact op je speel plezier hebben (bv langere laadtijden).
 • Heb je nog geen kaartje in je Switch dan kun je deze zo uitbreiden. Het interne geheugen blijft bruikbaar dus kun je bij het totaal optellen.
 • Heb je wel al een kaartje in je Switch dan heb je een PC nodig om de inhoud over te zetten. Dit moet je tevens in handheld mode doen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alles opnieuw te installeren.
 • Je zult mogelijk een update moeten uitvoeren dus zorg dat je Switch verbonden is met internet.
 • Laat je niet verleiden om méér voor een kaartje te betalen omdat er opstaat dat hij voor Nintendo Switch is. Er is buiten de opdruk niets bijzonders aan deze kaartjes!
 • Het uitbreidingsslot zit onder de stand.

nintendo
De meeste games uit de Nintendo eShop zijn niet zo heel groot, maar er zitten een paar uitschieters bij die je interne geheugen snel vol maken. Een paar voorbeelden:

 • Mario Kart 8 Deluxe: 7GB
 • The Legend of Zelda: Breath of the Wild: 13GB
 • FIFA 19 en Skyrim: 14GB
 • DooM: 21,5GB
 • L.A. Noire: 27,5GB

Nintendo Game Card

nintendo Hoewel games die je in de winkel koopt al op een eigen Game Card staan, kan het zijn dat je toch wat zult moeten installeren op je interne geheugen/SD card. Ook extra content zal op de SD card geïnstalleerd worden. Koop dus altijd groter dan wat je denkt minimaal nodig te hebben.

De kaartjes

Als eerste kijken we naar het kaartje die de opslag van je Switch verdubbelt: 32GB. De prijzen van deze kaartjes zijn laag en zul je nooit meer dan een tientje voor hoeven te betalen. Onze keuze: De Samsung Evo Plus 32GB – Dit UHC-I kaartje werkt gewoon goed en kost niet veel. Verkrijgbaar op bol.com voor €9,90, gratis thuisbezorgd.
switch
Voordelige keuze:
Koop je je games fysiek maar download je ook soms uit de eShop, dan is 64GB een mooi formaat om er een totaal van 96GB van te maken. Deze SanDisk Ultra kaart helpt je uit de brand voor €11,95 bij Informatique, €13,90 incl. verzending.
switch
Onze keuze:
Koop je veel games digitaal dan raden wij minimaal 128GB aan voor een totaal van 160GB. Met deze groottes gaan we ook wat meer op de maximale lees en schrijfsnelheden letten. Dit Samsung Evo kaartje schrijft met met 85MB per seconde en leest met 100MB per seconde. Op moment van schrijven vind je deze voor de nette prijs van €23,90 bij DataIO. Zelfs als je er de verzending van €2,50 bij optelt is dit een mooie prijs.
switch
Wil je echt helemaal goed zitten dan kun je voor 256GB gaan. Er zijn goedkopere kaartjes van dit formaat maar ook hier raden wij vanwege de snelheid het Samsung Evo kaartje aan. Deze is niet gunstiger wat betreft prijs per GB dan de 128GB versie en koop je dus puur voor de nog grotere opslag. Met dit kaartje in je Switch beschik je over een totaal van 288GB. Wij vonden hem het voordeligst bij Bol.com voor €52,90 incl. verzending.
switch
Het grootste, enigszins betaalbare kaartje op de markt op dit moment is de Sandisk Ultra 400GB. Je betaalt niet eens zo gek veel meer dan de 256GB Samsung Evo kaart die we adviseren, maar levert wel snelheid in. Met dit kaartje heb je een totaal van 432GB en kun je bijna de volledige eShop op zetten. Met verzending ben je bij DataIO €68,40 kwijt.
switch

Conclusie

Het 64GB Sandisk kaartje is maar 4 euro goedkoper dan het Samsung kaartje van 32GB. Wij adviseren dan ook alleen voor het 32GB kaartje te gaan als de portemonnee ècht niet anders toelaat. De allerbeste keuze ligt in onze ogen bij het 128GB kaartje van Samsung. Je betaalt dan wel iets minder dan voor twee 64GB kaartjes, maar naast dat je voorlopig voorzien van voldoende opslag, 180GB, het kaartje heeft ook nog eens een flink snelheidsvoordeel.

Lars jj

Gamer in hart en nieren sinds 1991. Het begon met een NES maar twee jaar later kwam ik in aanraking met PC. Vanaf dat moment is dit ook mijn platform of choice. De afgelopen jaren ben ik wel weer steeds vaker op de bank te vinden met een Xbox controller in mijn handen. Command & Conquer, Forza, Half Life en Metal Gear zijn mijn favoriete franchises.

Bekijk alle berichten van Lars jj →