26 mei 2024

eSports: ESL Dutch Championship winter editie

Maandag is de ESL Dutch Championship winter editie van start gegaan. Acht teams strijden voor de winter titel ESL Dutch Champions. We kijken kort terug op de eerste speelronde en naar enkele teams die mee doen aan deze strijd. De games vinden plaats op elke maandag tot en met de eerste maandag van november.

In de eerste week van de ESL Dutch Championship, zagen we de volgende vier teams winnen: Team Echo Zulu, Team Arcade , ToxicFalcons en mCon Esports. Zij versloegen hun tegenstanders in de openingsgames van afgelopen maandag. Deze week zullen we de vier winnende teams bekijken en zien waar de sterke punten en zwakke punten liggen van deze teams. Volgende week pakken we de andere vier teams erbij. We beginnen bij Team Echo Zulu onze afvaardiging tijdens European Masters afgelopen maand.

Team Echo Zulu en Team Arcade

Team Echo Zulu misschien wel gelijk de favoriet van het toernooi. De ervaring en individuele kwaliteiten van dit team is misschien wel de grote drijfveer. Chapanya de midlaner en Alois de toplaner zijn beide mechanische sterke spelers. Dankzij hun individuele krachten wisten ze de teams tijdens European Masters het lastig te maken. Zwaktepunt van dit team ligt wellicht in de botlane en jungle van Echo Zulu. Na het vertrek van Poeza heeft Echo Zulu een nieuwe jungler. Ze zullen ongetwijfeld nog aan elkaar moeten wennen om de synergie opgang te krijgen. In de botlane is het vaak Dommmy die nog wel is te aggresief is in teamfights. Dit levert vaak onnodige deaths op of verloren teamfights. Tegenstanders kunnen hier gretig gebruik van maken als ze op de jungle en botlane focussen.
Team Arcade is een van de nieuwe teams in de league. Zij wonnen van de andere nieuwe team in de league Damage Inc. Hun eerste game kwam met name te danken aan hun sterke botlane. Animal kwam in de early game op een goede voorsprong en kon veel doen voor het team. Samen met Shoga hebben ze een sterke early game lane. Echter won het team uiteindelijk via een backdoor actie van de midlaner. Tijdens de game lag de zwaktepunt in top lane. Hachiman kon het niet echt veel in de eerste game.

ToxicFalcons en mCon Esports

ToxicFalcons kennen we al wat langer in de league. Dinoricar en Crit Hero zijn bekende Nederlandse streamers van niveau. Dinoricar was een aantal maanden geleden zelfs nog de toplaner van Echo Zulu voordat hij vervangen werd. Toplane en Midlane is de kracht bij ToxicFalcons. Hier geldt hetzelfde als bij Echo Zulu. Als deze lanes op voorsprong komen, kunnen zij de games winnen voor ze. Botlane en jungle verdienen wel wat aandacht. Deze lanes kunnen wel op zichzelf standhouden. Maar op achterstand kan het hun de games kosten.
MCon Esports is ook een nieuwe team echter zien we daar wel een bekende speler. Makelaar de jungler is op dit moment wel een van de betere junglers die de league heeft. Wanneer hij de voorsprong krijgt kan hij veel impact geven aan de andere laners en de game. Echter de ADC en Midlaner van mCon mogen de andere teams ook voor oppassen. In hun eerste game wisten die laners prima hun visite kaartje aftegeven. Hun toplaner en support zagen er wat minder sterk uit. Wellicht dat daar voor de tegenstanders een plekje ligt om gebruik van te maken.