20 mei 2024

Wij hebben de Black Desert Online PS4 beta gespeeld

Black Desert Online, we meet yet again! Na een lange rit op de PC en een release op de Xbox One, is het nu tijd voor die andere console om de game uit te brengen. De Playstation 4 zal de tot dusver laatste console worden die de MMO zal gaan dragen en wij hebben de beta getest!

Het is alweer 3 jaar geleden toen Black Desert Online naar ons mooie landje kwam. Toen der tijd was het voor ons natuurlijk een mooie kans om de game uit te proberen en wij vonden de game fantastisch. Maar, controversie volgde en de cash shop en eindeloze gear grind werden voor een aantal spelers de dood voor de game. Ondanks dat is BDO nog steeds één van de meest gespeelde MMO’s van deze tijd. De game is adembenemend mooi en de combat is geweldig diep en werkt door middel van knoppencombinaties die je in het begin even goed uit je hoofd moet leren. Dit zorgde ervoor dat meerdere mensen uit onze redactie de game nog lang niet opgaven. Maar, in deze preview gaan wij het niet hebben over het node-systeem, het housing-systeem, de life-simulator die verborgen zit of de enorme map die jij kan exploreren. Nope, wij gaan het puur hebben over de beta! Mocht jij toch willen weten hoe de game zelf in elkaar steekt? Klik dan hier om onze originele review te lezen!
Black Desert PS4 Beta

Character Creation

Black Desert Online staat bekend om het hebben van de beste en meest uitgebreide character creation ooit. Je kon op PC letterlijk ieder deel van het lichaam aanpassen en mensen maakten bekende acteurs en actrices na die vaker ook nog eens precies leken op de daadwerkelijke celebrities. Het was zelfs mogelijk om je ogen op meer dan 10 verschillende manieren aan te passen. Ditzelfde geld voor de Playstation 4, je hebt hier uiteraard dezelfde opties en als je het gezicht, haar of je make-up aan het veranderen bent dan zijn er geen problemen. De kleine issues beginnen echter bij het aanpassen van je lichaamsvormen. De controls hier voor werken nog ver van hoe dit zou moeten en het lukte mij persoonlijk niet om specifieke delen van het lichaam te vergroten of verkleinen. Buiten dat is de character creation bijna even uitgebreid als dat deze op PC is.
Na het maken van je personage word je direct de game ingeleid. Tot nog toe zijn alleen de base-game classes aanwezig, de rest zal kort na launch volgen. Uiteraard wilden wij meer classes proberen in de beta om te kijken hoe ze aan zouden voelen. Malvin koos daarom voor Ranger en Jordy voor Witch. Beiden classes voelde aardig goed in elkaar gestoken qua knoppencombinaties. Het leren van skills en het gebruiken van de UI was echter even wennen, maar daar later meer over!
Emma Watson BDO

Performance & Graphics

De game liep in het begin even wat minder soepel, dit kon echter komen door de hoeveelheid mensen die tegelijk in het starter gebied waren. Na dat de meesten zich uit gingen spreiden merkte wij direct dat performance significant verbeterde. Er waren nog wat kleine fps-drops op sommige drukke stukjes maar over het algeheel liep de game soepel en was er niks te klagen op dit front.
Grafisch ziet de game er op de PC geweldig goed uit en er is zelfs al een remastered versie gelanceerd die de graphics een flinke boost geven. Op beiden de normale PS4 en de Pro ziet BDO er oké uit. Helaas zijn er veel inlaad-issues waar personages en objecten vaker lang nodig hebben om in te laden en dat breekt de immersion wel een beetje op. Ook zijn de textures op de normale PS4 niet geweldig en zo is in de chat vaker een pixel-feestje aanwezig. Dit zijn, net als alles in deze preview, allemaal oplosbare probleempjes. De game is dan ook nog een work-in-progress en de developers zullen nog aardig wat moeten tweaken voor de lancering van BDO op 22 augustus. Natuurlijk zal na lancering de game bij worden gehouden en constant worden gefixt waar dit nodig is. Verder ziet de game er tot dusver prima uit!

Wist je dat?
Black Desert Online classes gender-locked zijn, dit betekent dat je niet de keuze hebt om man of vrouw te worden bij iedere class. Dat zou stom klinken? Maar wat BDO doet, is van bijna iedere class die bijvoorbeeld een mannelijke variant heeft, een vrouwelijke variant maken. Zo heb je bijvoorbeeld Ninja vs. Kunoichi en Musa vs. Maewha. Best een originele oplossing voor een bekend probleem in dit genre!

Black Desert Beta

Community

De chat blaast vanaf het opstarten van de game al door het dak heen. Mensen stellen vragen, helpen elkaar en organiseren al bijeenkomsten waar nieuwe spelers dingen worden uitgelegd door middel van chat of spraak. Ook zijn de gamemasters of moderators evenementen aan het organiseren waar spelers prijzen voor de lancering kunnen winnen en je merkt dat veel mensen hierop af komen en dit ook toffe initiatieven vinden. Ook helpen de GM’s nieuwe spelers met vragen en beantwoorden ze algemene vragen over de beta of de full-game. Als de developers en moderators dit na lancering blijven doen, dan zal dat ervoor zorgen dat veel spelers zullen blijven spelen en vooruit geholpen kunnen worden. Dit is iets wat wij als redactie altijd kunnen waarderen, vooral gezien er genoeg MMO’s zijn die zich hier niets van aantrekken. Community engagement is belangrijk mensen, noteer het!

User Interface

Het laatste wat opviel in de beta en wat natuurlijk anders is als een PC game naar console komt, is de User Interface. De menu’s zelf werken prima en inventory management is met 1 sorteer-knop geregeld. Veel aspecten aan de UI zijn dan ook goed aangepakt. Helaas merk je tijdens het spelen toch wel dat sommige elementen lastig te bereiken zijn als je ze snel nodig hebt en dat de UI soms rommelig kan zijn. Zo is de chat enorm en zijn de game instellingen gelimiteerd. Ook is het leren van skills en beetje kort door de bocht en mis je de vrijheid om vooruit te kunnen kijken, iets wat op PC wel kan. Onder in je beeld zal je tijdens het spelen merken dat quick-menu’s meerdere knoppen nodig hebben om bereikt te worden. Dit is dan ook logisch, gezien het feit dat een MMO veel mogelijkheden bied qua menu’s. Helaas zijn elementen die soms snel bereikt moeten worden vaker een zoektocht, iets wat de game misschien beter had kunnen uitleggen door middel van een UI-tutorial.
Buiten dat is er een groot gemis in de game. Het leren van de verschillende knoppencombinaties die je nodig hebt om skills uit te voeren is namelijk niet aanwezig. Ja, je kan in de menu’s zien welke knoppen je in moet rammen om skills uit te voeren, maar je hebt geen in-game hulp-raampje dat laat zien welke skills jij gebruikt bij de combinaties van knoppen. Op de PC was deze combat assistent standaard aanwezig, tenzij deze goed in de PS4 menu’s verborgen zit, zit dit systeem er nog niet in.

Preview Verdict

Black Desert Online is een grote en geweldige game en de basis op PS4 is zeer zeker aanwezig. Helaas word de game tegengehouden door zichzelf en zijn er veel tweaks nodig. Dit gaat vooral om de UI en de performance en inlaad tijden. Al met al is is er niks aanwezig wat niet te fixen is en hopelijk zullen de developers goed blijven luisteren naar de community om ervoor te zorgen dat de lancering van de game significant beter zal zijn.
Wat vond jij van de beta? Laat het ons weten in de reacties hier beneden!

Malvin Schuivens

Hi! Ik ben Malvin! Fanatiek gamer en eeuwig kind. MMO's is waar het allemaal begon, maar tegenwoordig gebruik ik mijn rukbunker ook wel voor een lekker potje Rainbow Six Siege of Apex Legends. Buiten de games ben ik altijd in voor een toffe serie of film.

Bekijk alle berichten van Malvin Schuivens →