20 mei 2024

Nvidia's 3D Vision komt in april ten einde

Nvidia heeft bekend gemaakt dat ondersteuning voor 3D gaming en films via 3D Vision ten einde komt. Voor mensen die de functie willen blijven gebruiken adviseert Nvidia om vanaf april hun drivers niet te updaten.

Nvidia meldt dit in de knowledgebase sectie van haar website. Na de 418 release van de GeForce Game Ready Drivers zal de ondersteuning verwijderd worden. Deze release zal in april plaatsvinden.
ELSA Revelator was in de jaren negentig een systeem om in stereoscopisch 3D te kunnen gamen. Dit ging door middel van actieve 3D brillen (of shutter glasses), waarbij zestig keer per seconde de vensters in de bril om en om worden verduisterd. De software voor dit systeem is door Nvidia doorontwikkeld tot het systeem dat in 2008 als 3D Vision op de markt kwam. Sindsdien past Nvidia de techniek toe voor zowel 3D films en games.
3d vision

Nvidia Geforce 3D Vision

Officieel dient de techniek gebruikt te worden met “Nvidia 3D Vision ready” monitoren. Dit zijn monitoren die 120Hz ondersteunen. Hierdoor kan er voor elk oog de gebruikelijke 60Hz weergegeven worden. In de praktijk blijkt dat elke 120+ Hz (zoals ook 144Hz) monitor gebruikt kan worden. Niet alleen LCD monitoren zijn bruikbaar, ook CRT monitoren en projectoren kunnen toegepast worden. Het systeem vereist wel een GeForce kaart en officiële 3D Vision actieve brillen. De techniek kwam oorspronkelijk als Nvidia Geforce 3D Vision op de markt en was geschikt voor Windows Vista.
Officieel worden 38 games ondersteund, en kunnen 650 voor de techniek worden aangepast. Dit wil echter niet niet zeggen dat dit de enige games zijn die in 3D gespeeld kunnen worden met 3D Vision. Tevens is er de mogelijkheid om gebruik te maken van rood/blauwe brillen.

Lars jj

Gamer in hart en nieren sinds 1991. Het begon met een NES maar twee jaar later kwam ik in aanraking met PC. Vanaf dat moment is dit ook mijn platform of choice. De afgelopen jaren ben ik wel weer steeds vaker op de bank te vinden met een Xbox controller in mijn handen. Command & Conquer, Forza, Half Life en Metal Gear zijn mijn favoriete franchises.

Bekijk alle berichten van Lars jj →