Review: Sairento VR

Hier volgt een oproep aan alle Genji-professionals in Overwatch! Heeft u een Virtual Reality headset in uw bezit. Dan heb ik wellicht de ideale game voor u in onze review van vandaag! Sairento VR, wordt de allerbeste ninja ooit, of bezwijk tijdens het proberen.

Tenminste, dat is hoe de game voor mij aanvoelde de eerste paar minuten. Sairento VR is een Virtual Reality ninja game die zich afspeelt in een futuristische setting. In plaats van werpsterren, werpmessen of rookbommen maak je gebruik van vuurwapens. Je begint met twee pistolen en een set brute katanas. Dit zijn jouw instrumenten van veel pijn die het moeten opnemen tegen ‘zwermen’ van vijandelijke samurai en de gebreken van PlayStation Move.

Schijfjes en blokjes of deuken en gaten

In Sairento VR kruip je in de huid van een futuristische ninja en vecht je tegen het kwaad in een cyberpunk-Japan. Eerlijk gezegd heb ik verder niets van het verhaal meegekregen omdat je het moet volgen via dialogen in het hoofdmenu voordat de missie start. Als je klaar zit met je Move controllers in je hand, klaar voor actie, heeft niemand daar tijd voor.
Het eerste wat je zal opvallen tijdens het spelen van deze VR ninja game is hoe lelijk het spel is in PSVR. In het begin vond ik dit heel erg storend. Ik had zó’n mooie games gespeeld op VR en begon alleen maar vooruitgang te zien op visueel gebied. Sairento neemt visueel een flinke terugwaartse salto, maar na een paar uur spelen heb je daar weinig last van. Levels die zich wat verder afspelen in het verhaal zijn iets kleurrijker, breder en verticaler waardoor je de soms wat afschuwelijke textures kunt negeren.
Het duurt daarom ook even tot je Sairento gaat waarderen. De gameplay is vanaf het eerste minuut al sterk. Het voelt goed aan, alhoewel het in mijn ogen iets meer responsief mag zijn, vooral in het hoofdmenu. Je eerste campagne missies zijn ontzettend makkelijk en recht toe recht aan. Gelukkig neemt het al snel een andere wending en wordt het wat meer interessant. Je ben daarentegen wel weer snel door de campagne heen. Gelukkig is er verder nog genoeg te doen en heb je missions die niet tot de campaign behoren.
Sairento VR

Haat/Liefde

Het is lastig om verliefd te worden op Sairento VR, maar haten doe je het ook niet. De gameplay is tof, maar alles wat er om heen zweeft is een beetje ‘oké’. De vijanden zijn voornamelijk heel er statisch en dom. Dit gecombineerd met de lelijke omgeving geeft je het gevoel alsof je een 2002 ninja spel in VR aan het spelen bent. Pas laat in het spel zijn er een aantal vijanden die interessante mechanieken met zich meebrengen. Ze reageren verder allemaal vrij sloom en geven je niet per se het gevoel alsof je tegen een waardige ninja strijder aan het vechten bent. De meeste lopen in een kaarsrechte lijn naar je toe zonder moeite te doen om je kogels te ontwijken.
De momenten waarop de meer unieke soorten vijanden opduiken houden de gameplay echt omhoog in deze game. De standaard vijanden hoeven geen meester ninja’s te zijn, maar mogen wel wat meer doen dan fungeren als schietschijf.
Daarentegen biedt de game verschillende mogelijkheden om je vijanden het leven zuur te maken. Ten eerste heb je een breed scala aan wapens beschikbaar die zich alleen maar uit gaat breiden. Verschillende soort zwaarden, vuurwapens zoals pistolen, submachine-geweren en shotguns en zelfs pijl-en-boog. Daarnaast is het terrein waar je je op bevind jouw speeltuin. In de tutorial leer je al snel hoe je gebruik maakt van je omgeving. Alhoewel je vrijwel alles stationair zou kunnen doen. Is een ninja game pas een ninja game als je alles uit de kast trekt om je moves tentoon te stellen.
Sairento VR

Jouw spel, jouw stijl

Iets waar ik niet aan kon wennen in deze VR game was de speelstijl. Ik deed hard mijn best om dat te doen, maar ik besloot toch even om de settings in te duiken. Gelukkig maar! Deze biedt namelijk ontzettend veel aanpassingen op VR gebied om jouw ervaring zo goed als mogelijk te maken. Iedereen ervaart VR op een andere manier. Sommige kunnen het helemaal niet verdragen terwijl andere spelers nergens last van hebben. Snelle bewegingen in VR zijn meestal de boosdoener en daarom kan je de snelheid van bewegen ook aanpassen door middel van een slider.
Je kunt tijdens het spelen kiezen voor locomotion, maar ook een zekere teleport optie. Je kunt ze beide gebruiken. De teleport optie voor in de vorm van een ninja-jump gedaan in deze game. Dit past mooi bij de game in het algemeen. Door je Move controller te bewegen kies je waar je heen wilt springen en je kunt zelfs kiezen hoe hoog je wilt springen. Vervolgens kan je een double jump maken en wordt de tijd vertraagd tijdens het springen. Hierdoor heb je geen snelle bewegingen en kan je je vijanden in slowmotion uitschakelen. Tof!
Je kunt ook kiezen om sneller te kunnen draaien, of je draaihoek te veranderen tussen 45 en 90 graden. Standaard staat deze op 90 graden, wat ik persoonlijk ontzettend onnozel vind aangezien je hiermee nooit precies genoeg kunt zijn. Indien je vloeiend draaiend selecteert zal je de snelheid hiervan kunnen aanpassen alhoewel de kans op motion sickness vergoot indien je deze optie kiest.
PSVR Sairento

Verdict

Sairento VR is een game met zeer interessante mechanieken en een goede eerste indruk van hoe het zou zijn om een ninja game in VR te spelen. Helaas is de game erg terughoudend op veel fronten waardoor diepe investering in de game mij niet zo zeer trekken. Deze VR game is daarnaast ook het levende bewijs dat het knap lastig is om een VR te make voor wat voor genre dan ook. De balans vinden tussen ervaring en gebruikersgemak is een lastige opgave, maar wel een opgave die je bij de speler moet leggen. Dit doet Sairento VR gelukkig wel. Indien de game er grafisch wat beter uit had gezien en het gros van de vijanden wat interessanter zouden zijn om tegen te vechten zou ik deze game aan iedere PSVR eigenaar aanraden. Op dit moment kan ik deze game enkel aanraden aan spelers die uitkijken naar een ninja-ervaring en bereid zijn om de leer-curve te omhelzen om het maximale uit de game te halen.
Daarbij zeg ik absoluut niet dat dit een ‘slechte’ game is. Dat is het zeker niet. Het probleem bij Sairento is dat de gameplay je enige pwerhouse is, het verhaal is niet meeslepend en visueel is het geen hoogstand. Indien je geen geduld hebt om de combat aan te leren en je settings te veranderen naar jouw wens, zal deze ninja titel je niet lang in zijn greep houden. Gelukkig zijn de brede keuzes en de vrijheid een van de redders om ieder gevecht fris en fruitig te laten overkomen.
Sairento VR wordt uitgegeven door Perp Games en Mixed Realms en is vanaf 5 juli verkrijgbaar zowel fysiek als digitaal. De game is ook verkrijgbaar voor PCVR waarbij het grafische aspect een stuk beter naar voren komt.

Gespeeld op Playstation VR
  • 7.5/10
    Sairento VR - 7.5/10
7.5/10

Over intheGame

Binnen de bloeiende omgeving van elektronisch entertainment is intheGame een waardevolle entiteit en een integraal onderdeel van het dynamische ecosysteem van iTGmedia. Sinds zijn oprichting heeft intheGame zich gevestigd als een toonaangevende gemeenschap binnen de wereld van gaming en elektronisch amusement, gedreven door een passie voor het delen van actueel nieuws en boeiende content.

intheGame zoekt jou

Ben jij geïnteresseerd in het versterken van ons team?
 Dan zijn we op zoek naar jou!

Join de community

Wij delen onze passie graag met jou op zoveel mogelijk manieren. Volg ons op onze kanalen!

Hostingbeheer & sponsor:

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation