Column: En toen was 2018 weer ten einde…

2019 staat om de hoek. Tijd om de champagne te ontkurken en iedereen binnen een straal van tien meter een gelukkig nieuwjaar te wensen. Om vervolgens de sterretjes en het vuurwerk weer aan te steken. De een zit met een oliebol op de bank naar Gaston van de Postcode Loterij te kijken, de ander zit zich in het café lam te zuipen. Hoe dan ook, 2018 is bijna te einde. En wat hebben we weer een spetterend jaar achter de rug!

Nee, geintje, er is eigenlijk geen fluit gebeurd. 2018 was het jaar van de saaie E3 en van de afwezige aankondiging van een nieuwe generatie consoles. Het was het jaar van de heruitgaven op Nintendo Switch. 2018 was zó saai dat volgens Metacritic Tetris Effect op de 20e plek staat van beste console-games van 2018. Met andere woorden waren er in 2018 slechts 19 games beter dan de 59e officiële Tetris game. Já, ik heb het geteld. Tuurlijk, er zijn ook wat leuke dingen gebeurd. De enkele goede releases die we hebben gehad, waren dan ook erg goed. Ik vermoed dat 2018 vooral het jaar was van de stilte voor de storm.
Veel websites vragen me om op de beste games van 2018 te stemmen. Sommige websites geven je gewoon de keuze uit een handjevol games. Andere websites geven je tig categorieën en daar moet je uit elke eentje kiezen. Beste Japan exclusive? Ja, weet ik veel! Deze dan maar. Wat valt me verder weer op? Allemaal sequels. In sommige lijsten kun je nog op Spooderman klikken. Verder is het God of War, Tomb Raider, Forza Horizon, Red Dead Redemption, Assassin’s Creed, Far Cry, Battlefield, Call of Duty, Super Smash Bros, Hitman, Pokémon, Fallout 76… Ow, wacht, schrap die laatste… Jammer, want nieuwe franchises krijgen zo bar weinig kans. Anyway, ik ben nu een van de oudste koeien uit de sloot aan het trekken, maar ik heb wel gevoel dat 2018 een van de meest sequel-gerichte jaren ooit was.
2018
Ow ja, en er is wéér geen Half-Life 3 aankondiging geweest. Altijd een teleurstelling.

2019 to the rescue

Hoe gaat 2019 eruit zien? Er zijn een paar leuke games aangekondigd voor het komende jaar, zoals RAGE 2, Mortal Kombat 11, Kingdom Hearts III, Far Cry New Dawn en Devil May Cry 5. Allemaal sequels, I know, maar er zijn ook een paar spannende namen aangekondigd die we niet eerder gezien hebben, zoals Anthem en (hopelijk) Death Stranding. Ook worden er wat oude franchises afgestoft zoals Shenmue en Psychonauts. Bovendien komt er nog een nieuwe classic mini console uit, in dit geval de Atari VCS. Deze zou t.o.v. de anderen ook moderne games kunnen spelen. Het is daarmee de eerste console van Atari sinds de Jaguar. Ik ben daar stiekem toch wel een beetje benieuwd naar.
Om eerlijk te zijn, klinkt 2019 vooralsnog ook niet zo heel spannend. Maar 2019 zal vooral een zeer interessant jaar op gebied van hardware worden. Ten minste, dat is mijn verwachting. Op gebied van PC gaming hebben we zojuist de release van de RTX serie grafische kaarten gezien, waarvan de “Budget”*** RTX 2060 ook binnenkort op de planken verschijnt. Ray Tracing was de volgende heilige graal in de wereld van de GPU’s, waar de vorige T&L was in de GeForce 256. Vaak hoor ik de vraag of het überhaupt aan gaat slaan, waarbij ik zelf het gevoel heb dat dit onvermijdelijk is. Het is namelijk dè manier om licht en reflectie te renderen, Pixar gebruikt het zelfs voor haar films.
2018
Maar het grootste nieuws zullen de verwachte console aankondigingen gaan zijn. Er zijn al wat hints gevallen van zowel Sony als Microsoft. Hun huidige consoles beginnen flink hun leeftijd te laten zien, hoewel beide partijen hebben nog weten te rekken met de PlayStation 4 Pro en de Xbox One X. Voor Microsoft is de verwachting dat de nieuwe Xbox alle content ondersteunt die ook op de Xbox One draait. Bij Sony is dit nog niet duidelijk. Ik ben ook heel benieuwd of deze ook Ray Tracing zullen ondersteunen, anders lopen ze direct al achter de feiten aan. We zullen het moeten afwachten. 2019 zal in ieder geval rustig beginnen, zoals het hoort.
Ik, en de rest van de redactie, wensen jullie in ieder geval een knallend 2019!
-= Lars JJ
*** Voor zover je een kaart van €400+ nog budget kan noemen…

Over intheGame

Binnen de bloeiende omgeving van elektronisch entertainment is intheGame een waardevolle entiteit en een integraal onderdeel van het dynamische ecosysteem van iTGmedia. Sinds zijn oprichting heeft intheGame zich gevestigd als een toonaangevende gemeenschap binnen de wereld van gaming en elektronisch amusement, gedreven door een passie voor het delen van actueel nieuws en boeiende content.

intheGame zoekt jou

Ben jij geïnteresseerd in het versterken van ons team?
 Dan zijn we op zoek naar jou!

Join de community

Wij delen onze passie graag met jou op zoveel mogelijk manieren. Volg ons op onze kanalen!

Hostingbeheer & sponsor:

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation