19 april 2024

Column: Switch ports, easy money voor Nintendo?

Dat de Nintendo Wii U het niet goed gedaan heeft, daar heb ik het al over gehad. Van de Switch zijn er al twee maal zoveel verkocht, in de helft van de tijd. Maar zo zijn er wel een berg spellen die aan veel gamers voorbij zijn gegaan. Niet getreurd, Nintendo brengt deze games nu naar de Switch.

New Super Mario Bros U, Mario Kart 8 en Donkey Kong Country Tropical Freeze zijn slechts een greep Wii U games die naar Switch zijn gebracht. Zelf ben ik een van de gelukkige eigenaren van een Wii U. Deze titels heb ik dus al lang en breed gespeeld. Sommige speel ik zelfs nog steeds. Maar de hoeveelheid gamers die een Wii U heeft staan is niet zo groot, dus komen veel van deze games nu naar de Nintendo Switch. Waarom heeft de Wii U gefaald? Ik vind het moeilijk te zeggen. Het argument dat vaak de kop op steekt is dat er bij veel mensen verwarring was met de Wii, en dat de Wii U enkel een upgrade zou zijn. Wat ergens ook wel waar is. Gamers en Nintendo fans snappen dit verschil wel. Opa en oma niet, maar daarin zit niet de afname van 85% in verkoopaantallen.
switch
Dat de Wii U geen toonbanken versleten heeft, is jammer. Maar de Wii U heeft wel het grootste percentage echte kwaliteits games van elke console die ik je kan noemen. Nintendo heeft een paar van haar beste games op de console uitgebracht. Dat hiervan een aantal naar de Switch gepoort worden is dan ook niet vreemd. Veel gamers hebben deze niet kunnen ervaren en kunnen dat nu wel. Er wordt alle DLC aan toegevoegd, samen met nog wat extraatjes. Weinig werk, veel voordeel. Voor Nintendo dan, niet voor de klant.

Volle bak

Pak je de game nu van de plank, dan zit er gewoon een sticker op van €59,99. Dat vind ik veel voor een game van vier, vijf of zes jaar oud. Een aantal zijn zelfs nog te koop voor de Wii U. De meeste voor slechts twintig euro. Dat is een opslag van 200%! Dat Nintendo de Switch versies niet voor dezelfde prijs gaat verkopen, is te begrijpen. Er is nog extra werk in gaan zitten, en er is meer content. Maar zestig euro? Is veertig niet meer dan voldoende? Alleen Nintendo komt hier mee weg. Games als Dark Souls Remastered, Skyrim SE en Modern Warfare Remastered hebben een stevige upgrade gekregen en kosten minder dan vier tientjes. En die behoren tot de duurdere remasters.
switch
Vanuit een marketing oogpunt is het natuurlijk een goede zet. Nintendo weet dat ze ermee weg komen, dus waarom niet? Ik krijg wel soms het idee dat de marketingafdeling van Nintendo de passie overschaduwd. We hebben wel een nieuwe Smash Bros gekregen. Een game waarvan veel DLC te verkopen is. Ook heeft Nintendo geen Virtual Console naar Switch gebracht. In plaats daarvan moet je een abonnement afsluiten. Lang verhaal kort, ik krijg steeds meer het gevoel dat geld regeert bij Nintendo. Terwijl zij nou juist als bedrijf op een platform stond omdat ze vooral vanuit passie voor games stond. En dat vind ik jammer, heel jammer…

Lars jj

Gamer in hart en nieren sinds 1991. Het begon met een NES maar twee jaar later kwam ik in aanraking met PC. Vanaf dat moment is dit ook mijn platform of choice. De afgelopen jaren ben ik wel weer steeds vaker op de bank te vinden met een Xbox controller in mijn handen. Command & Conquer, Forza, Half Life en Metal Gear zijn mijn favoriete franchises.

Bekijk alle berichten van Lars jj →