28 februari 2024

Gamescom 2019: Yooka-Laylee and the Impossible Lair

Yooka en Laylee zijn twee personages die mij positief verrast hebben tijdens Gamescom 2019. Waar ik het eerste deel nooit gespeeld heb, was ik toch erg benieuwd naar de franchise. De spin-off van de hulde aan Banjoo-Kazooie ziet er rooskleurig uit.

Ten eerste waren wij benieuwd naar de plotselinge switch naar een 2D platformer. Het blijkt dat de ontwikkelaars dit altijd al hebben willen doen. Direct na de eerste game wilde ze een Yooka-Laylee game maken in een 2D perspectief. Ditmaal een stuk unieker dan zijn voorganger. Dit gebeurt op verschillende manieren die stuk voor stuk erg interessant zijn.
Ten eerste is het ‘mogelijk’ om de game al na het eerste level uit te spelen. Het einde van de game is namelijk de Impossible Lair. Het heet niet voor niets Impossible want het level is ten eerste velen malen langer dan de andere levels in de game. Daarnaast is de Impossible Lair een stuk moeilijker. Alle vijanden en obstakels die je door de game heen tegenkomt worden bij elkaar gestopt in de Impossible Lair. Zodra je dit level hebt gehaald heb je het spel uitgespeeld, maar dat gebeurt dus niet zomaar.
yooka-laylee

Mission Impossible

Voor elk level dat je speelt in Yooka-Laylee and the Impossible Lair krijg je een extra levenspunt. In totaal kan je er iets meer dan 40 verzamelen. Hierdoor heb je uiteindelijk meer dan 40 levens in de Impossible Lair waardoor het level iets meer ‘possible’ wordt. Het blijft toch een uitdaging. Met zo’n 15 levens kwamen wij tot ongeveer 15% van het level. Een beetje blijven oefenen dus.
oude filter
Tijdens het spelen van de levels vind je verschillende verzamelobjecten waarmee je uiteindelijke tonics kan ontgrendelen. Deze passen op een of andere manier de game aan waardoor je het of makkelijker, of moeilijker kan maken voor jezelf. Je kan de game er ook anders laten uit zien. Hierdoor heb je bijvoorbeeld een gameboy filter of een donker beeld filter. Indien je de game met een tonic moeilijker maakt voor jezelf krijg je meer beloningspunten. Andersom natuurlijk als je de game wat makkelijker maakt voor jezelf.
yooka-laylee

Unieke levels

De game maakt gebruik van vrij unieke levels. Je kan een level namelijk manipuleren voordat je begint. Yooka en Laylee bevinden zich standaard in een overworld waar je ook allerlei dingen kunt doen, maar hier bevinden zich ook de levels. Voordat je een level inspringt kan je er eerst een vrucht ingooien. Deze groeien aan planten in de overworld. Een ijsvrucht zal het level bevriezen waardoor al het water ijs is. Hierdoor kan je andere plekken in het level ontdekken om bijvoorbeeld een extra levenspunt te verzamelen voor de Impossible Lair.
Er zijn verschillende manieren waarop je een level kunt manipuleren. Er is ook een manier waardoor je het level 90% draait en het opeens een level is waarin je naar de top moet klimmen om je extra levenspunt te bemachtigen.
grote hoofden
Zo steekt Yooka-Laylee and the Impossible Lair vrij uniek in elkaar en kijken we er zeker naar uit om meer te zien van deze game. De release is al snel! Op 8 oktober verschijnt de game voor Nintendo Switch, Playstation 4 en Xbox One. Wij zijn erg benieuwd hoe spelers de Impossible Lair gaan aanpakken!

Jordy Gerritse

Zelda fanboy. Retro Collector. Voornamelijk te vinden op het Playstation Network. Gamer sinds ik nog uit de fles dronk. Beide doe ik nog steeds, niets veranderd dus.

Bekijk alle berichten van Jordy Gerritse →