Column: Is het nu gedaan met die klassieke mini consoles?

Ruim twee jaar geleden kwam de NES Classic Mini uit. Iedereen moest het apparaatje in huis hebben. Het bleek een populair product te zijn. Vervolgens zagen we een SNES Classic Mini, een PlayStation Classic en komt er een Mega Drive mini aan. Hoeveel van die mini dingetjes heb ik dadelijk wel niet onder mijn TV staan?

De NES Classic Mini was populair en de ruim 2 miljoen mini NESjes waren vrijwel direct uitverkocht. Het hebbedingetje met dertig games was met niet veel bombarie op de markt gebracht. Wat volgde? Doorverkopers die er meerdere op de kop hadden weten te tikken, verkochten ze voor het dubbele of drievoudige op eBay. Er zijn allang meerdere Raspberry Pie emulators op de markt, die games kon spelen van zo’n beetje alle klassieke consoles. Zo worden er dan ook honderden aangeboden op eBay en diverse websites. En dan krijg je er enkele duizenden games op ‘voorgeïnstalleerd’ ook. En zo zijn er ook nog allemaal Chinese Mini consoles die hetzelfde doen, maar dan minder goed. Nintendo was niet de eerste hoor, AtGames maakte al tijden Mega Drive en Atari mini consoles met ingebouwde games. Maar toch liep iedereen het meeste warm voor het kastje van Nintendo.
mini
Het verschil? Nintendo deed het in één keer goed. Zowel het kastje zelf als de software straalt gewoon die echte Nintendo kwaliteit uit. De ‘Nintendo touch’. Een jaar later kondigde Nintendo een opvolger aan: de SNES Classic Mini. Ook werd aangekondigd dat er een nieuwe lichting van de NES Classic Mini gemaakt zou worden. Balen voor de mensen die €200 op eBay hebben uitgegeven. Net zoals de NES Mini heeft de SNES die echt Nintendo touch. Deze keer slechts 20 games i.p.v. 30, maar Super Nintendo games bieden meestal wel meer gameplay. Ook gaan er tijden geruchten over een Nintendo 64 Classic Mini. Dat is er eentje die ik met alle liefde onder mijn TV zou zetten. Maar Nintendo heeft dit helaas al ontkent, en zelf zie ik het eerlijk gezegd ook niet snel gebeuren. Bovendien laat de Nintendo 64 controller het niet echt toen om het betaalbaar te houden.

20 Games?

De NES en SNES Classic Mini werden geleverd met respectievelijk dertig en twintig games. De SNES kreeg hier zelfs nog het nooit uitgebrachte Star Fox 2 bij. Het is ook een geweldige selectie games. Super Mario, Zelda, Donkey Kong, Kirby, Metroid en Castlevania zijn natuurlijk de usual suspects op beide consoles. Op de NES echt klassiekers als Excite Bike, Ice Climber, Mega Man 2 en Gradius. Op de SNES Mini zien we nog Final Fantasy III/VI, Star Fox (of Star Wing zoals het hier in Europa heette), Mario Kart en Street Fighter. Ik waan me weer helemaal terug in mijn jeugd.
mini
Ondanks de goed gekozen titels, vonden veel mensen dit niet genoeg. Dertig of twintig zijn gewoon niet genoeg. De ‘hacking’ scene stond dan ook snel paraat. Eenvoudige te gebruiken programmaatjes gaven ons de mogelijkheid om de kastje open te stellen voor de ROMS die we van het internet kunnen downloaden. Zelfs ik ben daar niet immuun voor geweest. Even nog een gamepje of 35 erbij zetten. Of sommige maken het zelfs heel bont met een paar honderd. Er verschenen zelfs modellen op eBay met duizende ROMS voor meerdere systemen.

Graantje meepikken

Uiteraard willen andere bedrijven een graantje meepikken. Er is al een Commodore 64 mini, THEC64 Mini, en dit jaar komt er een Sega Mega Drive mini aan. Maar de grootste na-aper moet toch wel Sony zijn. Vorig jaar september werd de PlayStation Classic aangekondigd en moest twee maanden later al in de winkel liggen. Het is overduidelijk dat een hoge heer bij Sony zich bedacht had dat zij dit ook moesten hebben en dat deze mini PlayStation vóór de feestdagen in de winkel moest liggen. Poeh, wat is het daar fout gegaan.
mini

PlayStation Classic

De PlayStation Classic is simpelweg waardeloos. Er is een emulator van internet geplukt (ja, echt). Terwijl ze een eigen PlayStation (PSX) emulator op de PlayStation 3 hebben. PSX games draaien hierop als een zonnetje. Voor mij is dit ook dè manier om ze te spelen. Zelfs de PSP draait PSX games perfect. Ik vermoed dat het aanpassen van deze emulator en de games aan de ARM processor die in de PSX Classic zit meer werk zou kosten, en de mini console niet voor de kerst in de winkel zou liggen. Wat gaat er nog meer fout? De gebruikte games zijn uit zowel PAL als NTSC regio’s geplukt, wat leidt tot diverse problemen zoals haperingen en framerates die veel lager liggen dan op de PlayStation zelf. Er zijn visuele en audio glitches, alles is ontzettend wazig, en textures en effecten kloppen vaak niet.
De keuze van games is ook niet zoals hij had moeten zijn. Rainbow Six? Mr. Driller? Super Puzzle Fighter? Tuurlijk, het zijn memorabele PlayStation games, maar zeker niet de eerste keuzes voor een apparaatje als dit. Waar zijn WipeOut, Gran Turismo, Spyro the Dragon en, als allerergste, Crash Bandicoot!? Misschien komt het door licenties, die waarschijnlijk ook in orde waren geweest als het apparaatje niet binnen een paar maanden in de winkel moest liggen. Als laatste de controllers. Er worden games toegevoegd die praktisch gespeeld moeten worden met de analoge sticks, en dan wordt er de eerste generatie controller bijgeleverd. Zeker, ze hebben een hogere nostalgische waarde. Maar laat dan de games weg die zonder de sticks bijna niet te spelen zijn.
mini

No more!

Ik heb een PS3, en zelfs als ik deze niet had, voor zestig euro heb je er eentje. Dan heb je nog vier tientjes om games te kopen, waarmee je je PSX collectie al een goede start kan geven. Dan is de originele PlayStation ervaring véél beter.
Maar uiteindelijk weet ik dat ik retro mini consoles toch niet kan laten liggen. Maar als ik ze koop, er drie keer op speel en vervolgens in de kast gooi, heeft het ook geen zin. Ik hoop dus ook gewoon dat het nu klaar is. Ik heb dus ondertussen drie mini consoles onder mijn TV. De C64 Mini ligt in de kast. En dan komt er nog een vijfde aan. Alle andere retro games speel ik wel op een Raspberry Pie. Of gewoon op de PC of andere ‘gehackt’ apparaat met een emulator erop. Op de PlayStation Classic gaat andere software en andere games op, en hopen dat het dan beter is. Verder hoop ik dat het gewoon gedaan is met de Classic Mini consoles.

Over intheGame

Binnen de bloeiende omgeving van elektronisch entertainment is intheGame een waardevolle entiteit en een integraal onderdeel van het dynamische ecosysteem van iTGmedia. Sinds zijn oprichting heeft intheGame zich gevestigd als een toonaangevende gemeenschap binnen de wereld van gaming en elektronisch amusement, gedreven door een passie voor het delen van actueel nieuws en boeiende content.

intheGame zoekt jou

Ben jij geïnteresseerd in het versterken van ons team?
 Dan zijn we op zoek naar jou!

Join de community

Wij delen onze passie graag met jou op zoveel mogelijk manieren. Volg ons op onze kanalen!

Hostingbeheer & sponsor:

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation