26 mei 2024

Esports: Magic: The Gathering Arena krijgt een 10 miljoen dollar League

Magic: The Gathering Arena is de online PC variant van de traditionele kaartspel Magic: The Gathering. De game bevindt zich op dit moment in een open beta. Maar wordt verwacht met een full release in 2019. Ondanks dat de game nog in de beta is, hebben Hasbro en Wizards of Coast al het esports toernooi MPL aangekondigd.

MPL, The Magic Pro League wordt het esports toernooi van Magic: The Gathering Arena. Dit werd bekend gemaakt tijdens de Game Awards door de betrokken partijen. Een 10 miljoen dollar prijzenpot is gemoeid met dit toernooi. Maar dit bedrag wordt verspreid over zowel de digitale als de tabletop versie van Magic: The Gathering. MPL zal een nieuwe tak zijn waar de beste 32 spelers het tegen elkaar zullen opnemen. Spelers in de MPL krijgen een speel en stream contract aangeboden van 75 duizend dollar. MPL spelers zullen het wekelijks tegen elkaar opnemen in de Arena.
Naast de MPL zal er nog een nieuwe toernooi komen genaamd: Mythic Championships. Dit toernooi wordt een cross over tussen de digitale spelers en de tabletop spelers. Het eerste toernooi wat gespeeld gaat worden, is tijdens de PAX East 2019 in Boston zijn. Tijdens dit toernooi zal een prijzenpot, ter waarde van 1 miljoen dollar, te winnen zijn.
Magic: The Gathering kent wereldwijd zo’n 35 miljoen spelers in meer dan 70 landen. Door middel van dit toernooi willen ze een platform bieden om alle Magic spelers tegen elkaar te laten strijden. Dit betekent echter niet dat ze de tabletop variant gaan verwaarlozen. Ze willen beide platforms even populair maken. Met deze eerste investering in de esports tak zal de game nog populairder worden dan het al is, en hopelijk een breder publiek aanspreken.
Met Magic: The Gathering Arena in opmars, zal Magic een bedreiging gaan vormen voor Hearthstone? Of gaan we een splitsing zien zoals we dat in bijvoorbeeld de Moba(Dota 2 en League of Legends) scene zien?