23 april 2024

RuneFest 2019: Een overvloed aan nieuwe RuneScape content

Geen winterstop bij Jagex als het op de ontwikkeling van RuneScape aankomt. We gaan de winter tegemoet, maar dit gaat ons niet weerhouden van het groeien van gewassen. Ook het ontdekken van het nog onontdekte is een ding, althans vanaf januari. Maar hier laten we het voorlopig nog niet bij. Tot Runefest 2020 zijn we zoeter dan zoet.

In RuneScape heb je op moment van schrijven toegang tot 27 verschillende vaardigheden. Je kent ze misschien wel; Cooking, Fishing, Farming en ga zo nog maar 24 keer door. Het ultieme doel is jarenlang geweest om zo’n vaardigheid te tillen naar niveau 99. Op dit moment ben je een ware meester in deze vaardigheid. Ieder level zal het aantal ervaringspunten benodigd voor het volgende level exponentieel stijgen. Zo ken je de grap misschien wel dat 92 de helft is van 99. Op level 92 in een bepaalde vaardigheid heb je namelijk de helft van de ervaringspunten die je nodig hebt om level 99 te bereiken.
Dungeoneering bracht wat roet in het eten want deze vaardigheid bracht niveau 120 met zich mee. Sindsdien worden er meerdere vaardigheden toegevoegd die tot niveau 120 gaan, zoals Invention. Maar ook oude vaardigheden die reeds bestaan hebben een likje verf gekregen. Zo is de vaardigheid Slayer ook naar niveau 120 te tillen. Volgende maand krijgen twee oudere bekende vaardigheden dezelfde behandeling als Slayer. Farming en Herblore gaan beiden hun limiet van 99 naar 120 verhogen. Hierdoor heb je de mogelijkheid om nieuwe gewassen te groeien, maar kan je ook nieuwe drankjes maken en zelfs bommen.

Farming en Herblore uitbreiding

120 Farming betekend ten eerste een gloednieuwe manier om te trainen en dat zijn wel dinosauriërs. Beter gezegd, reptielen in bredere zin. In november zal je de mogelijkheid krijgen om verschillende reptielen groot te brengen in RuneScape. Verwacht dat je een Farming niveau nodig hebt van boven de 99 om bepaalde wezens te kunnen grootbrengen. De resource die je overhoud van deze activiteit noemt men Primal Extract. Deze verwerk je vervolgens weer in Herblore. De farming uitbreiding betekend ook nieuwe boomsoorten en planten die stuk voor stuk met hun eigen doeleinden komen. Op een hoog genoeg level zal je zelfs de mogelijkheid krijgen om een geldboom te planten. Tenminste, als je zo gelukkig bent om een zaadje van deze boom te bemachtigen.
120 Herblore betekend nieuwe drankjes. De kwakzalvers onder ons mogen gaan experimenteren met enorm sterke drankjes die voor een fractie van een tijd een effect toekennen. Een nóg sterkere variant van Overloads en bommen. Bommen zorgen voor een Area of Effect. Dit kan inhouden dat je een groep vijanden kunt vergiftigen door een bom in het midden van de groep te werpen. Een andere optie is om je vrienden een positieve buff te geven door een bom in de groep te werpen.

Lara Croft, Indiana Jones of Nathan Drake?

Zoals ik al vermelde zijn er op dit moment 27 vaardigheden om te trainen. Vanaf januari 2020 zal hier verandering in worden gebracht middels een nieuwe vaardigheid genaamd Archaeology. Deze skill voegt nieuwe locaties toe zowel boven als onder de grond. Een aantal locaties zijn al prijsgegeven zoals onder Al-Kharid, Onder het reusachtige zwaard in de Wilderness en eentje in Morytania. De andere twee worden nog heel even geheim gehouden. Eén van de onbekende locaties zal een locatie in de lucht zijn.
Zoals de naam van de vaardigheid je al doet denken ga je de archeoloog uithangen om nieuwe oude dingen te ontdekken. Wapens, oude uitvindingen die soms technologisch veel geavanceerder zijn dan huidig gereedschap. Bepaalde bevindingen kan je vervolgens bevorderen met je Invention vaardigheid. Invention is daarentegen geen vereiste voor Archaeology. Iedereen kan de vaardigheid vanaf het begin trainen. De beste beloningen die deze vaardigheid met zich mee zal brengen zijn Relics. Deze Relics voegen een nieuw slot toe aan je uitrusting en dienen als krachtige passieve perks. Je kunt er maar één tegelijk actief hebben en indien je wilt ruilen zal er een lange cooldown voor zorgen dat je niet weer al te snel kunt wisselen van Relic.

RuneFest Keynote
RuneFest 2019 at Farnborough International Exhibition and Conference Centre – David Portass/iEventMedia
Het klinkt allemaal ontzettend positief, maar al deze tombes zijn niet voor niks jarenlang geleden verloren gegaan zonder dat ze opnieuw werden ontdekt. Tot nu.

Nieuwe teams, meer content

Het RuneScape ontwikkelteam zal versterkt worden met twee nieuwe subteams. Eén team gaat zich focussen op het oppoetsen van al bestaande content in de vorm van remasters. We hebben dit al vaker zien gebeuren met oude quests en gebieden die gemoderniseerd zijn zodat ze beter passen in de huidige speelwereld. Het andere team gaat zich focussen op het actief produceren van verhaallijnen en quests. Jagex wilt met behulp van dit team minimaal eens per twee maanden een nieuwe quest tot leven roepen waar spelers minimaal een uur mee bezig zijn. Daarbij zal er halverwege het volgende jaar een nieuw verhaallijn van start gaan met de quest ‘Desperate Measures’.

God Wars, maar dan ouder

Heel kort, maar heel krachtig ontving het publiek tijdens de RuneScape Keynote een teaser voor de Elder God Wars Dungeon. De eerste God Wars Dungeon verscheen in 2007 en werd hartelijk ontvangen door de spelers. God Wars Dungeon 2 verscheen jaren later in RuneScape maar er is meer op komst. Zonder al te veel concrete informatie kijken we uit naar The Elder God Wars waarin er een civil war uitbreekt tussen de oude goden. Jij als speler kruipt hier tussenin om de kampioenen van overstaande kanten uit te dagen.

Osborne Keynote
RuneFest 2019 at Farnborough International Exhibition and Conference Centre – David Portass/iEventMedia

RuneScape Mobile gaat in Early Access

Tot op heden konden enkele spelers al aan de slag met RuneScape op de smartphone in een Gesloten Beta. Onlangs heeft de game in haar mobiele vorm een grote facelift mogen ontvangen met een frisse User Interface waar de desktop versie nog wat van kan leren! Strak en veel meer ruimte om de game daadwerkelijk te kunnen zien. Later dit jaar zal de mobiele versie toegankelijk worden voor alle RuneScape Members. Indien je je aansluit bij de mobiele spelers word je beloond met cosmetische welkomstcadeaus. Alhoewel de mobiele versie natuurlijk al een cadeautje op zich is. De game zal later dit jaar in Early Access verschijnen voor Android toestellen. iOS gerbuikers moeten nog iets langer wachten, maar Jagex beloofd spoedig goed nieuws!
RuneScape Mobile

Jordy Gerritse

Zelda fanboy. Retro Collector. Voornamelijk te vinden op het Playstation Network. Gamer sinds ik nog uit de fles dronk. Beide doe ik nog steeds, niets veranderd dus.

Bekijk alle berichten van Jordy Gerritse →