30 mei 2024

Epic Games verklaart de oorlog aan Apple

Apple Fortnite

Epic Games heeft zonder toestemming een nieuwe betalingswijze toegevoegd aan Fortnite op alle apparaten. Hierdoor is de prijs van V-bucks lager dan via standaard betalingswijzen. Het scheelt tot 20%, maar hierdoor wordt wel de App Store omzeild. Dat kan zomaar niet, vindt Apple.

Apple verwijderd de Fortnite app uit de digitale winkel en plaatst een statement. In het statement meldt Apple dat Epic Games zich niet aan de richtlijnen heeft gehouden. Het toevoegen van de nieuwe betalingswijze hebben ze met opzet gedaan om de richtlijnen te omzeilen die voor alle ontwikkelaars gelden die digitale aankopen aanbieden.

“Today, Epic Games took the unfortunate step of violating the App Store guidelines that are applied equally to every developer and designed to keep the store safe for our users. As a result their Fortnite app has been removed from the store. Epic enabled a feature in its app which was not reviewed or approved by Apple, and they did so with the express intent of violating the App Store guidelines regarding in-app payments that apply to every developer who sells digital goods or services.

Epic has had apps on the App Store for a decade, and have benefited from the App Store ecosystem – including its tools, testing, and distribution that Apple provides to all developers. Epic agreed to the App Store terms and guidelines freely and we’re glad they’ve built such a successful business on the App Store. The fact that their business interests now lead them to push for a special arrangement does not change the fact that these guidelines create a level playing field for all developers and make the store safe for all users. We will make every effort to work with Epic to resolve these violations so they can return Fortnite to the App Store.”

Epic Games slaat terug

Epic Games vindt dat het maar eens moet afgelopen zijn met de monopoly van de App Store. Ze willen verandering te weeg brengen in de strenge regels van Apple waardoor Apple de hele markt kan controleren en beheersen via nare policies die ze zelf hebben bedacht.

Epic Games neemt legale acties tegen Apple en sleept ze voor de rechtbank. Maar wat maakt dit nou uit? Miljardenbedrijf 1 VS. Miljardenbedrijf 2, wat zou mij het boeien wat er uit komt?

Laten we voorop stellen dat het geen geld kwestie is. Epic Games is met deze actie niet uit op meer geld, maar wilt voor verandering zorgen. Epic vecht tegen de anti-trust en monopolistische praktijken van Apple en haar policies om concurrentie in de AppStore zo goed als te minimaliseren. De Fortnite gigant vecht voor open platformen.

Google Play

Ondertussen is Fortnite ook verdwenen uit de Google Play Store voor Android toestellen. Wederom neemt Epic legale acties tegen Google in dezelfde stijl als tegen Apple.

Apple

Niet alleen Fortnite verdwijnt uit de digitale Apple winkel, maar ook bijvoorbeeld xCloud van Microsoft wordt tegengehouden door Apple. Dit heeft het balletje doen rollen. Door agressieve policies van Apple beslist de gigant alles wat er wel en niet gebeurt in de App Store. Het bedrijf wilt cases niet afzonderlijk bekijken, waardoor grote ontwikkelingen moedwillig tegengehouden worden. xCloud van Microsoft is misschien wel één van de grootste ontwikkelingen op het gebied van gaming, maar niet op Apple apparaten.

Jordy Gerritse

Zelda fanboy. Retro Collector. Voornamelijk te vinden op het Playstation Network. Gamer sinds ik nog uit de fles dronk. Beide doe ik nog steeds, niets veranderd dus.

Bekijk alle berichten van Jordy Gerritse →