28 februari 2024

Gamescom 2019: Borderlands 3

Hier wachten we natuurlijk al heel lang op: Borderlands 3. Tijdens Gamescom 2019 mochten we een half uur lang aan de haal met een arena mode waarin we de nieuwe characters, de skill trees en natuurlijk de wapens beter leerden kennen.

En daar hebben we dan ook een hoop nieuwe dingen geleerd. Zo krijgt vooral de skill tree een hele andere feel. Het gehele systeem zit namelijk anders in elkaar. De tijden van respecs en dergelijke zijn dan ook voorbij. Spelers kunnen nog steeds kiezen uit verschillende skill trees maar kunnen uiteindelijk wisselen tussen trees en zo ook verschillende skills, augments en abilities equippen. Dat zorgt er voor dat je characters meer naar je eigen speelstijl kunt vormen.
Maar de characters opzich geven ook al een hoop variatie. We maken kennis met Amara, de siren, FL4K, de beastmaster, Moze, de gunner en Zane, de operative.
Borderlands 3 gamescom
Amara is dan ook de enige terugkerende class. Sirens kennen we al langer in de Borderlands serie. Spelers kunnen deze keer uit drie verschillende action skills kiezen. Zo is er een ground pound, een astral projection en een enorme astral vuist. De siren krijgt zo een meer melee gerichte kracht. Dat klinkt natuurlijk vreemd want zo kennen we de sirens niet. Toch werkte de ability enorm goed en wist ik mijn weg door de arena te maken met de ground pound.
FL4K is een meer stealth en sniper gericht character. Moze is misschien het best te vergelijken met Gaige en Salvador uit de vorige games en Zane gebruikt zijn gadgets waaronder een digi-clone en een barriers.
Wat het meest opviel aan het half uur dat we aan de slag mochten met Borderlands 3 is de gunplay. Dit is tot in zijn kern een echte Borderlands game. De art direction, de geluiden, de belachelijke wapens en de nog belachelijkere humor keren allemaal terug. Voor mij was dan ook de grote vraag in hoeverre Borderlands 3 zou verschillen van de voorgaande delen naast dat we wat nieuwe characters en vijanden krijgen.
En dat is de gunplay. Je kunt alle nieuwe features naast je neerleggen en aan je voorbij laten gaan en dan nog niet teleurgesteld zijn in Borderlands 3. De gunplay is soepel, reageert goed en maakt er een waar genot van om zelfs in de simpelere arena modes hordes van vijanden neer te schieten. Daarnaast kunnen sommige wapens nu wisselen van firing mode. Zo hebben sommige automatic rifles ook een semi automatic of zelfs een shotgun mode. Daarnaast komen er nieuwe wapens bij waaronder homing missiles.
Kort gezegd was het half uur dat we aan de slag mochten met Borderlands 3 overtuigend. Wie nog onzeker was over of deze game de hype waard is mag die onzekerheid loslaten.