30 mei 2024

GeForce RTX 2060 en mobiele RTX chips getoont door Nvidia

Op de CES heeft Nvidia een aantal producten onthult. Hierbij gaat het o.a. om de RTX 2060, waarvan eerder al verwacht werd dat deze het begin van dit jaar zou uitkomen. Tevens hebben ze de mobiele RTX GPU’s laten zien. Deze zullen aan het einde van deze maand al in 40 laptops te krijgen moeten zijn.

Nvidia’s GTX xx60 serie kaarten zijn altijd de serieuze instapper geweest. Een kaart die niet te duur is, maar wel nog goede prestaties levert voor recente games. Dit lijkt met de RTX 2060 te veranderen. De belangrijkste functies van de RTX serie, Ray Tracing en DLSS, zullen door de kaart ondersteund worden. De kaart zal hierdoor wel een stevig hoger prijskaartje krijgen. Wat de klant hiervoor terug krijgt is een kaart die zo’n 60% sneller is dan de GTX 1060 6GB. Nvidia geeft zelfs aan dat de kaart sneller zal zijn dan de GTX 1070. Daarintegen zal de kaart wel nog steeds uitgerust zijn met 6GB VRAM. Kijk voor meer informatie op de Nvidia website.

De RTX 2060 zal vanaf week 3 geleverd gaan worden aan fabrikanten. In de VS zal de prijs van de kaart $349 zijn. De prijzen zullen in Nederland uiteen lopen van €350 tot €400. Vooralsnog zullen de kaarten gebundeld worden met een exemplaar van Anthem of Battlefield V.
Verwacht wordt dat er op termijn wel nog modellen rond €200 tot €250 zullen uitkomen. Het is niet duidelijk of de kaarten uit de vorige serie een prijsverlaging krijgen, of dat er 2050 modellen uitkomen die al dan niet RTX features zullen bevatten. Later dit jaar zal AMD in ieder geval nieuwe kaarten in deze prijsklasse uitbrengen. Het is mogelijk dat Nvidia voor deze tijd al details zal laten vallen.

Laptop GPU’s

Nvidia nog geen precieze specificaties naar buiten heeft gebracht, maar tot dusver ziet het er positief uit voor de mobiele RTX versies. Volgens Nvidia is de RTX 2080 voor laptops sneller dan een volwaardige GTX 1080. Naast de standaard laptop versies van de RTX 2060, 2070 en 2080, zien we ook modellen met het Max-Q ontwerp. Dit zijn laptops van 20mm en dunner die toch voorzien zijn van volwaardige RTX chips en schermen van 144MHz. Ook benoemd Nvidia het belang van de grafische power van laptops voor bijvoorbeeld 3D modelling en 6K video editing. Ook de mobiele versies van deze chips worden geleverd met een exemplaar van Anthem en Battlefield V. De RTX 2080 versie worden zelfs met beide games geleverd. Kijk hier voor meer informatie over de mobiele RTX GPU’s.

Lars jj

Gamer in hart en nieren sinds 1991. Het begon met een NES maar twee jaar later kwam ik in aanraking met PC. Vanaf dat moment is dit ook mijn platform of choice. De afgelopen jaren ben ik wel weer steeds vaker op de bank te vinden met een Xbox controller in mijn handen. Command & Conquer, Forza, Half Life en Metal Gear zijn mijn favoriete franchises.

Bekijk alle berichten van Lars jj →