19 april 2024

Review: One Piece: Pirate Warriors 4

one piece pirate warriors 4

One Piece, Eiichiro Oda’s langstlopende serie ooit, krijgt weer een nieuwe game. Na het succes van Pirate Warriors 3 kunnen we nu zien in welke problemen Luffy en zijn crew zich ditmaal werken. Lees het allemaal in onze review!

De One Piece franchise is één van de meest gerespecteerde in de Anime wereld. Als je in Japan terechtkomt, dan staat op iedere hoek wel iets gerelateerd aan de wereld van Luffy en zijn nakama. De serie zelf staat op een hoogtepunt met de nieuwe Wano Arc, daar hoort dus ook een nieuwe game bij! One Piece Pirate Warriors 4 zal een flink deel van het origineel verhaal vertellen, in combinatie met veel nieuws. Hoe verbeterd de game zich tegenover de vorige? Daar gaan we achter komen.

Warriors games zijn een bekend fenomeen. Maar, toch weet de One Piece variant van dit Musou genre zich te verwikkelen tot een eigen sectie. Dit komt deels door de rijke wereld en personages van One Piece, maar ook vooral door de verschillen in gameplay. De basis is hetzelfde: Werk gebieden af tot je bij de climax komt en versla hier de big bad, na het verpulveren van een ontelbaar leger aan zwakkere vijanden. Maar, Pirate Warriors 4 biedt meer.

Story

One Piece draait essentieel gewoon om het volgen van de crew van Luffy. Alle personages zijn hierin divers en altijd leuk om te volgen. Er is genoeg humor en synergie tussen de groepsleden en er zijn genoeg toffe personages om heen. Je volgt de personages in hun zoektocht naar Raftel en vooral naar One Piece. Luffy zal dit deel nog geen piratenkoning worden, maar je wel meeslepen in zijn verhaal tot dusver.

Je eerste beleving in dit deel zal je de basics weer even uitleggen. Dit gebeurt allemaal in de verhaallijn modi, je beste variant op het verhaal van de serie die in de game speelbaar is. Er zijn zes arcs om doorheen te boren en deze zijn tevens ook erg lang.  Cutscenes zijn prima, maar sommige hebben niet de impact die je wilt dat ze hebben. Dit is vooral in het visuele aspect. De dialogen zijn echter meer dan prima. Het is een hele klus om alle arcs uit de serie te bevatten, dat zou bijna onmogelijk zijn en tevens ook niet realistisch. Wel zou de focus op de cutscenes iets hoger mogen liggen in het volgende deel. Daarbij niet vergeten dat deze in het vorige deel een stuk minder impact uitdeelde, dan dat ze dat nu doen.

De cutscenes in Pirate Warriors 4 worden tevens ook omhooggehouden door de memorabele personages en gebieden. Dit maakt voor heel de game tevens veel goed. Maar, de developers hebben natuurlijk het grote bewustzijn, dat mensen de game oppikken voor vooral de gameplay, uiteraard wel opgemerkt. De nieuwe arcs, waaronder Whole Cake Island, zijn tof om eindelijk doorheen te mogen spelen. Het verhaal is voor fans sowieso wel duidelijk, maar zelfs mensen die de serie nooit gekeken hebben, kunnen er met de bestaande arcs nog een goed geknoopt verhaal uit halen.

one piece pirate warriors 4

Gameplay

De meeste werelden waar je in speelt zien er beiden op de Nintendo Switch als op console erg goed uit. De game speelt gewoonweg lekker. Je speelt door een soort doolhofstructuur, waar je naar je doel toewerkt en bepaalde gebieden veroverd. Ook is er soms genoeg backtracking om te doen, dit geeft een bepaald tactisch gevoel aan Pirate Warriors 4. Het voelt dan ook aardig goed om met je speelbare personage een aantal flashy attacks te gooien op je vijanden. Ieder personage heeft 4 skills om te gebruiken, deze kan je ook deels kiezen. Je merkt dat dit deel efficiënter omgaat met de mogelijke combinaties. Ook voelen gevechten vloeiender dan ooit tevoren.

Personages hebben een duidelijk onderscheid in hoe ze spelen, iets wat in vorige delen soms nog te missen was. Boss fights zijn ook veel uitdagender en vooral persoonlijker. Een boss voelt als een ware uitdaging en is veel breder uitgewerkt in zowel dialoog als aanval-set. Pirate Warriors 4 is geen diepgaande game met moeilijke features en systemen. Nee, de game speelt lekker, snel en vloeiend. Je kan uiteraard gaan lopen zweten met je controller of keyboard, maar dit is bij lange na niet nodig, liggende aan je moeilijkheidsgraad. Even brein op 0 en spelen die hap. Het uitbreiden en uitspelen van je personages is makkelijker en overzichtelijker gemaakt.

Wat echt een toffe mode is, moet toch wel de Navigation Log zijn. Hier kan je door talloze gegenereerde levels heen boren met jouw favoriete personage. Hier draait het puur om de actie en de gameplay. Dit is tevens ook waar de game het beste gerepresenteerd zal worden. Deze mode zal je voor genoeg uurtjes zoet houden, buiten de 10 tot 12 uur lange storyline om. Wat je in deze mode wel merkt, is de balans tussen personages. Ondanks alle unieke aanvallen en combinaties, heeft de game een balansprobleempje. Sommige personages voelen gewoon stukke zwakker dan de volgende. Dit kan voor fans van bijvoorbeeld Nami nogal een let-down zijn.

one piece pirate warriors 4

More of the same

Ondanks alle goeie dingen, voelt de game op veel oppervlakken hetzelfde als Pirate Warriors 3. Daar is op het eerste oog niks mis mee, maar voor iemand die alle delen gespeeld heeft, valt dit snel op. Ik weet niet hoe ik hierop zou reageren, als ik niet zo’n ongelofelijke fan was van de anime. Ook heeft de game her en der nog wat bugs, textures die later inpoppen en problemen met fps. Deze fps problemen waren op de PS4 stukken minder dan op de Nintendo Switch. Over het algemeen was de fps prima, alleen soms waren er die lompe stukjes.

Verdict

Het volgende deel mag iets meer nadruk leggen op de diepgang van het verhaal en zijn personages. Ook mag de game er net een stapje beter uit gaan zien, zodat ieder personage en ieder moment zijn impact goed over kan brengen naar de speler. Voor een Warriors game, mogen we echter niet klagen met de content die we krijgen. Er is genoeg te doen, te zien en te spelen. Er mogen gewoon wat minder subtiele verschillen tussen voorgaande delen komen, zodat niet-nieuwe spelers toch een frisse ervaring mogen ontvangen. Daarentegen brengt de game genoeg op de tafel om een mooi cijfer te mogen ontvangen.

Gespeeld op de PlayStation 4
  • 8/10
    Kaizoku Ou ni, ore wa naru! - 8/10
8/10

Malvin Schuivens

Hi! Ik ben Malvin! Fanatiek gamer en eeuwig kind. MMO's is waar het allemaal begon, maar tegenwoordig gebruik ik mijn rukbunker ook wel voor een lekker potje Rainbow Six Siege of Apex Legends. Buiten de games ben ik altijd in voor een toffe serie of film.

Bekijk alle berichten van Malvin Schuivens →