27 februari 2024

Ontwikkelaar 4A Games heeft zich uitgelaten over rel rond Metro Exodus

Onlangs is aangekondigd dat Metro Exodus verhuist van Steam naar de Epic Games Store. Veel games hebben hier flinke onvrede over geuit. Een ontwikkelaar van 4A games, de maker van de game, heeft zich over de situatie uitgelaten.

Een van de ontwikkelaars van 4A games heeft zich geuit op het forum van de Russische website gameru.net. Hij heeft laten weten dat de reacties van veel gamers hun persoonlijk heeft geraakt. Ook gaf hij aan dat een boycot, door bijvoorbeeld de game illegaal binnen te halen, de volgende Metro game wellicht enkel op console uitgebracht zal worden.

[…] De reactie van een bepaalde groep gamers laat blijken dat het nooit voldoende is. Het lijkt erop dat ze [de game] toch niet wilde spelen. Dat ze enkel een reden zochten om zich uit te kotsen. Dit terwijl we (de ontwikkelaars) jaren met veel pijn en moeite iets speciaals hebben proberen te maken. Desondanks vindt een bepaalde groep gamers dit niet waardevol genoeg om een paar minuten de tijd te nemen om een extra launcher te installeren. Uiteraard is het hun leven en hun recht, maar wat geven ze dan om Metro? Het interesseert ze schijnbaar niet. Ik kan alleen maar zeggen dat zij sowieso niet onze groep gamers zijn. Ze hebben geen interesse in ons werk. Dit betekent dan ook dat de mening van zulke mensen mij ook totaal niet interesseert. Wat heeft het voor mij (en niet alleen voor mij) voor zin om naar hun mening te luisteren?

metro
Over de negatieve reviews op Steam naar aanleiding van de verhuizing heeft hij het volgende te zeggen:

Maar! Bekijk de situatie nog wat beter. Sommige gamers zeggen dat de negatieve reviews de situatie verbetert, dat het ons hebberige ontwikkelaars op onze plek zet. Hierop kan ik alleen maar zeggen dat een boycot [en downloaden via torrents] ervoor zal zorgen dat een eventuele volgende Metro game niet meer op PC uitgebracht zal worden. Hoe dan ook, maak zelf deze keuze. Persoonlijk heb ik te doen met onze loyale fans, zeker. Maar hoe ik kijk naar het werk dat door mijn collega’s, mijn vrienden en mijzelf gedaan is, zal niet veranderen. Ik weet zeker dat bijna iedereen die zich zo gemeen uitlaat op het internet, niet in staat is om zich in onze schoenen te verplaatsen. Dit betekent dat ze geen flauw idee hebben waar ze over praten.

Later vult hij nog aan met:

Ik heb het al meerdere keren aangegeven. De consoles en de mannen bij Epic zorgen er niet voor dat de game zal falen. Maar de volgende keer zal het een console exclusive zijn. […] In dat geval kunnen deze spelers er via Youtube van genieten, wat ze dan ook verdienen.

De uitgever, Deep Silver, heeft op Twitter laten weten dat de bovenstaande uitlating niets te zeggen heeft over de toekomst van de Metro franchise. Wel roepen ze gamers op om hun onvrede te uiten naar Deep Silver en niet de ontwikkelaars. Dat de ontwikkelaar, ondanks de positieve ‘goodwill’, nu de pijn en teleurstelling moet dragen van een zakelijke beslissing waarmee hij niets te maken heeft.

Lars jj

Gamer in hart en nieren sinds 1991. Het begon met een NES maar twee jaar later kwam ik in aanraking met PC. Vanaf dat moment is dit ook mijn platform of choice. De afgelopen jaren ben ik wel weer steeds vaker op de bank te vinden met een Xbox controller in mijn handen. Command & Conquer, Forza, Half Life en Metal Gear zijn mijn favoriete franchises.

Bekijk alle berichten van Lars jj →