30 mei 2024

Ubisoft doet game-keys in de ban

Ubisoft stopt met het uitgeven van gamekeys en stapt over op ‘Silent Key Activation’. Dit zal gebeuren in samewerking met Genda Digital, zo meldt het bedrijf op hun website.

Als een gamer een game van Ubisoft wilt aanschaffen op een andere website dan die van Ubisoft zelf krijgt deze geen key meer om deze vervolgens in de Uplay client te activeren. In plaats daarvan wordt er via de website van de externe website ingelogd op de server van Ubisoft. Vervolgens wordt de game direct op het account van de gamer geactiveerd. Genda Digital en Ubisoft noemen dit Silent Key Activation.
Ubisoft geeft aan dat dit twee redenen heeft. Ten eerste zou dit de ervaring van het aanschaffen van games via een Ubisoft partner gestroomlijnder maken voor de gamer. Tevens is er minder noodzaak voor technische en praktische logistiek. De ‘Etailer’ zal namelijk nooit keycodes in handen hoeven te hebben.
ubisoft

Grijze keys

Een derde niet uitgesproken reden zal de grijze en zwarte markt zijn. Bepaalde websites verkopen keys die afkomstig zijn uit bundels of aangeschaft worden in landen waar de games goedkoper zijn vanwege de lokale markt. Deze games worden dan verkocht met een marge terwijl de gamer nog steeds minder voor de game betaalt. Ook worden er hier en daar games verkocht die op minder legale manier verkregen zijn. Denk hier onder andere aan keys die worden aangeschaft met gestolen creditcards. Door dit nieuwe systeem van activeren kunnen games alleen nog maar verkocht worden door goedgekeurde partners van Ubisoft.
Meerdere ontwikkelaars hebben in het verleden al aangegeven dat ze liever hebben dat een game ilegaal gedownload wordt dan aangeschaft via een ‘grijze’ website. De kosten voor keys die via een gestolen creditcard worden aangeschaft worden in de regel teruggetrokken door de credit card maatschappijen. Niet alleen is de ontwikkelaar dan de opbrengst voor een “aangeschafte” key kwijt, deze dient ook nog eens een annulerings boete te betalen.

Lars jj

Gamer in hart en nieren sinds 1991. Het begon met een NES maar twee jaar later kwam ik in aanraking met PC. Vanaf dat moment is dit ook mijn platform of choice. De afgelopen jaren ben ik wel weer steeds vaker op de bank te vinden met een Xbox controller in mijn handen. Command & Conquer, Forza, Half Life en Metal Gear zijn mijn favoriete franchises.

Bekijk alle berichten van Lars jj →