1 maart 2024

2019 was een goed jaar voor de RTS fan

December, de maand waarop we terug kijken naar de games van het afgelopen jaar. In de categorie Real Time Strategy Games was het een heerlijk jaar. Met name de eerste helft van het jaar was het genieten qua RTS games. Er kwamen een flink aantal grote titels uit die stuk voor stuk geweldig waren om te spelen.Vandaag lopen we die games nog even kort langs in deze jaaroverzicht.


We begonnen het jaar met de indie game Bannermen. Bannermen heeft heel veel weg van Age of Empires qua gameplay en qua looks. Alleen wat versimpeld. De game biedt voldoende uitdaging voor nieuwe spelers tot het genre RTS. De gameplay is simpel met weinig diepgang. Hierdoor kan je zonder al te veel moeite bekend raken met het genre. Voor de wat meer ervaren gamers kwam er ook genoeg uitdagende games uit. Zo zag Tropico 6 dit jaar het daglicht. In een tropische zetting speel jij de dictator van je eigen tropische eilanden. Bouw er rustig op los en onderwerp je volk aan jouw strenge maar rechtvaardige bestuur. Een heerlijke Real Time Strategy game waarbij je achter over in je stoel kan genieten van de vrolijke muziek en zomerse gameplay.

Na Tropico 6 kwam voor mij de RTS titel van het jaar: Anno 1800. De game is zo goed uitgewerkt en is uitermate schitterend. Anno keert terug naar het verleden en brengt die op een geweldige wijze tot leven. Blue Byte en Ubisoft blijven mijn favoriete uitgevers en makers van RTS titels. Met een reeks nieuwe DLC blijft Anno 1800 nog wel even op mijn PC staan. Er is genoeg content om je urenlang zoet te houden. Op de hielen voor de game of the year is dan toch wel Total War: Three Kingdoms. Total War games gaan net zolang mee als de Anno serie en bezorgen elke keer weer een top game om te spelen. Zowel je steden management als de real time field battles, Total War biedt genoeg variatie en diepgang om er vele uren aan te besteden.