21 mei 2024

Nier Automata nept HDR op de Xbox One

Nier Automata is onlangs verschenen voor de Xbox One systemen. De game zou plotseling ook HDR ondersteunen. Allemaal leuk en aardig, maar hoe werkt dit in praktijk? Het blijkt namelijk niet erg succesvol te zijn na een analyse van een ResetEra gebruiker.

Even voor alle gamers die niet weten wat HDR precies inhoudt. Ik zal het kort en krachtig verwoorden: HDR vergroot het kleurenpalet waardoor diepere en vollere kleuren worden gemaakt. Dit zorgt voor een mooier en levendiger beeld. De overstap op HDR vanaf SDR lijkt voor gamers een grotere impact te hebben dan van Full HD naar 4K Ultra HD.
Hoe kan het dan zo zijn dat HDR ‘nep’ is op de Xbox One voor Nier Automata? Net als met upscaling gebeurt in resolutie kan je het kleurenpalet van SDR een beetje uitrekken. Denk aan een kwast met verf die je uitsmeert op een witte canvas. De kleur wordt steeds iets vager en ‘uitgewassen’. Dit is precies wat de HDR in Nier Automata doet op de Xbox One. De TV wordt eigenlijk een beetje voor de gek gehouden en stuurt een HDR signaal af, wat eigenlijk geen HDR is. Dit zorgt voor kleuren die niet overeenkomen zoals bedoeld was waardoor het beeld contrast verliest en uitgewassen uit kan zien op bepaalde momenten.

“The game is entirely in SDR and is expanded from 8bit to 10bit and then adjusted to fit into the appropriate place within an HDR ouput and then is sending the signal to the TV that the content is HDR. Nothing is gained, in fact things that would have previously been darker now become lighter than then should be, resulting in a lower contrast image, washed out image.” Schrijft EvilBoris op ResetEra. “This is the HDR equivalent of upscaling and claiming the game is a higher resolution than it actually is. But then actually up-scaling it incorrectly and reducing the resolution a bit.”

Door op bovenstaande link in de quote te klikken kan je de beelden zien om zelf te oordelen.

Jordy Gerritse

Zelda fanboy. Retro Collector. Voornamelijk te vinden op het Playstation Network. Gamer sinds ik nog uit de fles dronk. Beide doe ik nog steeds, niets veranderd dus.

Bekijk alle berichten van Jordy Gerritse →