28 mei 2024

Sony staakt productie PlayStation Vita in 2019

Volgend jaar zal de laatste PlayStation Vita van de band rollen. Zo meldt Hiroyuki Oda, vicepresident van Sony Interactive Entertainment.

Eerder werd al aangekondigd dat de productie van fysieke Vita games zal stoppen op 21 maart 2019. Het is vrij aannemelijk dat dit voor de PlayStation Vita rond de zelfde tijd zal zijn, aangezien dit het einde van het fiscale jaar is. Hierna zullen ze nog alle voorraad uitverkopen. Tevens werd er aangegeven dat er geen plannen zijn voor een nieuwe handheld console van Sony. Dit is een bevestiging van een uitspraak van Sony in 2015. Toen werd al aangegeven dat we voorlopig geen nieuwe handheld hoefde te verwachte. “Het klimaat is er niet gezond voor” aldus Shuhei Yoshida.
Gisteren werd er een nieuw product aangekondigd, de PlayStation Mini. Vandaag moeten we afscheid nemen van een oud product. De PlayStation Vita stond natuurlijk al op een laag pitje. In 2016 was de Vita al niet meer te koop in Nederland. Her en der liggen nog enkele nieuwe games te koop, maar ook dit praktisch afgelopen.

Release

De PlayStation Vita kwam in 2011 uit in Japan, de rest van de wereld volgde op 22 februari 2012. In Europa was er een zéér sterkte launch line-up. Enkele van deze killer-games waren Uncharted: Golden Abyss, MotorStorm: RC, Rayman Origins, Ridge Racer, Ultimate Marvel vs. Capcom 3 en natuurlijk Fifa. In 2014 kwam Minecraft Vita Edition uit. Deze versie werd door vele gezien als de beste mobiele versie. Tot de dag van vandaag is het de best verkochte game voor de Vita.
playstation vita
Andere games die nu als beste op het platform gezien worden zijn o.a. Spelunky, LittleBigPlanet, Rayman Legends, Guacamelee!, en Tearaway. Opvallend is dat deze games allemaal van 2012 en 2013 zijn. De periode dat ontwikkelaars het platform leerde kennen en er tevens ook nog redelijk wat vertrouwen in de Vita was.
Bij release van de Vita koste deze €249,-. Wilde je ook onderweg internet toegang, dan kon je de 3G versie kopen voor €299,-. In 2014 kwam in Nederland de kleinere en voordeligere PCH-2000 uit voor €199,-.
Voor de mensen die een beetje Japans begrijpen, kunnen hier het hele interview lezen.
PS Vita opnieuw dood, productie fysieke games stopt
PS Plus zal geen ps3 en PS Vita games meer bevatten in 2019

Lars jj

Gamer in hart en nieren sinds 1991. Het begon met een NES maar twee jaar later kwam ik in aanraking met PC. Vanaf dat moment is dit ook mijn platform of choice. De afgelopen jaren ben ik wel weer steeds vaker op de bank te vinden met een Xbox controller in mijn handen. Command & Conquer, Forza, Half Life en Metal Gear zijn mijn favoriete franchises.

Bekijk alle berichten van Lars jj →