28 mei 2024

Preview: Runescape Mobile

Net als Old School Runescape zal ook Runescape naar de smartphone komen. Op dit moment bevind de game zich in een closed beta stadium met zo’n 25.000 deelnemers. De komende maanden zullen meer spelers worden toegelaten.

Runescape mobile werkt iets anders dan Old School Runescape op de smartphone en dit kan op sommige momenten best wel verwarrend zijn. Zo zal je een item moeten ‘rechtsklikken’ door tap in te houden en vervolgens te slepen naar de gewenste optie. Op Old School houd je je vinger ingedrukt en klik je vervolgens op de optie in plaats van er naar toe te vegen. Klein verschil, maar ef en toe vreemd als je van de ene versie naar de andere omschakelt. Want ja, er zijn mensen die beide versies spelen en geen automatische haat hebben naar de andere versie.

Rs3 TH
How to play Runescape

Overal Runescape spelen

De droom van iedere Runescape speler is uitgekomen. Overal kunnen grinden. Het eerste wat opvalt aan Runescape mobile is dat de game er ontzettend gelikt uit ziet op mobiel. Misschien zelfs identiek aan de PC versie en daarbij loopt de game ook enorm soepel op de geteste smartphones (OnePlus 6 en Samsung Galaxy S9 Plus). Geen last gehad van framedrops, enkel vreemde verbindingsfouten die je naar het login scherm schoppen. Daarnaast zal de game veranderen in een blackscreen en moet je hem opnieuw opstarten als je even een andere app opent voor langer dan een paar seconden. Af en toe moet je ook vrede hebben met wat grafische bugs.
RS3 bugs
Verder is de game heel soepel en reageert deze snel op je input. Net als met Old School Runescape is de mobiele versie nog niet echt optimaal voor alle content. Vooralsnog is skillen de ultieme content voor mobile. Combat via Revolution mode is ook erg makkelijk via mobile, handmatig is wat lastiger, maar je mobile client biedt een mooie optie waarbij je een revolution bar en active bar hebt waar je abilities handmatig uit kunt casten.
Een minpuntje echter is dat de game in zijn interfaces heel weinig, of eigenlijk, geen feedback geeft. In de wereld om je heen weet je als je iets aanklikt door de omlijning, of de geel/rode cirkels. In de Treasure Hunter interface, teleport interface of zelfs de chat interface ontbreekt de feedback als je iets aanklikt waardoor het soms niet helemaal duidelijk is of je wel goed hebt geklikt.

Geschikt voor mobile?

Runescape, of Runescape 3 zoals sommige het noemen is een volledig andere game dan Old School Runescape. De wereld is mooier met veel grafische opties en natuurlijk de grote boze ‘Evolution of Combat’. Hierdoor kan je je misschien afvragen of Runescape wel geschikt is voor mobile. De interface die je hebt op PC is tig keer uitgebreider dan de mobiele interfaces waardoor veel content lastiger is, of misschien wel onmogelijk op mobile. De wereld om je heen zit vol met gevaren. Jezelf navigeren door het elvenbos is een flinke uitdaging op mobile omdat alle vallen ontzettend goed liggen verstopt. Op mobile zijn ze amper zichtbaar en je moet dus al van te voren weten waar deze liggen wil je niet ongevraagd te pletter vallen.
RS3 val
In bovenstaande screenshot is de val duidelijk te zien, maar als je op het schermpje kijkt met de reflectie van het licht is het soms moeilijk zichtbaar. Ongetwijfeld zal de mobiele versie nog verder geoptimaliseerd worden voor de game. Dit zijn echter een aantal puntjes waar spelers op dienen te letten totdat het zover is.
De game is volledig identiek aan de PC versie, zelfde account, zelfde voortgang. Ook al is de game wat moeilijker te besturen via mobile, door je beperkte interfaces. Zal de wereld om je heen niet extra vriendelijk tegen je zijn om dit feit.

Verdict

Runescape mobile ziet er schitterend uit, loopt soepel maar heeft af en toe wat vreemde bugs. Gelukkig belemmeren deze niet de gameplay, afgezien van de spontane disconnects. Belemmering in gameplay wordt enkel veroorzaakt door je beperkingen als mobile speler. De game bevind zich pas in gesloten beta dus waarschijnlijk wordt de game al snel verbeterd naar aanleiding van speler feedback. Verbazingwekkend genoeg houdt de batterij het bij Runescape Mobile ongeveer even lang uit als bij Old School Runescape mobile. Ongeveer 32% batterij per uur op een S9 Plus. De telefoon wordt bij deze versie wel een stuk warmer. Dit kan uiteindelijk lijden tot meer batterijverlies. Voorlopig houd ik het zelf bij skillen voor mobile, daar is de client in ieder geval nu al meer dan geschikt voor!
farming rs3

Jordy Gerritse

Zelda fanboy. Retro Collector. Voornamelijk te vinden op het Playstation Network. Gamer sinds ik nog uit de fles dronk. Beide doe ik nog steeds, niets veranderd dus.

Bekijk alle berichten van Jordy Gerritse →