30 mei 2024

Column: Sega Saturn, de laatste echte 2D console?

Er wordt altijd gesproken over de strijd tussen de Sony PlayStation en Nintendo 64. Twee consoles die eigenlijk in de verste verte niet op elkaar lijken. Maar Nintendo’s oude rivaal lijkt nergens te bekennen. Toch was de 32 bit Saturn van Sega helemaal zo gek nog niet.

De Sega Saturn is een vreemd apparaat. Het is op CD’s gebaseerd, maar er was nog steeds een cartridge slot aanwezig. Het had een 3D chip gebaseerd op hun arcade boards, maar had ook nog uitgebreide 2D hardware aan boord. Als ik het zo omschrijf lijkt het eigenlijk best wel op een Mega Drive met een Mega CD en 32X.
saturn
De cartridge slot werd uiteindelijk vooral gebruikt voor een “geheugenkaart” voor savegames. Deze kunnen ook intern worden opgeslagen, maar dit geheugen is beperkt. Ook weer gelijk aan de Mega CD. Daarnaast werd de cartridge slot gebruikt voor een geheugenuitbreiding zoals met de Nintendo 64 mogelijk is. Ook zijn er games op cartridge zijn uitgebracht (uiteindelijk maar twee stuks). Maar deze waren nog steeds afhankelijk van een CD. De laatste King of Fighter game op de console kon van allemaal gebruik maken, maar niet tegelijk. De keuze moet dus gemaakt worden tijdens het opstarten. Het voordeel van korte laadtijden, betere graphics, of extern saven.

Twee dimensies

Uiteindelijk kwam het er wel op neer dat de Saturn verkocht moest worden als 32 bit, 3D, CD console aan de man gebracht moest worden. Maar zo was de console niet ontworpen. Het was ontworpen als all round arcade console. Toen langzaam technische specs van de PlayStation bekend werden, werd er op het laatste moment nog extra hardware toegevoegd voor 2D animatie en textures. Niet gek als we bedenken dat 2D games in de arcade nog steeds heel populair waren. Dit alles maakte de console duurder en lastiger om voor te ontwikkelen.

Hierdoor is de Saturn de koning van 2D games. Tuurlijk, er was nog de Neo Geo, maar deze gebruikte de daadwerkelijke arcade hardware en was duur. Bovendien kreeg je hier de arcade ervaring, maar niet de rpg’s e.d. Deze was ook niet gericht op de standaard consument. Dit maakt de Saturn de laatste mainstream 2D console. Het lijkt ook meer een evolutie van de vorige generatie. 2D fighters, platformers, shooters en RPG games, deze waren allemaal het beste en populairst op de Saturn. Vooral in Japan. Kijk naar Dragon Force, King of Fighters, Guardian Heroes, X-Men vs Street Fighter/Marvel vs Capcom, Dark Savior, Street Fighter Alpha en Astal. Ga je met de Saturn aan de slag (of kuch*emulatie*kuch) zijn dat de 2D games die je moet spelen.

De derde dimensie

Dat wilt niet zeggen dat de Saturn helemaal faalde op 3D gebied, integendeel zelfs. De console was lastig om voor te programmeren, maar dat waren de PlayStation 2 en 3 ook. Maar er zijn wel enkele pareltjes op te vinden. Tomb Raider wordt vaak gezien als een van dè PlayStation games, maar werd aanvankelijk ontwikkeld voor de Saturn. Daar kwam later de PlayStation bij. Maar de Saturn heeft ook flink wat exclusives die iedere gamer gespeeld moet hebben. Virtua Fighter, Sega Rally, Virtua Cop, Nights into Dreams, Burning Rangers, Sonic Jam, Daytona USA, Virtual On, Shining Force III, enz, enz. Of mijn absolute favoriet, de Panzer Dragoon games.

Uiteindelijk komt het erop neer dat de Saturn ontzettend gave games heeft die veel meer liefde verdienen. Helaas was het vertrouwen in Sega verloren. Helaas werd dat niet beter met de snelle release van de Dreamcast. Maar heb je interesse in retro games, en ben je op zoek naar een paar van de beste klassiekers die de vijfde generatie te bieden heeft, ga dan eens aan de slag met de Saturn.
-= Lars JJ

Lars jj

Gamer in hart en nieren sinds 1991. Het begon met een NES maar twee jaar later kwam ik in aanraking met PC. Vanaf dat moment is dit ook mijn platform of choice. De afgelopen jaren ben ik wel weer steeds vaker op de bank te vinden met een Xbox controller in mijn handen. Command & Conquer, Forza, Half Life en Metal Gear zijn mijn favoriete franchises.

Bekijk alle berichten van Lars jj →