15 april 2024

Column: Battle Pass – Van ontspanning naar werken in videogames

Wanneer ik denk aan videogames dan denk ik vooral aan ontspanning. Thuiskomen na een werkdag om even de realiteit te ontsnappen om met een virtuele versie van mezelf op avontuur te gaan. Deze ontspanning lijkt in online-titels al snel te neigen naar werk en een zogenaamd FOMO-syndroom. Waarom? Battle Passes.

Het Battle Pass principe is niets nieuws voor de videogames. Al een jaartje of vijf gaat deze mechaniek de rondte in de online games en voornamelijk Fortnite heeft gezorgd voor een sterke toename in populariteit rondom de Battle Pass. In deze Battle Pass, soms ook anders benoemd, speel je door een reeks van rangen. Vaak worden 100 rangen aangehouden, maar meer rangen zien we ook steeds vaker verschijnen. De crux achter de deze rangen is dat je ze maar voor een bepaalde tijd kunt halen. Zodra de tijd om is verschijnt er meestal een nieuwe reeks van rangen waarbij je weer van voor af aan moet beginnen. Een nieuw seizoen. Ieder seizoen komen de Battle Passes met unieke beloningen die je enkel kunt krijgen door een bepaalde rang te halen. Meestal is de mooiste beloning te behalen op de hoogste rang.

Battle Pass Fortnite
Battle Pass in Fortnite
Je kunt ieder seizoen stijgen in de rangen door simpelweg de game te spelen. Soms zitten er bepaalde uitdagingen gekoppeld aan de Battle Pass waardoor je extra rangen kunt verdienen. Op zich niets nieuws. Door het spel te spelen zal je ervaringspunten verdienen voor je eigen persoonlijke voortgang. Deze blijft voor altijd aan je gekoppeld, en dus ook Battle Pass ervaringspunten voor enkel het huidige seizoen. Er zit dus een soort van tijdsdruk achter zo’n seizoen waarbij je in een bepaalde tijd genoeg punten moet verzamelen om die mooie beloning in de wacht te slepen waar je zo op aan het azen bent.
Black Ops 4 Battle Pass
Battle Pass in Black Ops 4

Wat is nou precies het probleem dan?

Je speelt de game en krijgt nieuwe beloningen terwijl je speelt. Niets aan de hand toch? Dat zou je denken. Maar vaak gaat er enorm veel tijd zitten in zo’n Battle Pass waardoor je vaak honderden uren moet spenderen in een bepaalde game, in een bepaalde tijd. Vaak duurt een seizoen maar enkele weken. In sommige gevallen is het zelfs zo erg dat je gedurende het seizoen gemiddeld een paar uur per dag moet spelen om de hoogste rang te halen. Dat is toch absurd?
Dan hebben we het nog over één enkele game. Stel dat je twee, of zelfs drie online games speelt en al die games maken gebruik van een Battle Pass systeem. Dat betekent dus dat je in een aantal weken drie games moet gaan spelen om er voor te zorgen dat je die toffe beloningen niet misloopt. Daarbij moet je goed in de gaten houden tot wanneer het seizoen actief is en hoe lang je ongeveer moet spelen om tot de gewenste rang te komen om je beloning te krijgen. Er zijn op dit moment enorm veel games die gebruik maken van zo’n systeem dus het is tegenwoordig erg eenvoudig om bepaalde beloningen te missen. Fortnite, Destiny, Call of Duty, maar ook MMO’s en andere titels gebruiken het Battle Pass systeem of hebben er mee geëxperimenteerd. Zelfs Rainbow Six Siege is begonnen met het experimenteren hiervan.

Destiny 2 Battle Pass
Battle Pass in Destiny 2
Het gaat dus allemaal langzaam een beetje aanvoelen als werk. Een verplichting. Ik moet deze maand game X en in Game Y minimaal 2 uurtjes per dag spelen om die beloning op te vissen. Of hoeft dat toch niet? Is er misschien een snellere manier?
Battle Pass Apex
Battle Pass in Apex Legends

Het nieuwe verdienmodel

Zoals bovenstaande afbeeldingen misschien al suggereren zijn er vaak twee stromingen in een Battle Pass. De gratis stroming en een premium, betaalde, stroming. De betaalde stroming heeft vaak de mooiste beloningen. Deze beloningen bestaan grotendeels uit cosmetische aanpassingen voor je personage of voor je wapens die een stuk mooier uit zien dan de standaarduitrusting. De gratis stroom bevat vaak ook veel minder dan de betaalde stroom. Zo verdien je bij iedere rang wel iets in een betaalde stroom terwijl de gratis stroom maar een beloning heeft om de zoveel rangen. Indien geen betaalde versie hebt krijg je dat seizoen alleen de gratis beloningen. Betaal je wél, krijg je de betaalde en gratis beloningen. De betaalde stroming werkt in het desbetreffende seizoen ook met terugwerkende kracht. Indien je pas op rang 50 de betaalde Pass koopt zal je alle voorgaande beloningen ook ontvangen. In bepaalde games is het ook mogelijk om rangen tegen betaling te ontgrendelen. Hierdoor schiet je bijvoorbeeld in één keer 10 rangen omhoog als je een paar euro neerlegt.
Met alle controversie omtrent de lootbox en het verdwijnen van betaalde DLC omdat het de spelers uit elkaar trekt zijn er steeds meer games die de Battle Pass introduceren. Het lijkt een beetje op het kiezen uit de minst slechte oplossing, maar blijven de games leuk? Of mis je juist een groot gedeelte van de game omdat je niet altijd in elke game iedere beloning kunt halen? Tijdens het schrijven van deze tekst had ik zeker 5 rangen in Destiny’s Season of the Undying kunnen halen. Ik ben bang dat ik het einde niet red.
Fortnite buy tiers

Jordy Gerritse

Zelda fanboy. Retro Collector. Voornamelijk te vinden op het Playstation Network. Gamer sinds ik nog uit de fles dronk. Beide doe ik nog steeds, niets veranderd dus.

Bekijk alle berichten van Jordy Gerritse →