21 mei 2024

Column: Star Wars, May the Fourth be with you (rip Chewie)

Toen ik deze column begon te schrijven wilde ik kort wat over mijn liefde voor Star Wars vertellen en de huidige stand van zaken. Voordat ik ga schrijven Google ik normaal nog wat dingetjes om het eventueel over te hebben. Zo ook deze keer. Vervolgens zie ik allemaal resultaten dat Peter Mayhew, de acteur die Chewbacca speelde, is overleden op 74 jarige leeftijd.

Vandaag is het Star Wars dag. “May the Fourth be with you” is natuurlijk een woordspeling op de bekende uitspraak uit de film. Deze datum wordt al lang gebruikt en sinds de dertigste verjaardag van de eerste film in 2007 is het in California zelfs een officiële feestdag. Het is een dag voor Star Wars fans om de franchise te vieren. Dit jaar heeft Star Wars dag een ietwat duistere kant (no pun intended). Peter Mayhew is niet meer met ons. Dit jaar heeft hij Star Wars dag op de valreep niet meer mogen meemaken. Mayhem is bekend voor zijn rol al Chewbacca. We zien zijn gezicht niet in de films maar net als Kenny Baker als R2D2 gaven zij zonder te spreken leven aan deze karakters.
star wars

Magie

Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik Star Wars geweldig vond. Mijn vader was er al fan van, dus ik kreeg het met de paplepel ingegeven. Ik kan me ook niet anders herinneren dan dat Vader Luke’s vader is. Lichtzwaarden, the Force, ruimteschepen en avontuur. Wat een combinatie! Yoda zegt wel dat een Jedi geen avontuur zoekt, maar ik doe dat wel. Zelfs als ik de films nu kijk hebben ze nog steeds een bepaalde magie. Ik vind bijna alles van Star Wars leuk maar de magie van de originele drie films blijft ongeëvenaard.
Voordat ik de films op video had keken we deze elk kerstseizoen op televisie. Toen in 1997 de Special Edition uitkwam kreeg ik deze met de kerst op VHS. Ik was al 15, maar nu ik kon nu eindelijk de films kijken wanneer ik wilde. Zacht gezegd zijn deze banden helemaal versleten. Alleen het eerste jaar al heb ik elke film meerdere keren per maand gekeken. Daarna was het elke maand vaste prik om ze te kijken. Ik hoorde veel mensen klagen over de veranderingen in de Special Edition, maar ik had er geen moeite mee. Nog steeds niet.
star wars

Kritiek

Zelf denk ik dat dit voor het grootste deel van de fans geldt. Helaas is er de laatste tijd erg veel kritiek. Elke film na de originele Star Wars heeft wel haar kritiek ontvangen. Zelfs The Empire Strikes Back, welke door velen als de beste wordt beschouwd, heeft stevige kritiek te verduren gehad. Het verschil met nu? Social media. Kritiek zal altijd luider gebracht worden dan lof. “Lui geschreven!”, “Ze hebben Star Wars verpest!” en “Ze moeten [voeg naam in] ontslaan!” zijn veel gehoorde punten. Één ding moeten we echter niet vergeten, hoe “toxic” dit deel van de fanbase ook mag zijn, ze doen het niet met opzet. Ze hebben het gevoel dat iets heel dierbaars van hun afgenomen is. Vervolgens worden ze bestempeld als “toxic” en dan voelen ze zich nog meer benadeeld. Rose is zeker niet het beste karakter uit de film, maar ze geeft ons wel de les dat we haat niet met haat moeten bestrijden.

The Rise of Skywalker

Kort geleden werd de naam van episode IX bekend gemaakt en kwam er eindelijk een trailer. Veel later dan gebruikelijk is. De eerste vraag is natuurlijk op welke Skywalker er gedoeld wordt. Is het überhaupt een Skywalker die we al kennen? Vragen die ik me verder stel bij de trailer zijn of het eerste shot op tatooine is? Is het een brokstuk van de eerste of tweede Death Star? Hoe gaat het aflopen met Leia? Maar dan het einde… Luke: “No one’s ever really gone.” gevolgd door het gelach van Palpatine. Wat betekent het allemaal? Na de stroom kritiek lijkt het met deze trailer wel weer een beetje positiever te zijn in de Star Wars fanbase. Nog een half jaartje en we zien wat er gebeurt, ik kan in ieder geval niet wachten!

Nadat Peter Mayhew met The Force Awakens nog eens kans heeft gekregen om Chewbacca te spelen heeft hij het stokje nog kunnen overdragen aan Joonas Suotamo. Ik wens hem in ieder geval een goede reis naar een galaxy far, far away om weer samen te zijn met Kenny Baker en Carrie Fisher. We zullen je missen.
-= Lars JJ

Lars jj

Gamer in hart en nieren sinds 1991. Het begon met een NES maar twee jaar later kwam ik in aanraking met PC. Vanaf dat moment is dit ook mijn platform of choice. De afgelopen jaren ben ik wel weer steeds vaker op de bank te vinden met een Xbox controller in mijn handen. Command & Conquer, Forza, Half Life en Metal Gear zijn mijn favoriete franchises.

Bekijk alle berichten van Lars jj →