15 april 2024

Column: De Epic Games Store is epic!

Het is wel zo makkelijk om alles op één plek te hebben. Je wilt niet je games verdeeld hebben over vijf launchers, laten we zeggen Steam, Origin, Uplay, GOG Galaxy en de Battle.net app… Zeker niet als je al 90% in Steam hebt staan, en de overige 10% verdeeld hebt over de andere launchers. Toch ben ik erg blij met de komst van de Epic Games store en haar nieuwe launcher.

Eind vorig zagen we de lancering van een ‘zesde’ grote gamesstore. Epic Games had genoeg van de heerschappij van Valve met Steam en zette vol de aanval in. De voornaamste manieren waarop ze dit doen zijn lage kosten voor de developers/uitgevers en gratis gamers voor de gebruikers. De kosten voor developers zijn slechts eenderde van die van Steam, bovendien is het gebruik van de Unreal engine voor verkopen van games in de Epic Games Store vrij van royalties. Gezien de populariteit van de Unreal 4 engine is dit nogal wat. Er zijn dan ook steeds meer ontwikkelaars die bij Epic tekenen, i.p.v. bij Valve, waarvan niet de minste Ubisoft met The Division 2 en Skybound met The Walking Dead. Exclusief* in de Epic Games Store (EGS).
epic
Gamers die gebruik maken van de (gratis) dienst krijgen elke twee weken een game gratis. En dit zijn niet van die goedkope wegwerp games. Sinds de lancering hebben ze Subnautica en Super Meat Boy weggegeven, en nu is What Remains of Edith Finch gratis beschikbaar. Vanaf de 24e komt daar de geweldige party game The Jackbox Party Pack. Ik wil geen reclame maken, maar ben je met vier man of meer, dan is het een van de beste party games. No controllers required. Dat zijn games die tussen de 15 en 25 euro kosten. Dat vind ik natuurlijk heel leuk. Niet dat ik niets heb om te spelen, maar gratis (goede) games zeg ik natuurlijk geen nee tegen. Maar dit is niet de reden waarom ik Epic met open armen verwelkom.

Concurrentie

Zoals ik al aanhaalde is het fijn om al je games op één plek te hebben. Maar het geeft Valve bijna een monopoliepositie. Zij bepalen nu de markt, en daar voel ìk me niet prettig bij. Dat betekent ook dat zij een negatieve invloed op prijzen hebben vanwege de marge die ze bij ontwikkelaars wegnemen, vooral de kleinere. Valve’s standaard cut is maar liefst 30%!!! Maar er is geen keuze. Wil je je game een beetje goed verkopen, dan moet je naar Steam. De drempel voor kleine en indie ontwikkelaars is groot. Bij verkoopaantallen in de miljoenen krijg je wel een beetje korting. Dus de grote jongens dragen per verkoop minder af. Dat maakt het dubbel zuur, Valve is in mijn ogen praktisch opgehouden met het aanmoedigen van nieuw bloed in de gamesindustrie.
epic
Koop je een game voor een van de consoles, dan is die game van jou. Je mag er natuurlijk niet zomaar mee doen wat je wilt, zoals kopiëren, maar jij bezit een fysiek exemplaar. Prik je een console over 25 jaar nog eens in op je TV, dan kun je die game spelen. Voor single player games is een verbinding met een bepaalde dienst over het algemeen niet noodzakelijk. Op PC is dat niet zo. Zelfs als je een exemplaar in de winkel ‘koopt’ moet die via een dienst geregistreerd worden. Installeren zonder dit te doen is niet mogelijk. Je krijgt namelijk een tijdelijke licentie op de games. Gaat een bedrijf over de kop ben je je games kwijt. Wordt er besloten dat je licentie is afgelopen, ben je je game kwijt. Dat vind ik een heel onprettig gevoel. Ik ben een verzamelaar, maar mijn verzameling voelt waardeloos.
epic

Valve

Als Steam om welke reden dan ook verdwijnt, dan ben je alles kwijt. Niet alleen dat, sinds kort is Steam niet meer op Windows XP te gebruiken. Er zijn meerdere games die simpelweg beter draaien op een ouder OS zoals XP. Voor deze games is het dus vette pech.
Al deze issues gelden niet alleen voor Steam, maar Valve zet wel de toon. Bovendien is Valve met Steam een miljardenbedrijf is geworden, en zien ze geen brood meer in het maken van games. We helpen enkel hun bestaande games, maar verder schuiven ze de fans aan de kant. Zo ervaar ik het althans. Gabe Newell is dus precies geworden waar hij aanvankelijk tegen vocht.
“You either die a hero, or live long enough to see yourself become the villain.”
Het is dus niet dat Epic alle problemen gaat oplossen. Maar laat ze de markt maar eens wakker schudden. Laat Valve maar eens weten dat ze niet heer en meester zijn. Want alle games op één plek is misschien fijn, maar wat doet het met de markt? Ik sta dus helemaal achter een nieuwe game store! Een game store die ook nog weet hoe het is om een ontwikkelaar te zijn. Een game store die nog passie voor de games lijkt te hebben. Een Epic game store!
*The Division 2 ook op Uplay

Lars jj

Gamer in hart en nieren sinds 1991. Het begon met een NES maar twee jaar later kwam ik in aanraking met PC. Vanaf dat moment is dit ook mijn platform of choice. De afgelopen jaren ben ik wel weer steeds vaker op de bank te vinden met een Xbox controller in mijn handen. Command & Conquer, Forza, Half Life en Metal Gear zijn mijn favoriete franchises.

Bekijk alle berichten van Lars jj →