1 maart 2024

Hands-on: The Legend of Zelda: Link's Awakening

E3 2019 is dan misschien al voorbij, maar voor intheGame was het nog heel even E3 2019 tijdens Nintendo’s Post E3 event. Dit jaar mochten we aan de slag met een aantal toekomstige Switch titels waaronder Luigi’s Mansion 3, Pokémon Sword en Shield en The Legend of Zelda: Link’s Awaking.

De gameplay demo voor Link’s Awakening duurde zo’n 15 minuten (maar ik heb hem twee keer gespeeld). Dit feit laat meteen even zien hoe groot de game in het begin al is. Je wordt wakker als Link (maar is dat wel zo?) in een huisje aan de kust van een eiland.
Ik zal niet teveel proberen prijs te geven over het verhaal, terwijl deze al behoorlijk oud is. Link’s Awakening is namelijk een remake van de Gameboy game uit 1993. Ondanks het een remake is, voelde het enorm vernieuwend aan. Met vage herinneringen van de originele game nog in mijn achterhoofd begon ik met de eerste gameplay demo van Link’s Awakening op de Nintendo Switch.
Link's Awakening
Iets wat al heel snel duidelijk wordt is dat deze nieuw versie een stuk fijner speelt dan de oude diamant op de Gameboy. Niet omdat deze per se makkelijker is. Laat je vooral niet afleiden door de kleurrijke wereld en de schattige personages! De game is namelijk in geen enkel opzicht een wandeling door het park. Het fijner spelen van de game komt voornamelijk door de indeling van de knoppen. De Gameboy had maar twee knopjes waar je al je acties op moest mappen. De Switch heeft een aantal knopjes meer, dus hoef je niet steeds het menu af te struinen om andere voorwerpen toe te kennen aan je fysieke knopjes.

Link’s Awakening

De demo speelt zich af aan het begin van het spel. Je wordt wakker zonder schild, zonder zwaard. Gelukkig krijg je je schild zodra je het huisje waarin je wakker wordt wilt verlaten. Je eerste zoektocht is naar het zwaard. Deze ligt ergens op het strand, waar je vermoedelijk bent aangespoeld.
Het mooie aan de Zelda franchise is de minimale vorm van handholding en dat ontdekken een groot onderdeel is van je gameplay-ervaring. Dit geldt ook voor deze demo en daarom heb ik ook de mogelijkheid gehad om de demo tweemaal door te spelen en meer te kunnen ontdekken. Het dorpje waarin je wakker wordt biedt al zoveel mogelijkheden om te interacteren met de wereld om je heen. Dus Het eerste wat je doet is natuurlijk een kip oprapen.
Je kunt gesprekjes voeren met de bewoners van het eiland en de gesprekken zullen ongeveer net zo verlopen als ruim 20 jaar geleden, af en toe met een paar leuke twists.
Link's Awakening
Het is een gegeven in Zelda games dat je vrijheid beperkt wordt door gesloten gebieden. Deze zal je gedurende het spel vrij moeten spelen door sleutels of andere voorwerpen te vinden in de steeds uitbreidende wereld. Dit is voor Link’s Awakening niet anders. Het eerste wat je zoekt, na je zwaard, is een paddenstoel in het bos. Het gaat hierbij niet zomaar om een paddenstoel, maar om een zeer speciale. De heks kan van deze paddenstoel namelijk een goedje maken waardoor je dieper het bos in kunt waar je de eerste sleutel vind voor de eerste dungeon.
Deze dungeon konden we óók nog spelen tijdens de demo, maar je raad het al. Na het bereiken van de dungeon is de tijd al ver op. Het is me helaas niet gelukt om deze dungeon in zijn volledigheid door te spelen.

Wat vond ik er van?

Ongetwijfeld kijk ik erg uit naar deze remake van Link’s Awakening. Mijn grote voorliefde voor de franchise komt niet zomaar ergens vandaan, maar van de charmes, mysterie, puzzels en sterke avonturen die ieder deel weer waar maakt. Ondanks het concept van Link’s Awakening al erg oud, en bekend is. Voelt deze remake nieuw en spanend aan!
Indien je de originele game nooit hebt gespeeld, en geen Gameboy meer hebt liggen met de game, niet getreurd! Je kunt de game op je 3DS spelen door de Virtual Console versie te kopen via de eShop. Hierdoor ga je volledig voorbereid de remake tegemoet op 20 september 2019.

Jordy Gerritse

Zelda fanboy. Retro Collector. Voornamelijk te vinden op het Playstation Network. Gamer sinds ik nog uit de fles dronk. Beide doe ik nog steeds, niets veranderd dus.

Bekijk alle berichten van Jordy Gerritse →