15 april 2024

Gamescom 2019: Haven

Tijdens Gamescom 2019 hebben we een eerste blik gekregen op Haven, een game die ontwikkeld wordt door the Game Bakers. We kennen The Game Bakers natuurlijk van de bekende titel Furi. Het werd al snel duidelijk dat Haven geen Furi 2 is.

Haven is een adventure RPG die draait om liefde en het tegengaan van regels. Je speelt dan ook een koppel characters voor wie, wat ook al snel duidelijk is, weinig anders belangrijk is dan simpelweg samen zijn.
Daar zien we ook al gelijk dat Haven iets anders probeert te doen en niet alleen de personages in de game het gevecht met de regels aan gaan, maar dat ook de game zelf bekende stereotypes uitdaagt. Zo verwachten we natuurlijk op een bepaalde manier een traditionele rolverderdeling tussen man en vrouw. Dat is niet zo. We zien dat dit niet het geval is bij Yu en Kay. Kay is namelijk een zorgzaam type die veel lijkt te weten over biologie en het koken van maaltijden op zich neemt. Yu is een hothead en houdt zich vooral bezig met het repareren van het schip waar je in verblijft.
De gameplay bestaat vooral uit door verschillende gebieden zweven en de (turn based) strijd met enemies aan gaan. De turn based is interessant omdat je beide personages tegelijk bestuurt. Dat geeft dan ook de mogelijkheid om attacks te combineren. Hier zien we echter niet veel andere innovatieve features. De game heeft dan ook nog wel wat werk nodig. Zo is het vaak niet duidelijk wanneer de combat begint en zijn de controls zo nu en dan iets onduidelijk.
Haven Gamescom
De game komt vooral tot zijn recht wanneer het gaat om de gesprekken van Yu en Kay. Deze spelen zich, zoals bij elk koppel, dan ook vooral aan tafel, op de bank of in bed af. En dat is waar we zien dat de game de essentie van liefde en het leven als koppel goed weergeeft. Yu en Kay zijn dan ook bijzondere personages die je meeslepen in het verhaal.
Naast de dialoog is vooral de artstyle van de game prachtig. Het doet veel denken aan de Gravity Rush games. Hoewel de omgevingen vaak simpel ogen, is de pracht van de game niet te ontkennen. De game krijgt nog vele extra mechanics die op dit moment niet te gebruiken waren. Zo kun je uiteindelijk je schip upgraden, materialen verzamelen en nieuwe recepten ontdekken.
Een release date is nog niet bekend gemaakt. Dit zal echter ergens in de loop van 2020 zijn voor PC, PS4 en Switch.