29 februari 2024

Review: The Elder Scrolls Blades (Early Access)

In zijn kern zou je kunnen stellen dat The Elder Scrolls Blades een lite versie is binnen de populaire franchise. Bethesda heeft echter een aantal iconische elementen moeten inleveren om deze franchise ook naar de smartphone te brengen. Het gemis van deze elementen, gecombineerd met de positie van mobiele games op de markt, doet de game niet altijd ten goede.

Al jarenlang worden spelers betoverd door de fantastische werelden die Bethesda ontwikkeld in het universum van The Elder Scrolls. Van Cyrodiil, de menselijke hoofdstad van Tamriel, tot de ondergesneeuwde bergtoppen van Skyrim.
Het succes van de franchise is te danken aan veel verschillende factoren. Het ontdekken van deze fantastische werelden op je eigen tempo is daar een van. De franchise is zo succesvol gebleken dat de laatste uitvoering van de franchise, Skyrim, maar liefst meerdere keren opnieuw is verschenen sinds haar oorspronkelijke release in 2011.
Er is zelfs een MMO verschenen van de franchise die alle werelden probeert samen te voegen. Ook hier komen alle iconische elementen van de franchise samen om een onvergelijkbare ervaring te bieden aan fans van The Elder Scrolls.
Blades

Blades

In The Elder Scrolls Blades ben jij een lid van een groep die zichzelf “The Blades” noemt. Je bent verstoten uit de groep en bent genoodzaakt om je weg terug te zoeken naar de stad waar je bent opgegroeid. De stad, zoals je die ooit hebt gekend, is er niet meer. Alles is verwoest en het is aan jou om de stad te restaureren naar wat het ooit was.
Dit doe je door de stad opnieuw op te bouwen. Je kunt verschillende gebouwen plaatsen. Sommige gebouwen hebben een functie, zoals de smid en de brouwerij. Andere gebouwen, zoals huizen, hebben geen functie, maar dienen als extra XP om je stad naar een hoger niveau te tillen. Hogere niveau’s ontgrendelen vervolgens meer nieuwe gebouwen die je zullen helpen tijdens je zoektocht.
Blades personage

Quests en voortgang

Dat bouwen gaat niet zomaar, hier heb je goud en materialen voor nodig zoals hout en steen. Deze materialen kan je op verschillende manieren bemachtigen.
Door het verhaal te volgen voltooi je quests die je belonen met verschillende spullen waaronder materialen om te bouwen. Naast het verhaal kan je jobs doen om je voorraad aan spullen aan te vullen. Jobs zijn kleine quests die niets te maken hebben met het verhaal. Deze jobs spelen zich af in procedureel gegenereerde dungeons waardoor ze soms erg op elkaar kunnen lijken. In deze dungeons moet je vervolgens bepaalde monsters doden, bewoners redden, of speciale spullen vinden.
Daarbij is er geen open wereld in deze game. Je bevind je in een verwoeste stad die opnieuw opgebouwd moet worden en vanuit daar begin je al je jobs en quests. Deze transporteren je direct naar een handgemaakt, of procedureel gegenereerde dungeon waarin je je taak moet uitvoeren.
Een andere manier om materialen te verzamelen is door het openen van schatkisten. Deze kisten kan je gratis bemachtigen door het voltooien van een job, of quest in de verhaallijn. Je kunt ze ook vinden in dungeons, of kopen in de in-game store.
Indien je een kist uit de store koopt met gems kan je deze direct openmaken. Indien je een kist vind, of krijgt van een job of quest en je wilt deze openen zal er een timer van start gaan. Zodra deze timer afgelopen is kan je pas je kist openen.
Tot op heden heb ik drie soorten kisten gevonden en gekregen als beloning. Een houten kist, deze duurt 5 seconden op te openen. Een zilveren kist, die 3 uur duurt om te openen en een gouden kist, met een wachttijd van zes uur.
Zodra je de kist openmaakt zal je verschillende spullen aantreffen waaronder goud, als je geluk hebt zelfs wat gems, bouwmateriaal, crafting materiaal, drankjes en uitrusting. Afhankelijk van de zeldzaamheid van de kist zal je meer en betere spullen vinden.
Blades Quest

Pay-To-Win

De kisten vormen direct de grootste belemmering tijdens het spelen van deze game. Je kunt standaard maar 10 kisten bij je dragen en als je vol zit met kisten kan je geen nieuwe oppakken, of verdienen van quests. Aangezien de meeste kisten een lange wachttijd hebben ben je bijna verplicht om te stoppen met spelen tot je meer ruimte over hebt voor nieuwe kisten.
Deze kisten zijn ten slotte veruit het meest effectief om vooruitgang te boeken in deze game. Je kunt extra ruimte voor meer kisten kopen, maar ook deze vult zich snel aan. Hierdoor voel je je bijna genoodzaakt om geld uit te geven zodat je de timer op de kistjes kunt overslaan.

Sterker worden

Gelukkig zijn de schatkisten niet de enige manier om aan uitrusting te komen. Bij de smid kan je uitrusting kopen en smeden. Voor het smeden tel je gold en crafting materiaal neer. Des te hoger level de smid is des te betere uitrusting je kunt smeden. De smid kan je in level laten stijgen door het gebouw te voorzien van een upgrade, hiervoor heb je weer bouwmaterialen nodig.
De smid kan ook je huidige uitrusting sterker maken in de ruil voor gold en crafting materiaal.
Niet alleen je uitrusting is van belang tijdens je avonturen in Blades. Want ook in deze game heb je levels en als je stijgt in level kan je kiezen om je Stamina of je Magicka te verhogen. Stamina is benodigd voor speciale melee aanvallen, magicka, spreekt voor zich. Daarnaast wordt je beloond met een of meerdere skillpoints per level.
level up blades
Deze kan je vervolgens spenderen in de skill trees voor magicka spreuken, perks of speciale stamina aanvallen.

Grafisch indrukwekkend

Een belangrijk aspect aan deze franchise is de uitstraling en dit is waar Blades ook goed naar voren komt. De game ziet er schitterend uit voor een smartphone game en speelt bovendien erg lekker. Af en toe doet de game niet helemaal wat je wilt omdat touch controls niet de meest aangename manier van besturing is.
TES Blades
Bethesda weet dit ook en daarom bied deze game verschillende speelwijze aan. Je kunt de game in landschap mode spelen, maar ook in portret mode. De hele game inclusief UI past zich aan op jouw speelstijl. In portret kan je alleen tikken om te bewegen, maar in landschap mode kan je ook de virtuele thumbstick gebruiken.
Zodra je in combat gaat zal je je zwaard bewegen door te vegen over het scherm, wat erg vermakelijk is. Het zwaard volgt je precieze beweging en zorgt voor een bijna zo vermakelijk effect als dat Skyrim VR jouw precieze armbeweging volgt. Indien je er voor gekozen hebt met je skillpoints kan je tijdens combat ook gebruik maken van spreuken en speciale aanvallen met je zwaard.

Verdict

The Elder Scrolls Blades is een game in de franchise die mij nog niet helemaal overwonnen heeft. Het is een vermakelijke smartphone game, maar als ik denk aan The Elder Scrolls dan denk ik toch vaak aan een open wereld en alles ontdekken op mijn eigen tempo en manier. Blades gooit hier het roet in het eten met dungeons die niet heel spannend zijn en vaak hetzelfde uitzien en het systeem met de kisten waardoor ik niet verder kan spelen aangezien ik geen nieuwe kisten meer kan meenemen en ik me genoodzaakt voel om geld uit te geven.
Het Free-To-Play model is daarom aantrekkelijk tot op zekere hoogte. Ik vind het niet erg om een paar euro uit te geven aan een game waarin ik me vermaak, maar het moet niet noodzakelijk zijn om door te kunnen spelen.
De game bevind zich nog in Early Access. Dit betekend dat er nog veel ruimte is voor verbetering. Vooral op de manier waarop de gems geprijsd zijn en de soms absurde wachttijden voor je kisten.
Het is jammer dat Bethesda zo hebberig lijkt in deze game. Dat terwijl ze met Fallout Shelter wél een redelijk goed balans wisten te vinden met hun microtransacties
Pluspunten

  • Free-To-Play
  • Leuke combat
  • Soundtrack

Minpunten

    • Microtransacties
    • Progression achter pay-wall
    • Geen open wereld

Jordy Gerritse

Zelda fanboy. Retro Collector. Voornamelijk te vinden op het Playstation Network. Gamer sinds ik nog uit de fles dronk. Beide doe ik nog steeds, niets veranderd dus.

Bekijk alle berichten van Jordy Gerritse →