18 mei 2024

Column: AMD, ik wil wel van je houden…

Ik heb altijd al de neiging gehad om voor de underdog te zijn. Wellicht omdat ik ook mezelf daar in herken. Hetzelfde geldt voor jou AMD, maar je maakt het me wel heel lastig om van je te houden…

Wat is dat toch? Elke keer maak je zo’n veelbelovende kaarten voor een aantrekkelijke prijs, en dan krijg ik de deksel op de neus. Je bent bijna tien jaar ouder dan dè concurrent Nvidia. Je hebt zo veel ervaring met 2D kaarten, wat je in het vroege stadium een voorsprong had moeten geven. Nvidia had deze ervaring niet. En 3Dfx was zelfs afhankelijk van een aparte 2D kaart, in veel computers was dat zelfs een van jouw Mach 2D kaarten. Gezien dat Nvidia later 3Dfx zou opkopen is dat al helemaal een vreemde gedachte. Waarom ben jij daar niet op gekomen? Waarom ging je voor de makkelijke oplossing door 3D aan een 2D chip toe te voegen?
Ik ben begonnen met Nvidia’s allereerste project NV1, basis voor de Diamond Edge 3D. Een geweldige grafische processor, maar Nvidia was nog te jong en wist niet zo goed hoe het moest. De eerste kans om de kroon voor jezelf te pakken! Waarom dacht je dat 3D op 2D plakken de juiste manier was om verder te gaan. Het gevecht voor de kroon ging nu tussen 3Dfx en Nvidia. Ach ja, 3Dfx was aanvankelijke de underdog, dus heb ik mijn Edge 3D maar vervangen met een VooDoo kaart. Gebaseerd op OpenGL, maar de afwezigheid van Direct3D (DirectX) deed ze langzaam de das om. Dan maar over naar Nvidia, want je bleef slechts uitgebreide 2D kaarten maken.

Tweede kans op de kroon

Toen Nvidia 3Dfx opgekocht had en uit de picture was, kreeg je nog een kans om die kroon vast te pakken. Nvidia was druk met het samenvoegen de twee technieken. Maar goed, het duurde wat langer, maar je leek er eindelijk echt naar te rijken met de 9000 serie. Ik wilde je dan ook echt de kans geven nvidia door met de Radeon 9800 pro aan de slag te gaan. Bam! Geweldig! En daarna de X serie, met als hoogtepunt de X1950XTX. Oef, ik krijg er nog steeds een warm gevoel van. Maar Nvidia ging terugslaan. Hun 5000 en 6000 serie deden het goed, maar de 7000 serie stond op de horizon! Je kon niet stil blijven zitten en je was van plan de grote slag te slaan!
Als eerste gooide je het topmodel erin, de prachtige HD2900XT. Niet alleen prachtig aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant. Het was een flink bedrag, €450, maar ik was al verliefd voordat je er was. Ik moest voor een BIOS update voor mijn moederbord naar de winkel. Ik ging altijd in Duitsland voor de fijnere prijsjes. De man die in het kleine winkeltje werkte zei nog “Oh, du hast einen schönen PC”. Een grijns van oor tot oor kan ik je zeggen. Het was een langzame start, je drivers moeten altijd nog even volwassen worden. En de basis van de huidige Nvidia kaarten was er al even, dus die drivers waren al doorontwikkeld. Geen probleem, ik geef je nog even de tijd om erin te komen.

Geforce 8800GT

Maar je gaf te makkelijk op. Ik weet het, je kreeg ze een paar maanden later om de oren met een kaart die de helft kost, de Geforce 8800GT. Toen ging je bij de pakken neer zitten, ik weet niet waarom. De drivers kwamen er niet. Je liet me vallen. Ik heb je zoveel vertrouwen getoond, maar je wilde het niet horen. nvidia Je maakte nieuwe kaarten. De drivers waren beter, maar je bleef achterlopen. “Voor nu maar twee chips op een kaart plakken” heb je bij jezelf gedacht. Ik bleef er echter voor je zijn, ik ging voor de HD7950. Goed, OpenGL was niet je sterkste kant, maar DirectX had je onder de knie. Helaas kreeg je het te warm en viel je om. Ik probeerde het nog een keer. De R9 280X moest het doen zei je. Maar weer kreeg je het te warm. Ik heb het opgegeven, sorry, maar je geeft me gewoon geen keuze.
De Nvidia Geforce GTX 770. Ik heb twee jaar een mooie relatie met haar gehad, maar ik miste je. Ondanks alle problemen miste ik je. Je gaf jezelf weer een make-over en bood me de RX 580 aan. Het was echter weer moeizaam, je bleef me teleurstellen. Je wilde gewoon niet naar je fouten kijken, je bleef OpenGL negeren. Het spijt me, maar Nvidia behandelde me beter. Vandaar deze brief. Haar GTX 1070 geeft me niet alleen wat ik wil, maar wat ik nodig heb. Je zegt jezelf te willen verbeteren met de Radeon 7, maar zelfs deze loopt al achter.
Ik wil wel van je houden, maar het gaat gewoon niet meer. In het begin hebben we een mooie tijd gehad, maar ik heb tegenwoordig stabiliteit nodig. Misschien kruisen onze wegen elkaar in de toekomst nog eens. Maar voor nu wens ik je het allerbeste. Vaarwel.
– Lars JJ

Lars jj

Gamer in hart en nieren sinds 1991. Het begon met een NES maar twee jaar later kwam ik in aanraking met PC. Vanaf dat moment is dit ook mijn platform of choice. De afgelopen jaren ben ik wel weer steeds vaker op de bank te vinden met een Xbox controller in mijn handen. Command & Conquer, Forza, Half Life en Metal Gear zijn mijn favoriete franchises.

Bekijk alle berichten van Lars jj →