21 mei 2024

Esports: EU LCS jaaroverzicht 2018

Naast alle te gekke games die we dit jaar hebben gekregen, heeft esports ook niet stil gestaan. Vandaag blikken we terug op één van de succesvolste jaar in de EU LCS geschiedenis. Want wat een jaar was het voor alle Europese fans van het spelletje League of Legends!

Het was een jaar waar geen enkele Europese fan van had kunnen dromen. Beide splits waren spannend tot het eind, met nieuwe uitdagers voor de split titel. Rift Rivals was een succes, tijdens MSI kwamen we ver en ja Worlds, wat houden we daar een gemengde gevoel aan over. Maar laten we de boel is kort en chronologisch bekijken.

Spring Split en MSI

We begonnen het jaar met de spring split. Tijdens de reguliere competitie was het enorm spannend tussen de nummers twee, drie en vier. G2 Esports, Splyce en Vitality zaten dicht op elkaar. Met slechts een twee punten verschil tussen de teams was het tot de laatste dag knokken voor een gunstige positie. Tijdens de playoffs vochten G2 Esports en Fnatic zich een weg naar de finale. Het zou op papier een spannende finale worden, maar Fnatic walste over G2 Esports heen met 3-0. Met de winst van de spring split, mocht Fnatic meedoen aan het MSI toernooi.
FNC Spring
Op het MSI toernooi komen alle nummers één van over de hele wereld samen om tussentijds te bepalen wie de beste team heeft. Met hangen en wurgen wist Fnatic uiteindelijk bij de laatste vier te komen. In de halve finale speelden ze tegen toernooi favoriet RNG uit China. En dat ze favoriet waren was te merken. Met een simpele 3-0 winst werd Fnatic naar huis gestuurd. RNG won vervolgens het toernooi van het Koreanse King-Zone DragonX.
RNG MSI

Rift Rivals en Summer Split

Tijdens de summer split worden de fans getrakteerd op een mini toernooi genaamd: Rift Rivals. Rift Rivals is het toernooi waar de community rivalen het tegen elkaar opnemen. Rivaal van Europa is Noord Amerika. De top drie van beide regio’s nemen het tegen elkaar op. Voor EU waren dat Fnatic, G2 Esports en Splyce. Voor NA waren dat Echo Fox, Team Liquid en 100 Thieves. Tijdens het toernooi was G2 Esports de ware carry voor Europa. Echter moest Fnatic het doen op de finale dag om Europa de winst over Noord Amerika te behalen.
EU Rift
Summer split werd weer een regelrechte thriller. Tussen elke positie van de nummers één tot en met vijf scheelde het slechts één punt. Fc Schalke 04 verbaasde vriend en vijand en behaalde de finale. In de finale was Fnatic voor hun de laatste horde. Maar net als in de spring split was Fnatic in de finale een maatje te groot. Fnatic won de summer split met een 3-1 uitslag. Op basis van de behaalden punten hadden Fnatic en Vitality zich al geplaatst voor Worlds. Tijdens de slot gauntlet wist G2 Esports uiteindelijk de laatste plek te bemachtigen voor Worlds.
FNC Summer

Worlds

Worlds 2018 werd er één met gemengde gevoelens. Want wat was Europa geweldig op het hoogste niveau. G2 Esports vocht zich helemaal een weg door de play in stage , group stage naar de halve finale van het toernooi. G2 Esports versloeg zelfs toernooi favoriet RNG in de kwart finales. Helaas was in de halve finale IG te sterk voor hun. Vitality wist de eindrondes net niet te behalen. Maar Vitality wist wel de wereld te verbazen met hun gedurfde speelwijze. Op een haartje na wisten ze net niet de kwart finales te behalen.
Fnatic daarentegen kenden al een fantastisch jaar met winst op beide splits, halve finale MSI en winst op Rift Rivals. Tijdens Worlds vocht Fnatic zich een weg helemaal naar de finale! Helaas kon Fnatic de laatste game van het jaar succesvol afsluiten. Het verloor redelijk kansloos van IG. Waren het de zenuwen? Het uitputtende schema? Of toch de onervarenheid bij de helft van het team? Genoeg vragen om te stellen, maar één ding kunnen we wel zeggen. Als Europese fan kunnen we niets minder dan trots zijn op de prestaties van de Europese teams. Alle drie hebben ze laten zien dat Europa zeker niet onder doet voor de grootmachten uit China en Korea.
IG WORLDS
Al met al was het een schitterend jaar voor EU LCS. Hopelijk kunnen we volgend jaar net zo genieten van de teams uit Europa en kunnen ze ons wederom trots maken.