Review: Borderlands 3

Na 7 jaar wachten keert de Borderlands serie terug met een vervolg op het tweede deel. In Borderlands 3 maken we dan ook kennis met een aantal nieuwe vault hunters, nieuwe antagonists en een geheel nieuw verhaal waarin spelers Pandora zullen verlaten.

Borderlands 3 spelers krijgen de mogelijkheid om vanuit Sanctuary, ditmaal een ruimteschip, te vertrekken naar andere locaties en planeten. Dit zorgt er voor dat we naast de vlakten van Pandora ook wat andere locaties te zien krijgen die zo allemaal hun eigen sfeer met zich meebrengen.
Hoewel de oude vault hunters en andere characters wel in het verhaal voorkomen, nemen we deze keer de rol van nieuwe vault hunters aan. Spelers kunnen kiezen tussen een Siren, een operator, een beastmaster of een Gunner class. Deze characters brengen nieuwe skill trees en action skills met zich mee. Daarin komen we weer een hoop nieuwe features voor de serie tegen. Spelers kunnen hun action skills op verschillende manieren aanpassen en zo ook verschillende skill trees combineren.
Maar brengt Borderlands 3 echt iets nieuws naast deze features? Kort gezegd: Nee. Borderlands 3 blijft hangen in de eeuwige meme references en humor die veelal op een poep en plas grapjes niveau blijft zitten. Sinds de release van het tweede deel zijn we natuurlijk 7 jaar verder. Hoewel het publiek van Borderlands 2 ouder en volwassener is geworden, is Borderlands dat zelf totaal niet geworden. Humor is natuurlijk iets subjectiefs dus mag dan ook niet echt meewegen in een review. Dat zal hier dan ook niet gebeuren.
Borderlands review

Gameplay & verhaal

Waar letten we dan wel op? Ten eerste de gameplay. En dat is waar dit derde deel keihard uitblinkt. De gameplay is geweldig. Wapens klinken en voelen goed aan om mee aan de slag te gaan. De geluiden (wanneer deze werken maar daarover straks meer) zijn fantastisch. De combat in Borderlands 3 heeft dan ook geen moment verveeld.
Het verhaal echter wel. Handsome Jack heeft plaats moeten maken voor de Calypso twins en keert dan ook niet terug in deze game. De Calypso twins zijn een stel streamers die middels hun populariteit bandits oproepen om voor ze te strijden. Op die manier zijn de twins een soort goden geworden. Omdat ze meer macht willen hebben gaan ze op zoek naar de vaults. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat het ze lukt om de vaults te openen dus daar zul jij iets aan moeten doen. Dit zul je samen met een team van nieuwe en terugkerende characters doen. Hoewel dit normaal gezien een geweldige ontwikkeling zou zijn is het raar om characters die vroeger speelbaar waren en geen tekst hebben gehad nu in kwetsbare situaties te zien.
Daarnaast is elk character ontzettend irritant. Characters komen en gaan en doen eigenlijk weinig om het verhaal in een richting te duwen. Borderlands 3 lijkt te verwachten dat we al gehecht zijn aan de characters die nu weer terugkeren. Wanneer deze characters in vorige delen geen verhaal of tekst hebben gehad, blijft dat lastig.
De characters in Borderlands 3 doen weinig anders dan arrogante of intens flauwe opmerkingen maken. En daar veranderen de Calypso twins helemaal niets aan.
De quests die je zult tegenkomen zijn dan eveneens niet spectaculair. De bekende fetch en kill quests keren terug en doen zelden iets om de boel op te fleuren. De quests lopen uiteen van het openen van een burger tent tot het bevrijden van een character uit een wc. De beste quests in Borderlands 3 zijn dan ook de quests waarin de minste tekst voorkomt.
De nieuwe locaties brengen nieuwe enemy types en bosses met zich mee. De nieuwe enemies doen echter weinig nieuws en lijken meer op dezelfde enemies met andere skins. De boss battles onderbreken dat soms met een aantal toffe mechanics. Het grootste deel van de bosses zijn echter de standaard bullet sponges die al schietend achter je aan rennen. Daarnaast kennen sommige bosses AOE attacks die niet te ontwijken zijn. Een goedkope manier van de moeilijkheidsgraad opvoeren die eigenlijk alleen maar de frustratie opvoert.

Performance issues

Hoewel er waarschijnlijk een aantal patches aankomen om de problemen op te lossen, is ook de performance van Borderlands 3 niet wat het zou moeten zijn. Lange loading screens, het verdwijnen van al het geluid, door muren clippen en het totaal vasthangen van de game komen op alle platforms in bepaalde mate toe. Niet wat we verwacht hadden van een grote dev als Gearbox.
Borderlands 3 laat dan ook precies zien wat er mis is met de huidige staat van triple A developers. Creatieve risico’s worden op alle mogelijke manieren vermeden om het zo op safe te spelen. Zo komen er weinig vernieuwende elementen en lijken alle games min of meer op elkaar. Zo is Borderlands 3 dan ook weinig anders dan deel 2.

Samengevat

Kortom laat dit derde deel zien dat Gearbox weet hoe ze een shooter moeten maken. De gameplay is goed en de wapens zorgen voor een geweldige ervaring. Gearbox heeft in deel 2 dan ook laten zien dat storywriting ze ook wel lukt. Dat laten ze hier echter niet weer zien. In theorie zou Gearbox dan ook een geweldige game moeten kunnen leveren. Dat doen ze met Borderlands 3 helaas niet. Deel 3 is precies wat deel 2 is met wat nieuwe toevoegingen en zal voor die-hard fans dan ook voldoende zijn. Wie echter iets kritischer is en, na 7 jaar wachten, wat hogere verwachtingen had, zal teleurgesteld zijn.
Dat wil niet zeggen dat dit derde deel een slechte game is. Borderlands 3 speelt lekker weg en zal met een groep vrienden nog leuker zijn. Wie zich bij het verhaal neer kan leggen en simpelweg erop uit gaat om loot te verzamelen en vijanden te doen veranderen in rode wolken zal goed tevreden zijn met dit derde deel in de Borderlands serie waarin vooral de multiplayer en de verschillende opties daar in een grote toevoeging aan de ervaring zijn.

  • 7/10
    Borderlands 3 - 7/10
7/10

Over intheGame

Binnen de bloeiende omgeving van elektronisch entertainment is intheGame een waardevolle entiteit en een integraal onderdeel van het dynamische ecosysteem van iTGmedia. Sinds zijn oprichting heeft intheGame zich gevestigd als een toonaangevende gemeenschap binnen de wereld van gaming en elektronisch amusement, gedreven door een passie voor het delen van actueel nieuws en boeiende content.

intheGame zoekt jou

Ben jij geïnteresseerd in het versterken van ons team?
 Dan zijn we op zoek naar jou!

Join de community

Wij delen onze passie graag met jou op zoveel mogelijk manieren. Volg ons op onze kanalen!

Hostingbeheer & sponsor:

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation