Column: Deze exclusives zijn Epic!

 

Een tijdje geleden schreef ik een pleidooi over de impact die de game store van Epic kan hebben. We hebben nu een paar maanden aan de Epic Game Store kunnen wennen. Hoe staat het er voor?

De laatste tijd heeft Epic veel uitgevers overgehaald om hun games exclusief naar hun store te brengen. Ashen, Control, Metro Exodus, Ancestors, de games van Quantic Dream en het laatste seizoen van The Walking Dead. Slechts een paar voorbeelden van games die het eerste jaar alleen in de Epic Games Store te vinden zijn. The Division 2 is naast de winkel van Epic natuurlijk ook op Uplay te vinden, maar niet op Steam.
Veel gamers zijn het hier niet mee eens. Ze hebben immers de meeste van hun games al in Steam staan. Maar zo is er ook al Origin, Uplay, GOG.com en Battle.net. Daarnaast krijgen steeds meer multiplayer games een eigen launcher, zoals de World of Tanks en Warplanes games. Dus het is goed te begrijpen dat NÒG een launcher vervelend is. Ik vind het ook strontvervelend dat ik niet alles lekker op één plek heb. Maar nog erger, veel gamers voelen zich verraden door de uitgevers. Dit wordt door veel gamers vertaald als goedkeuring om zich als piraat te gedragen. Ook worden eerdere games in een serie overspoeld met slechte reviews als protest.
epic

Terecht?

Is dit terecht? Mijn mening is van niet, van dit soort gedrag is naast de uitgever vooral de ontwikkelaar de dupe. Een ontwikkelaar die zijn best heeft gedaan om een mooie game neer te zetten. Een medewerker van 4A Games, ontwikkelaar van Metro Exodus, heeft zich emotioneel geuit op een forum. Voor hem voelde het alsof gamers het gebruik van een specifieke launcher belangrijker vinden dan het werk van mensen die voor de fans iets moois willen neerzetten. Iets wat ik zelf een zeer begrijpelijke reactie vind.
De meeste discussies gaan over drie dingen. ‘First world problems’, de staat van de dienst van Epic en concurrentie. De eerste beschreef ik hierboven. Het is inderdaad stront vervelend om nòg een launcher te moeten gebruiken, maar goed, vroeger moesten we elke game apart installeren, dus waar hebben we het over? Tien seconden extra werk om de game te starten? Slecht argument om te gaan boycotten.
Dan de staat van de dienst. Ja, die is… Hoe zeg ik dit netjes? Knudde… De vriendenlijst werkt niet fatsoenlijk, de store is enkel een lange lijst van plaatjes, er is niets betreffende reviews en er zijn geen regionale prijzen. Allemaal dingen die Epic verplicht is om snel in orde te maken voor de klanten.

Concurrentie

Concurrentie… Het woord waar iedereen graag mee gooit, voorstander, tegenstander of neutraal. Hoe past concurrentie in dit plaatje? Een veel gehoord argument van tegenstanders is dat exclusiviteit concurrentie tegenwerkt. In mijn ogen een zwak argument. Onderscheiding is juist een belangrijker punt dan prijsverschil, al helemaal bij een gebrek aan prijsverschil. Zonder onderscheiding zou een nieuwe speler op de markt nooit een voet aan de grond kunnen krijgen. Een nieuwe store zal zich niet direct kunnen onderscheiden met betere features, dus zal het met exclusives moeten gebeuren. Als alle winkels dezelfde producten zouden aanbieden voor dezelfde prijzen, zonder enige onderscheiding, zal de klant nooit in het voordeel staan.
epic

Verbetering

Dus wat moeten we vinden van de Epic Games Store? Zelf ben ik een beetje teruggekomen op mijn bejubeling. Ja, Steam heeft eens wat tegengas van andere winkels en launchers nodig. Tuurlijk is het onhandig om alles verdeeld te hebben, maar de machtspositie die Valve met Steam heeft mag ook wel eens aangevochten worden. Het is voor een uitgever door Steam tegenwoordig niet meer goedkoper om op PC uit te brengen dan op console. Maar tegenover lagere kosten staat dan wel een in elkaar geflanste store die simpelweg nog niet af is.
Een paar missende features kan ik nog mee leven, hier kan discord immers een aantal van opvangen. Ook kunnen games van de Epic launcher in je Steam lijst geladen worden. Maar de store zelf en de afwezigheid van reviews, daar moet echt wat aan gebeuren. Bovendien moeten regionale prijzen worden ingevoerd. Op dit moment lijkt het geld te gaan naar het binnenharken van exclusives, niet naar de verbetering van de Store en bijbehorende launcher. Totdat dat verbeterd is, is Epic not the store we are looking for. Exclusives of niet, dan wacht ik wel een jaartje.
-= Lars JJ

Over intheGame

Binnen de bloeiende omgeving van elektronisch entertainment is intheGame een waardevolle entiteit en een integraal onderdeel van het dynamische ecosysteem van iTGmedia. Sinds zijn oprichting heeft intheGame zich gevestigd als een toonaangevende gemeenschap binnen de wereld van gaming en elektronisch amusement, gedreven door een passie voor het delen van actueel nieuws en boeiende content.

intheGame zoekt jou

Ben jij geïnteresseerd in het versterken van ons team?
 Dan zijn we op zoek naar jou!

Join de community

Wij delen onze passie graag met jou op zoveel mogelijk manieren. Volg ons op onze kanalen!

Hostingbeheer & sponsor:

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation