29 februari 2024

Review: Everybody's Golf VR – Noem me Tiger Woods

Everybody’s Golf is een franchise die al een aantal jaartjes mee gaat en als er een game is die garant staat voor het uitproberen van nieuwe dingen, is het wel Everybody’s Golf. Alhoewel de game niet veel nieuws aanbiedt in de Playstation VR versie, is VR wél compleet nieuw binnen de franchise. Laten we eens kijken wat Everybody’s Golf VR voor ons in petto heeft!

Het zou je verbazen, maar in deze gloednieuwe VR versie van Everybody’s Golf stap je in de huid van een golfer. Het is jouw taak om met de verschillende soorten golfclubs de golfballen te putten en dit doe je op een aantal gevarieerde velden. Aangezien niet iedereen een pro is in deze sport sta je er niet helemaal alleen voor. Een persoonlijke caddy zal je ondersteunen vóór en zelfs tijdens het spelen. Ze zal je nuttige info geven over de windrichting, ligging van de bal, of je hard of zacht moet slaan en waar de bal terecht komt zodra je er tegenaan hebt geslagen.
De VR variant is lang niet zo uitgebreid als de standaard versie van de laatste versie van de game. Je hebt bijvoorbeeld geen multiplayer, wat in mijn ogen erg jammer is. Daarnaast zijn er maar drie course-thema’s waar je doorheen kunt spelen en is er een oefen-veld. De courses in Everybody’s Golf VR zijn daarentegen wel voorzien van genoeg variatie en holes.
Everybody's Golf VR

Everybody’s Golf!

Golven in VR is nog niet zo makkelijk als dat je zou denken. Niet alleen heb je te maken met de richting waar je uit zwaait, de kracht waarmee je zwaait, maar ook met het stoeien van de Playstation Eye (camera).
Ik heb het al in eerdere reviews ter sprake gebracht en misschien is er toch echt iets mis met mijn set-up, of het werkt gewoon niet zo als het moet werken. Vooral in Everybody’s Golf VR lijkt het een probleem te zijn aangezien de Move Controller en de VR headset soms een aardig stukje van elkaar verwijderd zijn. Het werkt namelijk precies zoals je zou verwachten met golf. Je hebt het handvat van de club (de Move controller) in de hand rond je middel, terwijl je naar de bal kijkt door de VR bril. Af en toe ziet de camera de Move controller niet meer en moet je even schudden, of gek doen zodat de camera het dingetje weer wilt registreren.
Over het algemeen had ik hier alleen maar last van met de kleine clubs zoals de putter. Deze is iets kleiner waardoor je een beetje moet bukken om de bal te kunnen raken. Het is dus essentieel dat je genoeg ruimte om je heen hebt zodat de camera je hoofd en je beweging ten allen tijden kan volgen. Niet te fanatiek zwaaien als er mensen, dieren of objecten in de buurt zijn, want golven kan zomaar een gevaarlijke sport zijn.
Everybody's Golf VR
Je kan trouwens ook met je DualShock spelen, maar wat is daar nou leuk aan?

Knap lastig

Lekker tegen een balletje aan slaan, niks aan de hand toch? Het golfen kan nog al lastig uitpakken af en toe. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je goed rekening mee moet houden tijdens het spelen. De windrichting is één van de dingen waar je goed op moet letten. De wind kan er namelijk voor zorgen dat de bal compleet de andere kant uitwijkt. Daarnaast moet je goed opletten waar je de bal raakt. Je hebt verschillende clubs tot je beschikking voor verschillende situaties. Gelukkig helpt de game je een beetje door de “beste” club uit te kiezen per situatie. Je kan handmatig nog switchen van club als je dat wilt.
Everybody's Golf VR
Vooral in het begin moet je een gevoel krijgen van de sport in VR. Een zacht tikje is vaak al genoeg om een bal op een redelijke afstand te putten, als zou je misschien geneigd zijn om dat ding een flinke zwaai te geven. Er zit dus een degelijke leercurve aan verbonden en alhoewel het ontzettend lastig is om zonder handicaps een degelijke score neer te zetten, is de game verdomd verslavend.
De sport heeft me persoonlijk nooit geïnteresseerd, maar Everbody’s Golf VR weet me genageld te houden aan de Move controller terwijl mijn arm eigenlijk al genoeg beweging heeft gehad. Oke, nog één ronde dan.

Ik wil gewoon doorspelen

De caddy in de game is enorm handig, want ik ben na een paar uur spelen eigenlijk wel de nieuwe Tiger Woods. Toch is ze ook een beetje vervelend aan het worden. Vóór en na de speelrondes gaat ze iedere keer hetzelfde verhaal vertellen. Je kunt het begin overslaan, gelukkig. Aan het einde van de speelronde zal ze je het score bord laten zien. Hier snap ik overigens nog steeds geen hole-in-one van. Er staan allemaal cijfers per course, maar zowel met +1 kreeg ik een nieuw record, maar met -1 kreeg ik ook een nieuw record. Het zal wel. In ieder geval is een snelle blik op het score bord wel genoeg denk ik, maar in plaats daarvan blijft je caddy voor een paar goeie seconde door praten tot je eindelijk terug kunt naar het hoofdmenu.
everybody's golf VR
Je kunt er niet voor kiezen om nog een ronde spelen zodra je klaar bent met de speelronde, maar je moet eerst terug naar het hoofdmenu voordat je opnieuw kunt gaan spelen. Deze transities gaan gepaard met een aantal laadschermen, wat in mijn ogen wel wat sneller had gekund. Ik wil gewoon doorspelen!

Verdict

Everybody’s Golf VR is een compacte variant van de populaire sport-franchise met een handjevol speelvelden en schattige caddies. De dingen die de game goed moet doen worden uitmuntend aangepakt en het voelt als een complete golf-ervaring met de Move controller. De laadtijden en algemene wachttijden tot je weer verder kunt spelen na een speelronde zijn in mijn ogen iets te lang en omslachtig (tenzij je de instellingen wilt veranderen). Daarnaast zal je naar een aantal uur spelen niet veel nieuws meer vrijspelen en zit je al snel aan het maximale op content-gebied. Aangezien de game een prijskaartje heeft van €30,- is dit niet zo heel erg en is het een meer dan vermakelijke en verslavende VR game.
Pluspunten

 • Speelt lekker
 • Leercurve
 • Handige caddy!

Minpunten

  • Geen multiplayer
  • Wachttijden
  • Weinig content

Everybody’s Golf VR is vanaf nu verkrijgbaar voor Playstation VR.

Gespeeld op Playstation VR
 • 7.5/10
  Knikkeren met stok VR - 7.5/10
7.5/10

Jordy Gerritse

Zelda fanboy. Retro Collector. Voornamelijk te vinden op het Playstation Network. Gamer sinds ik nog uit de fles dronk. Beide doe ik nog steeds, niets veranderd dus.

Bekijk alle berichten van Jordy Gerritse →