30 mei 2024

Review: Plantronics RIG 500 PRO HC

Een van de laatste nieuwe producten van Plantronics op het gebied van gaming zijn de RIG 500 PRO HC headsets. Deze zijn zowel geschikt voor console als PC gaming. Wij hebben deze headset even getest tijdens het gamen op een Playstation 4.

Iets meer dan een jaar geleden hebben wij een review geplaatst over de Plantronics RIG 800HD. Deze headset hebben wij uitvoerig getest op de PC. Ditmaal gaan wij een nieuwe headset uitproberen voor de console. De RIG 500 PRO HC is een headset van Plantronics die is verschenen in twee uitvoeringen. Eén voor console spelers (Xbox One en Playstation 4) en één voor PC. Het verschil tussen deze versies is de volume regelaar. Voor consoles zal deze direct geplaatst zijn op de aansluiting aan de controller, voor PC zit een volumeregelaar in de snoer verwerkt.

RIG 500 PRO HC

De RIG 500 PRO HC wordt uit de doos geleverd met een kabel om deze te verbinden aan je Playstation 4 Dualshock of Xbox One controller. Over de aansluiting zit een klein rubber stukje die er voor zorgt dat de headset mooi  wordt aangesloten aan je controller. Je kunt het opzetstukje veranderen tussen Playstation 4 en Xbox One, aangezien beide aansluitingen iets anders zijn vormgegeven. Beide stukjes worden meegeleverd.
RIG 500 Pro HC
Daarnaast wordt de headset geleverd met een afneembare microfoon. De microfoon is verstelbaar in hoogte en het stangetje is buigzaam om hem verder of dichter bij je mond te houden. Zodra je de microfoon volledig naar boven klapt zal deze worden gemute.
Ten slotte zit er een Dolby Atmos code in de doos. Deze code kan je gebruiken op je Windows 10 PC of Xbox One om Dolby Atmos geluid te ontgrendelen. De code werkt helaas niet op de Playstation 4 aangezien deze geen Dolby Atmos ondersteuning biedt. Op dit moment zijn er nog maar zo’n twee handjes vol aan games die gebruik maken van Dolby Atmos waaronder:

 • Crackdown 3
 • Final Fantasy XV
 • Overwatch
 • Shadow of the Tomb Raider

Bekijk hier de volledige lijst Dolby Atmos games.

Comfort

Het niet onbelangrijkste puntje bij een headset is het comfort. Hoe zitten de schelpen om je oren, zit de headset strak, of juist los? Is hij zwaar, of zitten de kabels je voortdurend in de weg?
Het geluk wat we hadden bij de RIG 800HD, maar niet bij de 500 PRO is dat deze headset volledig draadloos was. Het geluk bij het ongeluk is dat de kabel van de headset op de RIG 500 PRO HC volledig niet in de weg zit dankzij de verbinding met de controller. Je hebt de controller in de meeste gevallen boven je schoot vast, dit betekent dat de kabel niet in de weg zit zolang je de controller vast hebt. Zodra je deze neerlegt, denk er even bij na dat je de headset nog ophebt voordat je de controller mee de bank afsleurt zodra je op wilt staan.
De lengte van de kabel is 1,3m. Dus daar je zou je heel gemakkelijk mee moeten uitkomen, zelfs als je de controller even neer moet leggen om uit de bak chips te graaien, ofzo. Het fijne aan de aansluiting op de controller is dat je geen kabel vanuit je Playstation of Xbox door heel kamer hoeft te leggen. Het tweede fijne puntje aan deze aansluiting is dat je volumeregelaar precies aan de controller zit. Door aan het wieltje te draaien, zoals te zien in bovenstaande afbeelding, verstel je het volume. Je kunt hierbij helaas geen onderscheid maken tussen game-volume en spraak-volume.

Strak maar duurzaam

Een klein minpuntje aan de headset is dat deze kleiner lijkt te zijn dan de RIG 800HD. Hij zit wat strak en lijkt mijn oorschelpen niet volledig te bedekken tenzij ik er een beetje moeite voor doe om ze volledig in te sluiten. Na een paar uur spelen ben ik dan ook steeds de band anders op mijn hoofd aan het zetten omdat hij strak zit. Dat probleem heb ik niet gehad bij de RIG 800. In onderstaande afbeelding zie je dan ook dat de 800 wat breder is dan de 500. Ook heb ik bij de 500 de schelpen al naar het maximale gezet zodat de headset minder strak zit. De band op de 500 is dan ook veel meer gespannen dan die op de 800.

RIG vs RIG
links 800HD , 500 PRO HC rechts
Een ongelofelijk pluspunt echter is dat de headset heel erg duurzaam is. Net als bij de RIG 800HD zal je een knappe kerel moeten zijn om dit ding kapot te krijgen. Het frame kan je buigen, verdraaien zonder dat je ook maar een knikje hoort. Veel headsets beginnen al te kraken als je ze iets te ver uit elkaar trekt om op je hoofd te zetten. Indien je dit probleem kent, zal je daar geen last van hebben zodra je een RIG op je hoofd zet.

Prestaties – Microfoon

Saving the best for last zullen we maar zeggen. Dat is toch wel de kwaliteit van de microfoon en het geluid. Het zijn geen extreem professionele microfoons, maar voor de microfoon die er op zit doet het prima zijn werk. Je blijft goed verstaanbaar voor je teamgenoten zonder dat zij jouw gameplay op de achtergrond kunnen horen. Stemmen klinken zuiver en realistisch en worden niet vervormd. Een nadeel van de microfoon is dat de headset een prima noise cancelling heeft. Hoezo is dit een nadeel voor de microfoon? De microfoon heeft namelijk geen playback feature. Geen idee of dit eigenlijk mogelijk is op de Playstation 4, maar je kunt jezelf niet horen praten tijdens het spelen. Dit kan soms erg vervelend zijn aangezien je over je eigen woorden begint te struikelen.
Veel headsets laten je heel zacht je eigen stem horen tijdens het praten zodat je kunt controleren wat je zegt. Vooral als het geluid van buitenaf volledig wordt afgeschermd en je midden in een vuurlinie zit is dit extreem handig.

Prestaties – Geluid

Veel headsets die je moet aansluiten aan de controller geven een hol geluid, alsof het er niet echt voor bedoeld is. Dit was dan ook een van mijn grote zorgen toen ik zag dat de RIG 500 PRO HC alleen aangesloten kon worden op de controller en niet aan de Playstation zelf. Gelukkig is het geluid meer dan prima! De headset geeft een fantastisch geluid en de surround lijkt goed te werken in deze headset. We hebben de headset met de volgende games getest om het geluid te beoordelen:

 • Overwatch
 • Battlefield V
 • Resident Evil 2
 • Tom Clancy’s Rainbow Six Siege

Stuk voor stuk speelt geluid in deze titels een zeer belangrijke rol. In Battlefield, Siege en Overwatch gaat het voornamelijk om de positionering van de vijanden en of je kunt horen waar ze vandaan komen. In Resident Evil 2 zit het ‘m vooral in de sfeer en de omgevingsgeluiden die zo realistisch mogelijk worden nagebootst. In alle gevallen doet de headset heel goed zijn werk en levert het een mooi, zuiver en realistisch geluid bij de verschillende scenario’s.

Verdict

De RIG 500 PRO HC is een zeer geschikte headset voor console gamers die het geluid graag serieus willen nemen in hun games. De microfoon doet goed zijn werk om jezelf verstaanbaar te maken tegenover je teamgenoten. Helaas kan je je zelf niet horen en zal je het geluid wat moeten dimmen, of de headset niet volledig om je oren heen zetten zodat het geluid van buitenaf niet volledig is afgeschermd. Het geluid van de headset is gelukkig erg goed en hier valt dan ook niets op aan te merken. De RIG 500 PRO HC wordt aangeboden met een adviesprijs van €79,99 en deze prijs is meer dan acceptabel voor de geleverde kwaliteiten.
Pluspunten

 • Goed geluid
 • Volumeregelaar aan controller
 • Duurzaam
 • Dolby Atmos

Minpunten

  • Geen Atmos op Playstation 4
  • Strakke band

Meer Plantronics?

 • 8/10
  Plantronics RIG 500 PRO HC - 8/10
8/10

Jordy Gerritse

Zelda fanboy. Retro Collector. Voornamelijk te vinden op het Playstation Network. Gamer sinds ik nog uit de fles dronk. Beide doe ik nog steeds, niets veranderd dus.

Bekijk alle berichten van Jordy Gerritse →