19 april 2024

Wat kunnen we nog verwachten van Marvel?

In 2008 is Marvel met Iron Man gestart met de Marvel Cinematic Universe. We zijn nu elf jaar verder en de cirkel lijkt rond te zijn. Gaat Marvel een nieuw hoofdstuk starten of moeten ze stoppen?

Ik kan me nog herinneren dat Marvel zelf hun films wilde gaan maken. Ze hadden eindelijk het geld ervoor. Echter waren de filmrechten van de belangrijkste (lees: bekendste) superhelden in handen van Sony en Fox. Marvel kon dus geen films maken over Spider-Man en X-Men. Op de tweede rij zaten de Avengers, waarvan Iron Man, Captain America, Hulk en Thor wel de bekendste zijn. Marvel’s plan? Een grootse wereld opzetten met de loopbaan van de Avengers als middenpunt. Ik zat in de bios voor Iron Man en ze maakte al een mooi begin met het originele Iron Man pak uit 1963. Al snel ging het over naar een meer ’techy’ versie van het pak dan het muscle-achtige armor uit de comics.

“I am… Iron Man”, zo eindigde de film. Iron Man van Black Sabbath kwam daarna nog door de speakers maar iedereen vertrok al uit de zaal. Ik bleef altijd al tijdens de aftiteling zitten en werd daardoor getrakteerd op nog een laatste scene. Het was niks nieuws maar Marvel heeft dit soort teaser wel populair gemaakt. Tony Stark komt thuis en Nick Fury staat in het donker. “Mister Stark, you’ve become part of a larger universe, you just don’t know it yet… I’m here to talk to you about the Avenger initiative.” Vanaf dat moment wist je zéker dat Marvel met meer bezig was dan twee of drie films.

Avengers

Vervolgens zagen we films van Hulk, Thor en Captain America. Toen alle hoofdrolspelers in geintroduceerd waren, samen met een aantal extra karakters, kwam eindelijk de eerste Avengers film uit in 2012. In de volgende fases werden meer helden geïntroduceerd, waaronder Spider-Man. Na een overeenkomst met Sony kreeg Marvel de filmrechten van Spider-Man “te leen”. Films waar Spidey de hoofdrol heeft worden uitgebracht door Sony en andere films waar hij inzit, zoals Avengers, door Marvel.
avengers
Drie-en-twintig films later komt alles samen met Avengers Endgame. Dit zou als laatste film kunnen dienen in deze reeks. Marvel heeft echter nog meer in de pijpleiding. Wie van de originele Avengers nog een rol gaan krijgen in aankomende films is de vraag, maar zoals het er naar uitzien is het verhaal voor deze club ver afgelopen. Wat weten we zeker? In juli zien we een derde Spider-Man film met Tom Holland. Tevens zien we Jake Gyllenhaal als de baddy Mysterio. Ook heeft Tom Holland al voor een derde film getekend. Sony heeft zelfs een Spider-Woman film in de planning. Verder zijn drie regisseurs bevestigd die terug komen voor een nieuwe Doctor Strange, Black Panther en waarschijnlijk Captain Marvel.
James Gunn, regisseur van Guardians of the Galaxy en het vervolg, komt ook terug na een ruzie met Marvel. Echter heeft hij zijn handen nog vol en zal waarschijnlijk pas in 2021 met een derde deel kunnen starten. Ook zijn projecten gaande voor films van Shang-Chi, Ms. Marvel en de Eternals met Angelina Jolie. Verder krijgt Scarlett Johansson een eigen Black Widow film en zijn er series gepland met Scarlet Witch, Loki, Hawkeye en Falcon & Winter Soldier.

ENDGAME SPOILERS!

Er is dus al vrij veel bekend over wat er in de pijpleiding zit. Zoals altijd zijn er meer vragen dan antwoorden. Gaat de Black Widow zich voor of ná Endgame afspelen? Gezien haar einde in de film zou dit ervóór moeten zijn. Deze serie na Endgame af laten spelen zou haar emotionele dood in Endgame teniet doen. Dezelfde vraag geldt voor Loki en zijn serie. Aan het einde van Endgame zien we Thor meegaan met de Guardians. Betekent dit dat hij zich bij ze aansluit en terug zal keren in het derde deel? We weten in ieder geval dat Tony Stark niet zal terug komen. Hij begon en eindigde de eerste generatie Avengers mooi met de woorden “I am… Iron Man” uitspreekt…
Dit hoeft natuurlijk niet het einde te zijn van Iron Man. Rhodey is nog steeds in bezit van het verbeterde War Machine pak. We zagen aan het einde van Endgame zelfs Pepper Potts in haar Rescue outfit. In de comics is een bokser genaamd Eddie March een tijdje opgetreden als Iron Man. Ook zie ik Harley Keener, de knul die die Stark heeft geholpen in Iron Man 3, het pak nog wel dragen. We zagen hem nog even kort op de begrafenis van Tony.

Einde spoilers

De cirkel is dus rond en ik had het niet erg gevonden als het hierbij blijft. Hiermee wil ik niet zeggen dat ik absoluut verzadigd ben. Vooral de nieuwe Spider-Man films maken me erg enthousiast. Het was natuurlijk niet te verwachten dat ze zouden stoppen. De formule die Marvel heeft opgezet is goud waard. Voor de Marvel Cinematic Universe was het concept ongehoord. Er zijn natuurlijk langlopende multimedia series als Star Wars, maar niet een formule met tig losse films en series die zich in dezelfde wereld afspelen, regelmatig overlappen en soms zelfs samenkomen. Bovendien weet Marvel het te doen met een bepaalde flair en kwaliteit waar DC het niet van de grond lijkt te krijgen. Het enige dat we nu kunnen doen is wachten en hopen dat ze deze kwaliteit vast houden. Avengers Assemble!

Lars jj

Gamer in hart en nieren sinds 1991. Het begon met een NES maar twee jaar later kwam ik in aanraking met PC. Vanaf dat moment is dit ook mijn platform of choice. De afgelopen jaren ben ik wel weer steeds vaker op de bank te vinden met een Xbox controller in mijn handen. Command & Conquer, Forza, Half Life en Metal Gear zijn mijn favoriete franchises.

Bekijk alle berichten van Lars jj →