26 mei 2024

Column: Zitten we echt al te wachten op nieuwe consoles?

De speculatie dat er dit jaar nieuwe consoles van zowel Microsoft en Sony worden aangekondigd, wordt steeds groter. Veel mensen lijken hier echt naartoe te leven. Maar hebben we eigenlijk wel nieuwe consoles nodig?

De PlayStation 4 en Xbox One zijn nu beide iets meer dan 5 jaar oud (november 2013). Over het algemeen zien we dat een console-generatie vijf tot zes jaar lang is. Als Microsoft en Sony deze routine aanhouden, zullen er volgend jaar nieuwe modellen op de plank liggen. Dan is een aankondiging rond de E3 dit jaar meer dan waarschijnlijk. Sony heeft een eigen evenement aangekondigd en van Microsoft weten we dat de nieuwe console ontwikkeld wordt onder de naam Scarlett. Er is deze generatie echter een verschil, we hebben al nieuwe consoles gehad. Oké, de games die voor de Xbox One X en PlayStation 4 Pro ‘zijn gemaakt’, kunnen ook gespeeld worden op hun zwakkere zusjes. Maar ik voel me als gamer toch een beetje in het ootje genomen. We hebben dus nog eens €400 of €500 euro mogen neerleggen, terwijl het eigenlijk maar een tussenmodeltje is.
console
Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij met de mooiere graphics, hogere resoluties en betere framerates. Alleen wil ik niet èlke drie jaar een nieuwe console kopen om bij te blijven. We hebben dat nu één keer gehad, prima. Als ik kijk naar games als Shadow of the Tomb Raider en Red Dead Redemption 2. Deze games zien er gewoon schitterend uit. Op de Pro en X varianten lik je er je vingers bij af. En hoewel de basis versies al hun leeftijd beginnen te vertonen, zijn de games nog best respectabel. Ik stel mezelf dus de vraag, hebben PlayStation 5 en Xbox Two(?) wel echt genoeg te bieden? De X en Pro varianten kunnen prima in prijs omlaag en de basis versies vervangen. Dan kunnen we nog zeker drie jaar door.

Diversiteit

Kijk naar de NES en Super NES. Dat verschil was dag en nacht. Hetzelfde geldt voor elke opvolgende generatie. Ik zie deze grote verschillen niet meer. Het argument dat ik vaak hoor, is dat consoles niet te ver achter mogen lopen op PC gaming. Maar consoles hebben altijd achter gelopen, daar betaal je bij PC’s dan ook een stevige premium voor. Is dit dan ook wel nodig? Daarbij zijn de meeste games ondertussen op alle platformen te spelen. We zitten niet meer in de tijd dat we tussen Mario, Sonic òf Doom Guy moeten kiezen. Alleen als we Nintendo games willen spelen, dienen we hier bewust voor te kiezen. Wat valt op? Die vind je alleen op de zwakste console. Toch is de Switch een daverend succes, sinds de release daarvan zijn er al evenveel verkocht als de PS4 en PS4 Pro bij elkaar in dezelfde periode.
consoleAfbeelding van Eurogamer.net
Dus grafisch kunnen de huidige consoles nog even mee, en Nintendo maakt het zelfs geen fluit uit. Misschien mis ik gewoon de diversiteit die we vroeger hadden. Wat maakt het nog uit of je een PlayStation of Xbox hebt? Voor dat handje vol exclusives? Nah.

Features

Een veel gebruikt argument is dat de PC grafisch ver voor ligt. Is dat echt zo? Valt wel mee. Boeit dat? Neuh. Wat wel uitmaakt is dat ontwikkelaars kiezen voor een mooiere presentatie in ruil voor soepele framerates. Ik ben niet iemand die absoluut 60 of 144 fps moet halen. Hoewel 60 fps leuk is, is 30 vaak voldoende. Voor mij althans. Maar zelfs dat wordt met flinke regelmaat niet gehaald. Als een game regelmatig minder dan 25 frames per seconde eruit duwt, dan moet je je als ontwikkelaar toch wel afvragen of je wel de juist prioriteiten stelt. De gameplay ervaring mag nooit lijden vanwege graphics.
Console
Om een lang verhaal kort te maken, reken power is niet alles. De PC markt zit al een tijdje in een flinke transitie naar nieuwe technieken i.p.v. pure rekenkracht. Vooral bij videokaarten. Enkele voorbeelden hiervan zijn Ray Tracing, DLSS en gescheiden pipelines (uitleg: Wederom een Nvidia revolutie?). Komen er volgend jaar een nieuwe Xbox en PlayStation uit, dan lopen ze direct achter, laat staan als we al een paar jaar verder zijn. Dan heb ik liever dat we nog een paar jaar wachten, zodat er meer recente technieken kunnen worden ingevoerd. En wellicht ook zodat er minder discussies zullen zijn waarom consoles om welke reden dan ook niet zo goed zijn als PC’s.

Lars jj

Gamer in hart en nieren sinds 1991. Het begon met een NES maar twee jaar later kwam ik in aanraking met PC. Vanaf dat moment is dit ook mijn platform of choice. De afgelopen jaren ben ik wel weer steeds vaker op de bank te vinden met een Xbox controller in mijn handen. Command & Conquer, Forza, Half Life en Metal Gear zijn mijn favoriete franchises.

Bekijk alle berichten van Lars jj →