25 september 2022

Review: ArcheAge Unchained

ArcheAge is voor velen die oude vriend die je soms wel eens op straat tegenkomt, waar je even een praatje mee maakt, en dan weer verder gaat. Je merkt dat er toch iets is wat je niet bevalt: Pay 2 Win. Gamigo Games heeft de game onder zijn hoede genomen en er een tweede versie uitgepompt: ArcheAge Unchained

Deze tweede versie, ArcheAge Unchained, is er één die de Pay 2 Win weg probeert te halen door het Labor systeem opnieuw uit te vinden en door Apex volledig uit de game te verwijderen. Iedereen weet dat ArcheAge zich kan benoemen tot een geweldige MMORPG, alleen verknalde één element voor velen de game tot een punt waar die mensen afhaakten. ArcheAge Unchained zou er voor moeten zorgen dat fans de game weer full-time oppakken. Is ze dit gelukt, of is de game opnieuw een cashgrab? Even een kleine spoiler: Dit is niet een standaard review, ik zal wat basic issues uitleggen waar je tegenaan kan lopen, mocht dit je eerste keer zijn! Voor mij was het ook de eerste keer dat ik ArcheAge Unchained serieus oppak, dus je hoort het van een newbie!

Opstartprobleempjes

Iedere MMO heeft zijn kinderziektes, ook ArcheAge ontsnapt niet aan de waterpokken. Als een sandbox MMO met enorm veel vrijheid en letterlijk zeeën aan content is het geen makkie om de start soepel te laten verlopen. Net zoals iedere MMO launch heeft ArcheAge Unchained een lange rij om de game in te komen. Dit is dan natuurlijk ook geen probleem, mits dit snel op word gepakt door de developers door het toevoegen van meer servers of een hogere capaciteit aan spelers die tegelijk kunnen spelen. Helaas heeft Unchained hier net iets te lang over gedaan. Dit probleempje is inmiddels wel opgelost hoor, dus maak je daar maar geen zorgen meer over!
De game kampt ook met aardig wat bugs en performance issues, die inmiddels een stuk minder zijn dan op 15 oktober, toen de game uitkwam. De game is flink bruisend en heeft een grotere playerbase dan ooit tevoren, wat ons natuurlijk enthousiast maakt en ervoor zorgt dat we deze review zo zorgvuldig mogelijk willen doen.

Content in overvloed

ArcheAge heeft drie factions. Het oosten en westen zijn constant met elkaar in conflict en een derde faction zorgt ervoor dat mensen die uit hun eigen faction verbannen worden een plek krijgen als: Piraat! Conflict zones hebben een cooldown zodat jij alsnog kan questen, is de zone in een staat van oorlog, wees dan zeker op je hoede! Dit element is zeer tof gedaan en is tot op de dag van vandaag nog één van de leukste PvP ervaringen die ik in een MMO gevonden heb. Open World PvP is een bruisend aspect en kan veel bepalen voor jouw personage. Je kan ook spelers uit je eigen factie afmaken door Bloodlust aan te zetten. Maar, pas op! Hiermee bouw je crime points op en zo kan je veroordeeld worden door je mede faction leden. Voor nu kan je vooral een celstraf krijgen die je uit moet zitten met in-game tijd. Hoe hoger je boeverij, hoe hoger je straf. Maar, je kan uiteindelijk ook van jouw factie verbannen worden en je piratenavontuur beginnen.
Dit is één van de zovele aspecten die ArcheAge vormen tot een ware sandbox MMORPG. Je hebt ook housing! Je eigen stekkie bouwen geeft aardig wat voldoening en je eigen boerderij erbij pleuren maakt het alleen maar leuker. Zo zit ik zelf met mijn guildies nu in een eigen ‘wijk’, waar al ons huizen en boerenvelden naast elkaar staan. Deze farm kan je gebruiken om verschillende zaden te planten die uitgroeien tot mooie hoge bomen, die je vervolgens kan omhakken en verkopen of gebruiken voor eigen projecten.
De game heeft zo nog veel meer features en je kan vanaf level 1 jezelf bezig houden met puur de boer uithangen. Je hebt de vrijheid om de ArcheAge te spelen zoals jij dat wilt! Die vrijheid zorgde ervoor dat ik soms iet wat te laat mijn bed bezocht en de dag erna grote wallen had dan iemand die zeven nachtdiensten per week draait.

Bouw je eigen held

Ook een diep aspect in ArcheAge Unchained is het skill-systeem. Je begint met één class en kan jouw class uitbreiden met twee andere subclasses die dan weer 1 collectief vormen. Ik zelf hou van slaan met zwaarden, dus koos voor Battlerage, de warrior class. Als tweede ging ik voor Shadowplay, die mij stealth mogelijkheden gaf en de mogelijkheid om in een letterlijke flits voor mijn vijand te staan. Als laatst koos ik voor wat verdediging met Auramancy. Deze drie classes vormde als collectief de naam: Darkrunner. Gezien je ook vrij bent om je eigen armor en wapen te kiezen koos ik voor Leather Armor in combinatie met een Nodachi. Dit is een groot zwaard met een subtiele buiging erin, perfect voor Slashing Damage.
Het verhaal hierboven verteld je nog niet heel veel over alle mogelijkheden die de game bied, maar geeft je waarschijnlijk wel een idee over hoe diepgaand dit aspect van de game is. Je hebt meer dan 200 mogelijkheden om jouw personage te vormen zoals jij dat wilt.
Gearen gaat wat anders dan dat je waarschijnlijk gewend bent van Guild Wars 2 of World of Warcraft. Je krijgt in het begin Explorer Gear en wapens. Deze bouw je uit door ze te levelen met potions die je krijgt tijdens je main storyline quests. Uiteindelijk ‘Awaken’ je deze tot Hiram Gear en Wapens, die je dan weer kan uitbreiden.
Over die main storyline gesproken. Tot level 30 hoef je alleen maar de groene questen te doen, zo level je snel en efficiënt. Zorg er wel voor dat je je mount en 8×8 farm questen doet, deze herken je gelukkig gemakkelijk. Al met al zijn deze aspecten van de game wederom erg diepgaand en uitgebreid. Archeage Unchained houdt je hand niet heel erg stevig vast en je zal veel zelf moeten uitvogelen, gelukkig is er een grootse en aardige community die altijd bereid zijn je te helpen met jouw avontuur.
Archeage Unchained Skill Window

Microtransacties?

Gezien ArcheAge Unchained af wilt stappen van het Pay 2 Win element, is de cash shop wat duurder dan in de legacy versie. Een outfit kan al gauw 30 tot 40 Euro kosten, maar kan ook voor een tientje te krijgen zijn. Dit vinden veel spelers fijn, gezien ze maar één outfit nodig hebben en zo niet hoeven te dealen met de P2W elementen. Het lijkt er tot dusver op dat de game geen intenties heeft om die elementen ooit weer toe te voegen, yay!
De game introduceert een ArchePass, een soort season pass. Hierin kan je uitdagingen voltooien voor in-game items. Gezien er wat foutjes waren gedaan in de berekening van het verkrijgen van in-game currency in deze Pass, is hij op dit moment offline gehaald. De developers en Gamigo zijn in discussie over hoe ze dit moeten voortzetten en mensen die dit gebruikt hebben om meer gold te krijgen dan gebruikelijk krijgen strafpuntjes.
Cash Shop Gems Outfits

Verdict

ArcheAge Unchained heeft wat opstartprobleempjes maar bewijst wederom waarom Archeage een fantastische MMORPG is. Een titel waardig om zich in de top 5 te mengen in haar genre. Ik zelf geniet nog volop van het uitvinden van nieuwe in-game mogelijkheden en ik hoop jij ook! De game is een zeker aanrader voor de eenmalige 25 Euro die je moet neerleggen om hem te verkrijgen. Wat vind jij tot dusver van de game?

  • 8/10
    Unchained of geketend? - 8/10
8/10

Malvin Schuivens

Hi! Ik ben Malvin! Fanatiek gamer en eeuwig kind. MMO's is waar het allemaal begon, maar tegenwoordig gebruik ik mijn rukbunker ook wel voor een lekker potje Rainbow Six Siege of Apex Legends. Buiten de games ben ik altijd in voor een toffe serie of film.

Bekijk alle berichten van Malvin Schuivens →